Hlavní obsah

Zdravý ovesný koláč na plech

Hodnocení:
(470)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Oblíbenou ovesnou kaši k snídani zná každý, ale co takhle vyzkoušet její pečenou variantu a vytvořit zdravý koláč na plech? Ovesné vločky, ořechové máslo a kvalitní čokoláda, to je kombinace přímo božská. A nejen snídaňová, co myslíte?

Ingredience pro:
1 formu 24 × 24 cm
Na těsto
  • 160 g ovesných vloček
  • 190 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 3 ks vejce
  • 150 ml mléka
  • 80 g mandlového másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 1 špetka soli
Na ozdobu
  • bílá čokoláda
  • hořká čokoláda
  • mléčná čokoláda
  • ořechy
Článek

Postup

Krok 1: Začněte tím, že si necháte předehřát troubu na 180°C.

Krok 2: Nejprve smíchejte vločky, špaldovou mouku, cukr, kypřicí prášek a špetku soli. Poté přidejte ke směsi vejce, mléko a mandlové máslo. Můžete použít i arašídové nebo lískooříškové. Směs promíchejte.

Jak vyrobit domácí ořechové máslo

Krok 3: Hotovou směs na těsto vlijte do formy s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě (180°C) 30 minut.

Krok 4: Po vyndání z trouby ještě teplý ovesný koláč ozdobte kostičkami čokolády a ořechy. Nechejte vychladnout a servírujte.

Foto: Viktorie Hrazdílková

Ovesné vločky i kvalitní čokoláda jsou zdraví prospěšné

Ovesné vločky jsou zdraví velmi prospěšné a měli bychom je často řadit do našeho jídelníčku. Snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou bohaté na vlákninu, která má sytící schopnost a také snižují riziko rakoviny tlustého střeva. Co se stane, když budete jíst vločky denně?

Vyzkoušejte i další zdravé recepty s ovesnými vločkami, třeba ovesnou kaši s karobem nebo ovesné sušenky s jablkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek