Hlavní obsah

Tohle vás nepotěší: Dortík ani kafe vás nenakopnou, lepší je procházka nebo kousek hořké čokolády

Foto: Yuricazac, Shutterstock.com

Foto: Yuricazac, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Padá na vás chvíli po obědě únava a nejraději byste si na chvíli zdřímli? V práci to moc nejde, a tak unavené tělo i mysl nakopnete energy drinkem, kávou nebo dortíkem... Nešlo by to i jinak než další dávkou kalorií či kofeinu?

Článek

Dopřát si během dne krátkého šlofíka vůbec není špatný nápad: pomáhá předcházet demenci a snižuje krevní tlak. Ale mělo by jít maximálně o půlhodinku odpočinku, abyste si nenarušili večerní usínání. Tělo je po obědě nastavené na krátký relax, a to nejen o víkendu po talíři plném vepřa knedla zela. Pokud ovšem nemáte na malý odpočinek čas a útlum po obědě vás zmáhá, zkuste na to jít jinak.

1. Obědvejte světově

Holdujete-li při obědě tradiční české kuchyni, není divu, že se vám po jídle odkrví mozek. Trávení zpomalí celý organismus, oči se klíží a hlava padá únavou. Jestli tedy potřebujete hned po jídle naplno pracovat, inspirujte se jídelníčkem jiných národů. Například v Británii teplý oběd v podstatě neznají, nejčastěji si dopřávají sendvič s masem a zeleninou. Norové k obědu zakousnou bohatě obložený chlebíček, často s rybím masem, a Švédové rádi obědvají saláty, polévky, palačinky naslano, plody moře a ryby.

Hlídejte si, ať k obědu nemáte přemíru sacharidů a nezdravých tuků, nezapomínejte zařadit zdravý zdroj bílkovin a zeleninu – dodá vlákninu, která zasytí a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.

2. Jezte pravidelně

Útlum po obědě může být způsobený i tím, že je to jediné vydatné jídlo za celý den a přijmete tak najednou velké množství energie i živin. Pokud vynecháváte snídani, na svačiny nemáte čas a večer uždibujete maximálně hrst pražených mandlí, není divu, že organismus po jediném pořádném pokrmu skočí a snaží se z něj vydolovat maximum.

Jestliže vám tedy velký oběd způsobuje nepříjemný útlum, zkuste jíst častěji a v menších porcích, přitom zařaďte jídla, z nichž se energie uvolňuje postupně (celozrnné potraviny, luštěniny, zelenina, zdroje bílkovin).

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Ořechy jsou prospěšné. Dodají zdravé tuky, důležité mikroživiny, vlákninu i energii, zato většinou málo sacharidů, takže dokážou během dne zahnat hlad a zároveň moc nerozkolísají hladinu cukru v krviFoto: puhhha, Shutterstock.com

3. Dejte si místo kávy vodu

Býváte po obědě protivní, malátní a nesoustředění? „Bolesti hlavy, nevrlost, neschopnost soustředění či výrazná únava patří mezi příznaky dehydratace,“ upozorňuje celostní lékař Bohumil Ždichynec. Možná se tedy necítíte dobře, protože zapomínáte pít. Tělo volá po tekutinách, a vy si místo toho dáte šálek kávy, možná již několikátý.

Jenže káva může projevy dehydratace ještě zesílit, ve větších dávkách navíc kofein snižuje výkonnost a u některých jedinců vyvolává nervozitu i kolísání tlaku. Možná by přitom stačilo dát si velkou sklenici vody.

4. Vydržte bez dortíků

Neprahnete ani tak po kávě, jako po něčem sladkém? Za takovou touhou záhy po jídle může stát rozkolísaná hladina cukru v krvi. „Pokles hladiny cukru se projevuje nepřekonatelným hladem, chutí na sladké, malátností, únavou, nervozitou i bolestmi hlavy,“ vysvětluje Hana Borkovcová, výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan.

Situaci rychle napraví potravina s vysokým glykemickým indexem, kdy glukóza proniká rychle do krve. Jenže to má háček: stejně rychle následuje pokles a znovu se ohlásí únava a chuť na sladké. Proto k obědu nevolte sladká jídla, nebo je alespoň doplňte polévkou či salátem, a případný útlum neřešte „rychlou sladkostí“, ale třeba kusem zeleniny či sýra, zdravou celozrnnou sušenkou anebo kouskem hořké čokolády.

Foto: Karramba Production, Shutterstock.com

Máte po obědě potřebu dojíst se něčím sladkým a upadáte do únavy? Zřejmě bylo jídlo chudé na bílkoviny, plné rychlých sacharidů anebo ho bylo jednoduše máloFoto: Karramba Production, Shutterstock.com

5. Okysličte mozek

Padá-li na vás únava, je třeba tělo okysličit. O to se postará otevřené okno, krátká procházka nebo pár svižných cviků. Vsaďte i na světlo. Sedíte-li v místnosti, kde je spíše šero, vyjděte během dne alespoň na chvíli ven a vystavte tvář slunci. Nachytáte nejen vitamin D, sluneční svit je potřebný i pro tvorbu spánkového hormonu melatoninu – jeho nedostatek vede k nekvalitnímu spánku v noci a únavě během dne.

Po obědě vás ovšem nemusí překvapit jen únava. Proč vás přepadá nevolnost po jídle, proč je tak častý průjem po jídle a je opravdu normální jít vždy hned po jídle na velkou?

Související témata:

Načítám