Hlavní obsah
3,3
(101)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Zelňačka se v 99 % případů dělá z bílého zelí. A přitom to červené obsahuje podstatně více vitaminů A a C i železa, a navíc v něm najdete i antioxidant flavonoid (ten mu mimo jiné dodává onu charakteristickou barvu), který snižuje riziko srdečních onemocnění. Ten kousek klobásy v základu polévky se už ztratí, co myslíte?

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks maďarské klobásy
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1/8 ks celeru
  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 špetka chilli
  • 2 ks bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 10 kuliček pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžíce octa 8%
  • 40 g rajčatového protlaku
K podávání
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 hrst listové petržele
Pro sytější verzi
  • 4 ks brambor
Článek

Postup

01.

Nožičku paprikové klobásy pokrájejte na tenká kolečka a spolu se dvěma lžícemi vody (aby se nepřipálila) ji nechte ve velkém hrnci vyškvařit. Děrovanou lžící kolečka vyndejte a na vypečeném tuku asi 5 minut opékejte najemno pokrájenou jednu velkou nebo dvě středně velké cibule a nastrouhanou mrkev s celerem.

02.

Přidejte na tenké nudličky pokrájené zelí a ještě chvíli restujte. Vmíchejte nasekaný česnek, papriku, čerstvé nebo sušené chilli, protlak, pořádnou lžičku soli, koření rozdrcené v hmoždíři (díky tomu ho pak nebudete muset v hotové polévce lovit) a litr vody.

03.

Vařte asi 20 minut do změknutí, poté do hrnce vraťte opečenou klobásu a nechte chvilku prohřát. Dochuťte trochou octa a podávejte s kysanou smetanou a čerstvou petrželí. Pro sytější polévku přidejte spolu se zelím i na kostičky pokrájené brambory.

Tip: 10 minut před koncem varu přidejte i sáček scezeného zelí kysaného. Je velmi zdravé a polévku pak už ani nebude potřeba dokyselovat.

Z jakého zelí se vaří zelňačka u vás, z čerstvého, nebo kysaného?

Reklama

Související témata:

Načítám