Hlavní obsah

Vitamin A je důležitý pro zdravý zrak, krásné vlasy i pleť. Pozor ale na nadbytek, můžete se jím předávkovat!

Foto: Yulia Gust, Shutterstock.com

Foto: Yulia Gust, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vitamin A neboli retinol je důležitý pro dobrý zrak, zejména pro vidění za šera. Vliv má ale také na imunitu a kvalitu kůže. Opatrně s jeho užíváním ve formě tablet, můžete se předávkovat.

Článek

Vitamin A (retinol) je důležitý pro zdraví očí, pokud ho tedy máte nedostatek, můžete mít potíže se syndromem suchého oka, šeroslepostí či třeba záněty spojivek. Důležitý je i pro to, abyste správně vnímali barvy.

Jak se projevuje nedostatek vitaminu A?

Na kůži při nedostatku vznikají ekzémy, akné, případně je pokožka vysušená, rychleji se na ní tvoří stařecké skvrny a šupinatí. Rány se hůře hojí. Zhoršuje se kvalita a zpomaluje růst vlasů. Kromě toho má vitamin A vliv i na celkové zdraví, zejména na obranyschopnost organismu. Jeho nedostatek může vést i ke ztrátě chuti a potížím se zrakem (šeroslepost, zánět spojivek a suché oko).

V čem je vitamin A?

Vitamin A neboli retinol patří mezi vitaminy rozpustné v tucích, je jen v potravinách živočišného původu. V těch původu rostlinného jsou takzvané provitaminy, zejména beta karoten, který se v těle přemění na vitamin A. Co se týče efektu na lidské tělo je – zjednodušeně řečeno – můžeme považovat za shodné. Betakaroten ale navíc působí proti poškození buněk (jejich oxidaci) a tím proti stárnutí.

Vitamin A najdete zejména v játrech, tam je ho nejvíce, dále je v mase, vejcích nebo rybím tuku. V rostlinných potravinách je betakaroten patřící mezi karotenoidy ve žluté, červené a oranžové zelenině, na vitamin A se přemění, pokud k nim budete jíst něco s obsahem tuku. Najdete je například v mrkvi, meruňkách, dýni, batátech, ale také ve špenátu, kapustě a brokolici.

Karotenoidy tělo lépe využije, pokud je jíte s tukem, například špenát se smetanou nebo mrkev s olejem či máslem. Je ale lepší je jíst syrové, protože působením tepla a světla se z nich užitečné látky ztrácí.

Foto: Maren Winter, Shutterstock.com

Špenát můžete lehce orestovat na másle a smíchat se smetanouFoto: Maren Winter, Shutterstock.com

Kde je vitamin A  nebo betakaroten

Kde je vitamin A nebo betakaroten na 100 g potraviny
telecí játra 21,9 mg
drůbeží, vepřová, hovězí játra15 mg
mrkev, špenát 1,6 mg
vaječný žloutek 0,45 mg
vejce 0,27 mg
tučné ryby průměrně 0,01 mg

Má smysl užívat vitamin A v tabletách?

Vitamin A se nedoporučuje konzumovat v podobě doplňků stravy či léků, pokud vám to přímo nedoporučí lékař. To se může stát například těhotným či kuřákům.

Pozor ale na nadměrné dávky, ty by mohly poškodit játra. To platí zejména pro těhotné a všechny, kdo je nemají v pořádku, například alkoholici.

Těhotné ženy by se měly vyhýbat i větší konzumaci jater. Vitamin A navíc může ovlivňovat účinky léků, zejména na cholesterol, některá antibiotika či léky na akné.

Karotenoidy takové riziko nemají, přesto se před užíváním preparátů opravdu vždy poraďte s lékařem.

Foto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Při konzumaci běžné smíšené stravy se hypervitaminóza téměř nikdy nevyskytuje. Dlouhodobě nadměrný příjem vitaminu A se projevuje nevolností či bolestí hlavy, popraskanými rty a změnami na kůži, dlouhodobější nadbytek může poškodit játraFoto: GBALLGIGGSPHOTO, Shutterstock.com

Kolik vitaminu A potřebujete?

Věková skupinaDoporučená denní dávka v mg
děti do 3 let 0,4–⁠0,6
děti 4–⁠6 let 0,5–⁠0,7
děti 7–10 let 0,7–⁠0,8
dívky nad 10 let a dospělé ženy 0,8–⁠0,9
chlapci nad 10 let a dospělí muži nad 10 let 1
těhotné od 4. měsíce 1,1
kojící ženy 1,6–⁠1,5

Betakaroten a opalování

Při vyšším dlouhodobém příjmu se provitamin vitaminu A betakaroten ukládá v pokožce a způsobuje oranžový nádech. Chrání ji před nadměrným slunečním zářením a pomáhá rovnoměrnému opalování.

Samotný vitamin A se používá i v péči o pokožku v kosmetice. Působí proti stárnutí a má hojivé účinky.

Vitamin A

Doporučená denní dávka: Dívky nad 10 let a dospělé ženy 0,8–⁠0,9 mg denně. Chlapci nad 10 let a dospělí muži nad 10 let 1 mg, těhotné od 4. měsíce, kojící ženy: 1,6–⁠1,5 mg denně.

Vitamin A v potravinách: Najdete ho v játrech, v rybím tuku, ve vejcích, ve žluté, červené a oranžové zelenině.

Nedostatek vitaminu A: projeví se zhoršením zraku zejména v šeru, vysychání sliznic očí (poškození spojivek a rohovky oka), snížená imunita. Vitamin A se nedoporučuje konzumovat v podobě doplňků stravy či léků, pokud vám to přímo nedoporučí lékař.

Odborná spolupráce: Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeutka, III. interní klinika endokrinologie a metabolismu VFN, Praha, www.nutricniterapie.com

Načítám