Hlavní obsah

Křečové žíly jsou hlavně dědičné, chvíli pomůžou punčochy. Operaci ale neodkládejte, hrozí embolie

Foto: Marie Irová

Foto: Marie Irová

Reklama

Dobrá zpráva: Vysoké podpatky ani noha přes nohu křečové žíly nezpůsobují. Špatná zpráva: Mají-li je vaši rodiče, nejspíš se jim nevyhnete, i kdybyste si dali nohu třeba za krk. Nicméně existují způsoby, jak se tohoto nepříjemného zdravotního a také sociálního problému zbavíte.

Článek

Žilní systém člověka měří 160 km a denně přečerpá stovky litrů krve. Navíc pracuje proti gravitaci, což je velká dřina, jak ostatně ví každý, kdo se ji snaží překonat. Možná jste se o to pokoušeli zrovna o víkendu jízdou na kole do kopce. A možná vám v tu chvíli vytanuly v hlavě poučky, že byste to s tím šlapáním neměli přehánět, protože si tak zaděláváte na křečové žíly. „To je mýtus stejně jako třeba to, že křečové žíly si můžete ,vyběhat´. Jakékoliv aerobní sporty totiž působí na oběhový systém blahodárně, protože při nich dochází k zapojení žilní pumpy lýtka,“ říká v dalším dílu podcastu MUDr.ování doktor Ota Schütz, primář pražské Žilní kliniky s tím, že nevadí ani nošení vysokých podpatků, ani sezení s nohou přes nohu, jak se také často říká. Podle primáře Schütze za vznik křečových žil může nedostatečnost pojivové tkáně.

Žíly se dají i zalepit

Nepružnou pojivovou tkáň si nemůžete vypěstovat, většinou ji zdědíte po předcích. „Až osmdesát procent případů vzniku křečových žil jde na vrub genetice,“ říká odborník a dodává, že za dobu, kdy se této chorobě věnuje, se nezměnila ani tak nemoc samotná, jako nahlížení na ni. Lidé se snaží problém řešit nejen kvůli zdraví, ale také proto, že působí jako sociální nemoc. Nohy, které vypadají jako plastická mapa střední Evropy, hlásají do světa, že o své tělo moc nedbáte a také už vám dávno není „cet“. A ani jedno se dneska moc nenosí.

A nenosilo se zřejmě ani v antické době, protože podle dochovaných uměleckých děl je vidět, že se varixy operovaly už tehdy. Dnes máme samozřejmě mnohem širší škálu metod, jak nemocnou žílu vyřadit z provozu. Ta klasická chirurgická se provádí v podstatě totožným způsobem už od roku 1905. A stále úspěšně. „Není ale pro každého, indikováno je k ní asi třicet procent pacientů. Pro zbytek je neúčinná. Když se ale u těch správných lidí udělá precizně, je to metoda, která váš problém vyřeší napořád,“ říká doktor Ota Schütz a v podcastu vypočítává další, mnohem méně invazivní metody léčby včetně té nejnovější, což je lepení.

Může jít o život

Existuje jiná možnost léčby varixů než operace? Podle odborníka ne. Kompresní punčochy jsou samozřejmě skvělá pomůcka a slouží jako základní prevence největších komplikací, mezi něž patří například zánět žil. Ale pokud si nechcete do budoucna zadělávat na větší problémy, operaci se nevyhnete. Zánět žil totiž může vyústit v plicní embolii a tady už může jít o život.

Křečové žíly se mohou kromě nohou objevit i jinde. Která místa to jsou? A jaká metoda léčby je ta nejlepší? Celý rozhovor si můžete poslechnout v podcastu, který najdete pod názvem MUDr.ování. Každý další díl se objeví vždy ve středu v 11 hodin dopoledne a poslouchat ho můžete na Proženy.cz a ve všech podcastových aplikacích, jako jsou Podcasty.cz, Spotify či Apple Podcasts.

S kým jsme si povídali? MUDr. Ota Schütz, zakladatel a primář Žilní kliniky vystudoval lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, má atestaci 1. a 2. stupně z chirurgie. Absolvoval odborné stáže ve Velké Británii a ve Francii. V roce 1994 založil kliniku jednodenní chirurgie, která se specializuje na neinvazivní léčbu křečových žil.

Reklama

Související témata:

Načítám