Článek
Vitamin C je bezpochyby jeden z nejdůležitějších vitaminů. Do těla ho nejlépe dostanete, když budete jíst ovoce a zeleninu. Bez něj nemůže správně fungovat imunita, budete rychleji stárnout a také se může zhoršit stav vaší kůže, ale i cév a svalů i produkce hormonů.
Význam vitaminu C
Vitamin C je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, posiluje totiž tvorbu bílých krvinek, které jsou pro fungování obranyschopnosti těla zásadní. Chrání organismus před bakteriemi a viry čili před nachlazením, chřipkou, covidem či jinými virózami a také zvyšuje odolnost těla vůči střídání tepla a zimy.
Je to také důležitý antioxidant – působí proti oxidačnímu stresu a volným radikálům, které urychlují stárnutí a mohou způsobit nádorové onemocnění.
Je nezbytný pro tvorbu kolagenu, tedy pro zdravé kosti, chrupavky, ale také cévy a zuby a je důležitý i pro dobré hojení ran a celkový stav pokožky. Jeho správná hladina udržuje v pořádku nervový systém, chrání nás před vyčerpáním, únavou, stresem a také podporuje vstřebávání železa.
| Proč je potřeba vitamin C |
|---|
| antioxidant |
| nervový systém |
| imunita |
| vstřebávání železa |
| syntéza a tvorba kolagenu |
Nedostatek vitaminu C
Pokud je ho nedostatek, může dojít k poruše tvorby kostí a růstu u dětí, v pozdějším věku ke špatnému hojení ran, bolesti kloubů a krvácivosti, až ztrátě chrupu. Kosti jsou křehké a klouby otékají. Tělo může snáze podlehnout infekcím. Takové závažné projevy nedostatku se dnes ale ve vyspělých zemích v podstatě nevyskytují.

Nejlepší cesta, jak do sebe dostat nejvíce vitaminu C, je skrze stravuFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com
V čem je vitamin C
I když si mnoho lidí stále myslí, že nejvíce je ho v citrusech, není to pravda. Úplně nejvíc je ho v acerole neboli brazilské třešni. Mezi další zdroje s vysokým obsahem patří šípky, rakytník a černý rybíz, následují další druhy ovoce a zeleniny – zejména paprika, petrželová nať a pažitka, brokolice, růžičková kapusta a květák. Z živočišných produktů jsou to játra a ledviny, v menším množství ryby.
Základem je přijímat vitamin C ze stravy
Platí, že obsah vitaminu C v různých potravinách se může extrémně lišit - na základě čerstvosti, skladování, původu. Proto například ve sterilovaných výrobcích mnoho užitečných látek nezůstane. Platí to i pro kysané zelí považované za významný zdroj vitaminu C. Když si ale zelí sami doma naložíte, můžete počítat s tím, že v něm bude jen o něco méně vitaminu C než v bramborách. Právě ty jsou v našich krajích nezanedbatelným zdrojem této důležité látky.
Vitamin C je rozpustný ve vodě, a protože je citlivý na teplo, jeho obsah se snižuje tepelnou úpravou. Proto platí, že zeleninu je dobré konzumovat syrovou nebo vařenou v páře.
| Kde je nejvíce vitaminu C | přibližné množství (mg) ve 100 gramech |
|---|---|
| acerola | 1600 |
| šípek | 200 |
| rakytník | 200 |
| černý rybíz | 200 |
| petrželová nať | 170 |
| paprika | 100 |
| brokolice | 90 |
| jahody | 70 |
| pomeranč | 50 |
| mrkev | 35 |
| rajčata | 25 |
| brambory | 20 |
| játra | 30 |
| čerstvé zelí | 45 |
| kysané zelí | 15 |
Jak užívat vitamin C v tabletách?
Vitamin C je možné užívat i v tabletách, a to jako prevenci onemocnění, ale také v případě, že kouříte, jste ve stresu nebo žijete ve znečištěném ovzduší nebo prostě jen bojujete s nějakou nákazou.
Doporučení pro denní příjem vitaminu C formou doplňků stravy jsou různá. V tabulce uvádíme ta, na kterých se odborníci shodují a uvádí je oficiální publikace Referenční hodnoty pro příjem živin.
V případě stresu, pravidelné fyzické zátěže nebo v průběhu nemoci jsou někdy doporučovány několikanásobně vyšší dávky, například 500 mg vitaminu C pro dospělé a 250 mg pro děti. Někteří odborníci dokonce toto množství považují za běžnou denní dávku bez ohledu na zdravotní stav. Předávkování se bát nemusíte, tělo nadbytečný vitamin vyloučí močí.
| Doporučená denní dávka vitaminu C | |
|---|---|
| kojenci | 20 mg |
| děti | 30–45 mg |
| děti od 10 let | 65–85 mg |
| ženy | 95 mg |
| muži | 110 mg |
| těhotné ženy | 105 mg |
| kojící ženy | 125 mg |
Vitamin C s postupným uvolňováním
Přednost byste měli dát vitaminu C v kapslích s prodlouženým uvolňováním, které obsahují malé kuličky postupně uvolňující kyselinu askorbovou v tenkém střevě, čímž se zajistí také postupné vstřebávání do krevního oběhu.

Odborníci doporučují užívat vitamin C s postupným uvolňovánímFoto: Chaay_Tee, Shutterstock.com
Lipozomální forma vitaminu C
Postupné uvolňování zajistí také lipozomální forma, látka je v tomto případě uzavřená v molekule lipozomu, do těla se opět uvolňuje postupně, takže jí střeva dokáží více vstřebat.
Předávkování vitaminem C
Na rozdíl od některých jiných látek se vitaminem C není možné předávkovat. Protože je rozpustný ve vodě, vše, co tělo nezpracuje, neuloží, ale vyloučí močí. Podle lékařů by ovšem příjem vitaminu C raději neměl překročit 1 000 miligramů za den.
Injekční forma vitaminu C
V posledních letech některá zdravotnická zařízení doporučují injekční aplikaci vitaminu C, díky které se v těle může dosáhnout ještě vyšší koncentrace účinné látky než při podání ústy.
Při nitrožilním podání, které vyjde zhruba na 1 500 korun, se nechá vitamin C odkapávat kanylou zhruba půl hodiny postupně do krve. Doporučuje se tři až pět dávek za sebou s intervalem jeden týden.
Význam této metody je třeba zvážit. Základním předpokladem pro příjem dostatečného množství vitaminu C bude vždy pestrá strava a každodenní konzumace ovoce a zeleniny.
Odborná spolupráce: Mgr. Aneta Sadílková, nutriční terapeut specialista, III. interní klinika endokrinologie a metabolismu VFN, Praha, www.nutricniterapie.com
Vitamin C
Doporučená denní dávka: Pro dospělé ve věku 25–51 let je 95 mg pro ženy a 110 mg pro muže.
Vitamin C v potravinách: Nejvíce ho obsahují šípky, rakytník a černý rybíz, pak další druhy ovoce a zeleniny (paprika, petrželová nať a pažitka, brokolice, růžičková kapusta a květák). Z živočišných produktů jsou to játra a ledviny, v menším množství ryby.
Nedostatek vitaminu C: Projeví se poruchou tvorby kostí a růstu u dětí, špatným hojením ran, bolestí kloubů, krvácivostí, ztrátou chrupu, křehkými kostmi, otoky kloubů, vyšší náchylností k infekcím.






