Hlavní obsah

Únava nebo plíseň, ale i borelióza nebo nebezpečná embolie. Proč vás pálí nohy a co s tím?

Foto: Zay Nyi Nyi, Shutterstock.com

Foto: Zay Nyi Nyi, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Horké nohy a jejich pálení či pocit tíhy napětí, křečí a brnění. To jsou časté problémy, které pociťují zejména starší lidé. Příčinou bývá nejčastěji nějaký žilní problém, může jít ale například i o plíseň. Jak odhalit, co za problémy stojí a jak je léčit?

Článek

Jestliže po dvacetikilometrové túře v horách zatoužíte po tom, abyste si horké nohy ponořili do ledové vody, a přinese vám to úlevu, pak se rozhodně není třeba znepokojovat. Stejně tak, pokud celý den postáváte nebo naopak sedíte bez možnosti se protáhnout. Co ale dělat, když máte tyto pocity i v klidu? Značit mohou zejména problémy s žilním systémem. Jak je poznat a proč je nepodceňovat?

Chronická žilní choroba

Pálí vás nohy, častěji otékají? Pak může jít o chronické žilní onemocnění. Většina z nás ho zná jako křečové žíly. To je ale jen jedno ze stádií nemoci. Předchází mu právě tento stav, kdy cítíte určité nepohodlí a únavu dolních končetin. Velmi často se na nich postupně třeba již ve věku kolem 25 až třiceti let nebo v souvislosti s těhotenstvím objeví vystupující žilky nebo metličkové žíly. To jsou ty z počátku malé modré na kůži prosvítající žilky.

„Už metličky by vás měly varovat, že budete mít v budoucnosti problémy s křečovými žilami, které mohou skončit až bércovými vředy čili nejhorším stádiem chronické žilní choroby – nepočítáme-li záněty žil a plicní embolii. Probíhají v nich totiž zánětlivé procesy,“ vysvětluje Ota Schütz, primář a zakladatel Žilní kliniky.

Jak se vyhnout křečovým žilám a jak problémy oddálit?

Nejčastější a také nejlevnější rada zní: hýbejte se, udržujte si správnou váhu snažte se vyhýbat dlouhému stání. Je ale dost možné, že to nepomůže, protože potíže jsou dědičné a oddálit je zcela je dost nemožné. Můžete ale průběh nemoci zpomalit.

Jak? Důležité je stav probrat se svým praktickým lékařem a začít používat volně prodejné přípravky ve formě mastí, gelů a krému na křečové žíly. Působí proti otoku, jiné zas proti tvorbě krevních sraženin. Pomáhají i celkově užíváné přípravky ze skupiny venofarmak – léků ovlivňujících pružnost a pevnost žil. „Samotných křečových žil vás však nezbaví, ale proti otokům a bolestem mohou zabrat,“ vysvětluje Ota Schütz.

Jestliže se dostane do fáze viditelných křečových žil, choďte pravidelně k lékaři, který se touto problematikou systematicky zabývá. „Metody léčby počínaje sklerotizací po laserové operace a další způsoby, jak poškozené žíly odstranit, se stále zlepšují. Za léčbu si budete muset zaplatit. I tady ale platí: čím dříve tím lépe a také levněji,“ doporučuje odborník na žíly.

Foto: vasara, Shutterstock.com

Problémy s žílami na nohou je dobré začít řešit co nejdříve Foto: vasara, Shutterstock.com

Neuropatie

Horké nohy, pálení kůže na nohou a další příznaky mohou být také následkem neuropatie. Jde o nemoc, která postihuje nervový systém v takzvaných perifériích, zejména na prstech končetin, nejčastěji nohou. Vzniká působením různých vlivů, nejčastěji ale diabetu čili kvůli zvýšené hladině cukru v krvi. „Bolestivost kloubů a pohybového systému obecně je způsobena kombinací diabetické angiopatie a neuropatie, tedy poškozením cévního zásobení a nervového zásobení pohybového systému v důsledku diabetu,“ vysvětluje ortoped Róbert Pituch.

Ztráta citlivosti může vést k tomu, že nemocný necítí, když se do nohy udeří nebo si ji poraní, komplikuje to také jeho chůzi. Nohy jsou náchylně k infekci, i kvůli tomu, že nejsou v důsledku ucpávání cév prokrvené. Hrozí tak dokonce amputace.

Léčit je vždy třeba původní onemocnění čili diabetes. Pacienti užívají léky zlepšující prokrvení cév, snižující krevní tlak a upravující hladinu krevního cukru. Zásadní je také prevence úrazů, to znamená zejména nošení vhodné obuvi. Jakékoli změny na kůži je třeba urychleně konzultovat s lékařem.

Borelióza

Pálení nohou spolu s mravenčením, necitlivostí a dalšími bolestmi kloubů a hlavy jsou také typické pro boreliózu přenášenou klíšťaty. Projevuje se tak nemoc ve druhém stádiu, které se rozvíjí týdny až měsíce po nákaze. Odhalit příčinu potíží není snadné, někdy je třeba zjistit nákazu lumbální punkcí.

Léčba spočívá v podání velkých dávek antibiotik.

Foto: Konstantin Zaykov, Shutterstock.com

Klíště je důležité co nejrychleji vytáhnout a místo dezinfikovatFoto: Konstantin Zaykov, Shutterstock.com

Plísňová onemocnění

Svědění a pálení kůže na nohou, respektive mezi prsty, je ale také příznakem banální plísňové infekce neboli mykózy. V počátku nejsou problémy obvykle vidět a svědění je jedním z příznaků, které se ale snadno přehlédne.

Postupně kůže zčervená a začne se právě mezi prsty odlupovat, vznikají šupinky, červená podráždění místa a někdy i trhliny na kůži, které mohou až krvácet. Někdy zasahují i nehtové lůžko, což se následně projeví zrohovatěním nehtu.

Léčba spočívá v podání takzvaných antimykotik. Ty lze volně bez předpisu koupit v lékárně. Pomoci mohou i babské rady například octová koupel nohou.

Volně prodejné přípravky často nestačí, zejména pokud plíseň zasáhne nehty. Laik navíc často nedokáže správně vybrat vhodný přípravek, proto pokud neuspějete poprvé, běžte ke kožnímu lékaři.

Syndrom neklidných nohou

Pokud vás nohy pálí večer nebo se rychle střídá pocit chladu a horka, může jít o takzvaný syndrom neklidných nohou. Tato nemoc se někdy projevuje i mravenčením, bolestí nebo nepříjemným tlakem. Příznaky se objevují obvykle večer, v klidu nebo když jdou lidé spát. Někomu pomůže jen to, že nohama pohybuje, jiný musí chodit.

Kdy volat záchranku

Jestliže se k potížím s nohami přidá ztvrdnutí lýtka, noha začne modrat až červenat, jeďte na pohotovost. Když se máte ještě i horečku, bolest na hrudi a špatné dýchání, kašel či rychlou srdeční frekvenci, může jít o život ohrožující stav – plicní embolii. Volejte záchranku, jde o minuty.

Pálení nohou

  • Příčiny: Námaha, dlouhé sezení či stání, neuropatie, žilní onemocnění, syndrom neklidných nohou, borelióza, mykóza.
  • Jak si pomoci sám: Důležité je znát příčinu a léčit dané onemocnění. Obecně pomůže nošení vhodné obuvi a ponožek a přestávky a pohyb při sedavém zaměstnání.
  • Kdy jít k lékaři: Pokud není problém způsobený únavou, jděte k lékaři vždy. Pokud cítíte i ztvrdnutí lýtka, noha začne modrat až červenat, jeďte na pohotovost. Když se máte ještě i horečku, bolest na hrudi a špatné dýchání, kašel či rychlou srdeční frekvenci, volejte záchranku.

Načítám