Hlavní obsah

Studené nohy mohou ukazovat na banální problém, ale také na problémy se srdcem

Foto: ASTA Concept, Shutterstock.com

Foto: ASTA Concept, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Máte strach o své zdraví, když se vaše končetiny špatně prokrvují? Studené nohy jsou často jen příznakem vyčerpání, nevyspalosti a následného stresu. Mohou ale signalizovat i vážné problémy.

Článek

Nejčastěji dochází k tzv. syndromu studených nohou kvůli zhoršené termoregulaci. Přestože problém souvisí se srdcem, nemusí jít o nic vážného. Srdce totiž musí stále pumpovat a okysličovat všechny tkáně a orgány. Ve chvíli, kdy to nezvládá, vypne periferie, tím se myslí právě ruce a nohy. Stát se to může například kvůli stresu. Do žil se vyplaví adrenalin, který během cirkulace způsobí zúžení cév. Tělo ale potřebuje zachránit sílu na důležité orgány, a tak periferie ošidí. Existují ale i jiné příčiny špatné termoregulace.

Hormony

Problémy s termoregulací se týkají častěji žen a mohou postihnout nejen končetiny, ale i ušní boltce či nos. Potíže mohou souviset s hormonálními stavy. Týká se to zejména období menopauzy, těhotenství a dalších hormonálních výkyvů včetně užívání hormonální antikoncepce.

Foto: ASTA Concept, Shutterstock.com

Studené nohy mohou u žen souviset s výkyvem hormonů, například v těhotenstvíFoto: ASTA Concept, Shutterstock.com

Poškozené cévy a cukrovka

Může jít ale o vážnější problém. Poškozené mohou být cévy také v důsledku aterosklerózy, která je zužuje a ucpává, a ta může skončit mrtvicí nebo infarktem. Takto škodí i diabetes, kdy cévy poškozuje zvýšená hladina cukru v krvi. Poškozenou cévou špatně proudí krev a dochází k horšímu prokrvování končetin. To člověk vnímá jako nepříjemný pocit chladu. Potíže pak ale nejsou jen chvilkové, ale dlouhodobé.

V takovém případě je samozřejmě na místě pečovat více o své cévy a tím i srdce. Jestliže chodíte na preventivní prohlídky, tak lékař již podle hladiny cholesterolu, cukru nebo vysokého tlaku pravděpodobně zjistil, že vaše srdečně cévní soustava není v pořádku a potřebujete léčbu.

Neléčená cukrovka končívá diabetickou neuropatií, kdy jsou postiženy nervy právě nejčastěji na nohou. Kromě chladu pocítíte asi také brnění, pálení nebo píchání. Problémem je znecitlivění postižených části, následné potíže s chůzí a také neschopnost si všimnout případného drobného úrazu na noze.

Nemocná štítná žláza

Studené končetiny spolu s přibýváním na váze mohou signalizovat nedostatečnou činnost štítné žlázy neboli hypotyreózou. To ovlivňuje celé tělo, jeho metabolismus a s nimi také krevní oběh. To vede nejen k pocitu studených nohou, ale také k nachlazení či únavě.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Přibíráte na váze a zároveň má studené končetiny? Může jít o problém se štítnou žlázouFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Raynaudova nemoc

Raynaudovou nemocí projevující se nejen tím, že jsou končetiny citlivé na chlad, ale také zblednou a zkřehnou, trpí také častěji ženy. Při nedostatečném přívodu kyslíku kůže zbledne a zbělá. Po chvíli, kdy se tepny opět rozšíří, naopak zčervenají, protože se překrví.

Jde o revmatické onemocnění, které postihuje pojivové vazivo cévní stěny nebo orgánu. Zjednodušeně řečeno – při potížích dochází ke kontrakcím malých tepen, což zhoršuje přívod krve do povrchových cév. Stav zhoršuje kouření a způsobit to mohou i některé léky, ale i nemoci.

Ataky trvají většinou 15 až 30 minut. Nelze přitom vyřešit příčinu, jen tlumit příznaky, k čemuž mohou pomoci léky které zabrání stahování hladké svaloviny cév.

Všechny výše popsané potíže vyžadují léčbu. Ke zlepšení prokrvení se doporučují potravní doplňky například s ginkgo bilobou, která má schopnost rozšiřovat cévy. Pomocnou roli hraje také antioxidant rutin, který je obsažen v pohance. Pozitivní roli mají třeba i uhličité koupele.

Reklama

Načítám