Hlavní obsah

Bércové vředy jsou závažné a bolestivé onemocnění, které se týká i mladých lidí

Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Foto: zlikovec, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled vypadají tyhle otevřené rány opravdu nehezky. Bohužel problém není jen v tom, jak vypadají, ale co mohou způsobit. Jejich léčba je totiž vždy běh na dlouhou trať a výsledek není pokaždé jistý.

Článek

Bércový vřed je rána, která může velmi výrazně omezit postiženou osobu. Jde totiž o chronické onemocnění, které má vliv na běžný život a jeho kvalitu. Častěji jimi trpí ženy v produktivním a starším věku, ale nevyhýbají se ani mladým lidem.

Začínající bércový vřed

Bércové vředy patří mezi chronická žilní onemocnění. Zpočátku se projevují pouze pocitem těžkých nohou či výskytem otoků v oblasti kotníků. Po čase se objevují metličky, drobné nafialovělé žilky na dolních končetinách. Ty mohou vést ke křečovým žilám neboli varixům.

Následně se vyskytují výrazné otoky dolních končetin, které sahají do poloviny lýtek nebo až pod kolena, kožní změny (pigmentace neboli hnědo-fialové zbarvení kůže na bércích či ekzémy). Když se tyto příznaky neléčí, mohou vést ke vzniku bércovému vředu.

Bércové vředy - příznaky

Bércový vřed je rána, která se projeví narušením celistvosti kůže. Může mít různou velikost, a to od několika milimetrů až po výrazné plochy postihující celé lýtko. Rána může být pokryta povlaky, které obsahují mikroby. V případě jejich přemnožení dojede v místě rány k lokálním známkám zánětu. Tento lokální zánět může přejít v takzvanou systémovou infekci, která se projeví zvýšenou teplotou, horečkou, zimnicí, zarudnutím v místě rány i jejím okolí a podobně.

Léčba bércového vředu

Aby byla léčba bércového vředu úspěšná, je nutná včasná diagnostika a také určení příčiny jeho vzniku. Kromě anamnézy se provádí také fyzikální a ultrasonografické vyšetření žilního systému na dolních končetinách. Můžou následovat lékařské zákroky, například sklerotizace, kterou provádí cévní chirurg. Další krokem je prevence zánětu rány a podpora hojení nehojící se rány, takzvané fázové hojení ran (vlhká terapie).

Foto: srisakorn wonglakorn, Shutterstock.com

Každou nehojící se ranku je třeba řešit s lékařem.Foto: srisakorn wonglakorn, Shutterstock.com

Co pomáhá na bércové vředy

Nedílnou součástí léčby je bandážování dolních končetin kompresivními obinadly či nošení kompresivních punčoch. Významným faktorem v léčbě je také farmakoterapie, kdy se podávají léky na podporu a výživu žilní stěny. Důležitý je i pohybový režim, snížení nadváhy, vyhýbat se dlouhému stání či sezení bez pohybu a psychická pohoda.

Jak ošetřovat bércový vřed

Pacient by měl navštívit specializovanou ambulanci nejlépe s Certifikátem garance kvality od České společnosti pro léčbu ran. Péči o ránu by měl doporučit zdravotnický pracovník zabývající se léčbou nehojících se rány. Důležitá je hygiena rány (umývání vodou) a její převazy. Ty si může nemocný provádět sám nebo mu může pomáhat vyškolený člen rodiny, případně sestra z domácí péče.

Babské rady na bércové vředy

Vzhledem k tomu, že příčinou bércových vředů je většinou žilní nedostatečnost, babské rady je určitě nevyléčí. Doporučuje se užívat borůvky, šípky, černý rybíz, modré hrozny, červené zelí či pohanku. Spíše jde ale o podpůrnou léčbu, která sice neuškodí, ale ani nepomůže.

Jak dlouho se bércové vředy hojí

Hojení trvá týdny až roky. Některé bércové vředy se stávají nezhojitelnými a nemocný a jeho rodina se musí smířit s tím, že bércový vřed je bude provázet celoživotně. Když přijde pacient k lékaři včas, hojení tím výrazně napomůže.

Komplikace bércových vředů

Bércový vřed se projevuje narušením celistvosti kůže a otevřená rána je vstupní branou pro mikroby. Proto je častou komplikací zánět, buď lokální, nebo systémový. V nejtěžším případě může dojít až k amputaci dolní končetiny. Další potřebné informace najdou pacienti i rodinní příslušníci na webu zahojime.cz

Bércové vředy

  • Popis: Rána, která se hojí déle než 6 týdnů, může být různě veliká.
  • Příznaky: Bércové vředy jsou obvykle způsobeny žilní nedostatečností. Projevují se tedy v rané fázi otoky, pocitem těžkých nohou, křečovými žílami, změnou pigmentace a nakonec vznikne vřed.
  • Inkubační doba: Není.
  • Léčba: K základní léčbě patří bandážování dolních končetin, dále se podávají léky na podporu žilní stěny. Důležitý je pohyb a vhodná strava. Následovat mohou i lékařské zákroky, jako je sklerotizace.
  • Smrtnost: Není, ale v případě komplikací hrozí amputace dolní končetiny.
  • Prevence: Prevence se týká hlavně těch, u nichž hrozí, že se bude poranění špatně hojit. Nutná je kvalitní péče o pokožku a myslet i na vhodné složení jídelníčku i pitný režim. V případě křečových žil pak pravidelné nošení kompresivních punčoch a podobně.

Odborná konzultace: PhDr. Adéla Holubová, Ph.D., konzultantka pro hojení ran, DiaPodi care, Soběslav, předsedkyně správní rady Zahojíme z.s.

Reklama

Načítám