Hlavní obsah

Ze svatebních šatů designový kousek. Zkuste vintage půjčovnu

Foto: Kateřina Kašparová

Foto: Kateřina Kašparová

Reklama

Zajímáte se o udržitelnou módu a recyklaci starého oblečení? V tom případě určitě znáte takzvané vintage prodejny se starými, ale zachovalými kousky. Víte ale, že existuje i taková půjčovna svatebních šatů?

Článek

Když se řekne alternativní půjčovna svatebních šatů, možná vás zprvu ani nenapadne hledat své vysněné svatební šaty právě zde. Ale když vám prozradíme, s jakou péčí tu modely z předchozích období pro nastávající nevěsty vybírají, možná změníte názor. Jak to v takové půjčovně svatebních šatů chodí? A pro které nevěsty je jako stvořená? Na to jsme se zeptali Veroniky Matějkové, majitelky pražské vintage půjčovny Tvorbou. Pro ni je klíčovým tématem udržitelnost a principy cirkulární ekonomiky, kdy oblečení zůstává co nejdéle v oběhu.

Jak vaše retro půjčovna svatebních šatů vůbec vznikla?

Nejprve jsem v roce 2016 založila koncept zvaný Tvorbou jako reakci na fast fashion – módu, která se vyrábí v obrovském množství bez ohledu na životní prostředí. Naše idea je smysluplně vracet oblečení zpět mezi lidi. Dnes jsme nejen online obchod s použitým oblečením, ale také s doprovodnou vintage a alternativní půjčovnou svatebních šatů.

Foto: rodinný archiv

Majitelka půjčovny Tvorbou Veronika Matějková vystudovala Fakultu tělesné výchovy a sportu. Nyní studuje dálkově oděvní školu a vychovává dceru NinuFoto: rodinný archiv

Jak vás napadlo recyklovat staré svatební šaty?

Líbí se mi, že starší svatební modely vypráví příběhy minulých generací a předchozích majitelek. My je nadšeně pasujeme do dnešní svatební estetiky a vážíme si toho nejcennějšího – jejich stáří. Důležitá hodnota takových šatů, které máte na sobě pravděpodobně jednou v životě, je možnost jejich opětovného využití. Nezahlcujeme tak ani planetu, ani naše šatníky.

Foto: Kateřina Kašparová

Zleva: Jednoduché svatební šaty s dlouhým rukávem, půjčovné 9000 Kč. Dvoudílný svatební set zavinovacího topu se sukní, půjčovné 8000 KčFoto: Kateřina Kašparová

Odkud se k vám šaty dostávají?

Dost klikatými cestami. Čas od času sama kontroluju nejrůznější online bazary, swapovací skupiny, brouzdám po second handech. Osvědčený a pro mě osobně nejmilejší zdroj je moje rodina a rodiny mých přátel. Protože ve skříních našich maminek a babiček se dají nalézt opravdové skvosty a poklady. Při výběru je pro mě také důležitý materiál, střih šatů a precizní práce.

Jaký je váš největší poklad?

Třeba šaty, které jsou 70 let staré a jsou po tetě paní, od které jsem šaty koupila. Majitelka jim říkala staropanenské, a tak pro mne symbolizují čistou neposkvrněnou krásu. Takovéto příběhy jsou zatím jen v mojí hlavě, případně sepsané v šuplíčku, ale ráda se o ně podělím s každou nevěstou.

Foto: Kateřina Kašparová

Zleva: Svatební šaty s volány a zdobným výstřihem, půjčovné 8000 Kč, prodejní cena 12 000 Kč. Šaty se zvonovými rukávy a vlečkou, půjčovné 9000 KčFoto: Kateřina Kašparová

Zajímalo by mě, jestli šaty ještě dále upravujete.

Snažím se zachovat jejich původní střih a příliš do nich nezasahovat. Sem tam je ale potřeba zašít nějakou dírku, přišít knoflíček a podobně.

Ve vaší půjčovně jsou ale i modernější designérské kousky.

Je to tak. Ráda spolupracuju s lokálními designéry, proto je vintage kolekce doplněna o modely z platformy Young Designers, která sdružuje studenty oděvních škol. Jejich šaty z přehlídkových mol dáváme do oběhu mezi lidi jako nositelnou svatební módu. A pronajímáme i jejich ručně zpracované šperky inspirované přírodou.

Foto: Kateřina Kašparová

Zleva: Extravagantní svatební model s pleťovým body, půjčovné 10 000 Kč, prodejní cena 15 000 Kč. Svatební kostýmek se sáčkem a minisukní, půjčovné 6000 Kč, prodejní cena 9000 Kč Foto: Kateřina Kašparová

Pro koho je vaše půjčovna vintage svatebních šatů určená?

Je zaměřena na ženy, které chtějí něco jiného. Vášnivě totiž podporujeme nevěsty, které vytváří své vlastní trendy a nebojí se jít osobitou cestou. Je ale pravda, že jsou u nás prozatím k zapůjčení modely spíš menších velikostí. Zdá se, že mladé nevěsty byly velmi štíhlé a tomu odpovídají i naše vintage kousky. Teď je mým cílem najít i modely větších rozměrů nebo původní upravit do podoby, aby odpovídaly i větším konfekčním velikostem než je pouze XS a S.

Foto: Kateřina Kašparová

Modely od mladých designérů: Svatební kalhoty a peříčkový top s pláštěm, autorka modelu Tereza Pospíšilová, půjčovné 12 000 Kč. Asymetrický svatební overal s plisováním, autorka modelu Natálie Hudecová, půjčovné 12 000 KčFoto: Kateřina Kašparová

Na jak dlouho si mohu šaty půjčit?

Vše je o domluvě. Není to striktně dané. Některé kousky půjčím pro rychlou městskou svatbu na den, jiné klasicky na prodloužený víkend, tedy na 3 až 4 dny.

A jaká je cena svatebních šatů?

Netradiční svatební nabídku v duchu slow fashion bychom rády zpřístupnily širší veřejnosti, a tak se cena modelů pohybuje v rozmezí zhruba od 3000 Kč do 12 000 Kč, kdy nižší cena je obvykle za zapůjčení jen části modelu, například peříčkového topu, který je součástí modelu skládajícího se z více kusů.

Některé svatební modely jsou u vás na prodej a jiné jen k zapůjčení. Proč je to tak?

Protože k některým modelům mám zvláštní osobní vztah. Jejich příběh je natolik silný a oslovil mě, že je chci mít ve své sbírce delší dobu. Jiné modely ráda pošlu dál, abych mohla získat další.

Reklama

Načítám