Hlavní obsah

Alergie na lepek není celiakie ani intolerance lepku. Projevy jsou ale podobné

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadýmání, bolesti břicha či průjem se objevují nejen při dietní chybě. Někdy je důvod jinde, a to v potravinové alergii, konkrétně na lepek nebo jiné bílkoviny v mouce. Velmi často se alergie na lepek zaměňuje za celiakii.

Článek

Potraviny mohou vyvolat celou řadu příznaků. Ne vždy musí tyto příznaky znamenat, že jde o alergii na lepek. Velmi často jde „jen“ o sníženou nebo nulovou schopnost strávit určitý druh potravy (nebo její část), v horším případě o celiakii, což je nevyléčitelné autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku.

Co je alergie na lepek

Alergie na lepek je přehnaná reakce imunitního systému na lepek. Početné buňky střevního imunitního systému lepek mylně vyhodnotí jako nebezpečí a zahájí obrannou reakci. Ke vzniku přecitlivělosti dochází nejčastěji v dětském věku.

Jak se liší alergie na lepek od celiakie

Alergie se projevuje velmi krátce po požití lepku v rámci několika minut až hodin. Celiakie se může projevit až „po čase“, většinou po několika hodinách i dnech od požití lepku. V případě alergie se musí obtíže opakovat vždy po stejném spouštěči, tedy lepku. Na rozdíl od celiakie, která je celoživotní střevní onemocnění, alergie je často dočasná a po čase může zmizet.

Co může alergii na lepek vyvolat

Prakticky všechny moučné bílkoviny mohou vyvolat u citlivých jedinců imunologickou přecitlivělost – alergii. Lepek se vyskytuje přirozeně v pšenici, žitu a ječmenu. Typicky lepkové potraviny jsou všechny druhy chleba a pečiva, strouhanka, většina druhů těstovin, kuskus, kroupy, vločky, ale i některé náhrady masa, jako je seitan a podobně. Opatrnosti je třeba i v případě potravin, které lepek obsahovat mohou, jako jsou cukrovinky a pivo, bývá i v uzeninách a podobně. Nejvyšší obsah lepku je v pšenici.

Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

V případě celiakie jde o celoživotní střevní onemocnění, alergie je často dočasná.Foto: fongbeerredhot, Shutterstock.com

Jaké potraviny jsou bezlepkové

Přirozeně bezlepkové jsou brambory, rýže, pohanka, jáhly, ovoce, zelenina, maso (ne uzeniny), luštěniny, ořechy, vejce a některé mléčné výrobky.

Jak se alergie na lepek projevuje

Alergická reakce na pšeničné bílkoviny je častější u dětí. Většina dětí má současně jinou potravinovou alergii, nejčastěji s projevy atopického ekzému. Může se dále projevovat trávicími potížemi, kopřivkou, průjmem nebo zácpou, plynatostí, svěděním v ústech a krku. Objevit se může podrážděnost i poruchy spánku.

Výjimkou alergie na lepek nejsou ani celkové reakce, včetně anafylaktického šoku. U těžkého alergika mohou tento nebezpečný stav způsobit i pouhé jednotky miligramů lepku požité v jedné porci. Tak vážné okamžité reakce například u celiakie nikdy nevznikají.

Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Alergie na lepek je často provázená jinou potravinovou alergií.Foto: Oleksandra Naumenko, Shutterstock.com

Vyšetření alergie na lepek

Protože se alergie na lepek objevuje nejčastěji v dětském věku, v případě jakýchkoli problémů s břichem, průjmem či kopřivkou je vhodné poradit se s pediatrem, který vás pošle na alergologické vyšetření.

Základem diagnostiky jsou laboratorní vyšetření specifických IgE protilátek proti moučným bílkovinám a eliminačně-expoziční test (vyřazení lepku z jídelníčku a pak jeho opětovné zařazení) nebo pomocí kožního náplasťového testu s nativní potravinou (moukou) nalepeného na kůži zad.

Jak se alergie na lepek léčí

Základní léčbou alergie na moučné bílkoviny je dieta. Jde-li o alergii na lepek, je nutné vyloučit všechny lepkové potraviny. Její přísnost se odvíjí od závažnosti alergie.

Jaká je prevence alergie na lepek

Podle nejnovějších lékařských zjištění ke vzniku alergie přispívá, pokud se v kojeneckém věku odkládá expozice lepkové mouky. Ukazuje se, že včasná expozice lepkem má svá pozitiva. Lepkové příkrmy by se měly tedy zavádět do stravy nejpozději v 6. měsíci u kojených dětí, u nekojených lze už v průběhu 4. měsíce.

Komplikace alergie na lepek

Nejzávažnější komplikací je anafylaktický šok, což je silná forma alergické reakce na lepek. Projevuje se náhlou dušností, nevolností, svěděním, snížením krevního tlaku a třesem. Může člověka přímo ohrozit na životě, protože hrozí udušení i zástava krevního oběhu.

Alergie na lepek

  • Popis: Jde o přehnanou reakci imunitního systému na lepek.
  • Příznaky: Krátce po požití lepku v rámci několika minut či hodin se objeví svědění v ústech a krku, kopřivka, průjem či zácpa, trávicí potíže či plynatost.
  • Inkubační doba: Není.
  • Léčba: Základem je bezlepková dieta. V případě alergie ale není obvykle nutné vyloučit všechny bezlepkové potraviny, přísnost záleží na závažnosti alergie.
  • Smrtnost: Nejzávažnější komplikací je anafylaktický šok, který se projevuje náhlou dušností, poklesem tlaku a třesem. Může dojít k zástavě krevního oběhu i udušení.
  • Prevence: Podle nejnovějších odborných zjištění k prevenci přispívá včasná expozice lepkem v kojeneckém věku, nejpozději do 6. měsíce.

Odborná konzultace: MUDr. Eva Vrbová, alergoložka a imunoložka, IMMUNO-FLOW Praha

Reklama

Načítám