Hlavní obsah

Ženy a stárnutí: Tyhle chvíle jsou nejtěžší!

Foto: Thinkstock

Existuje spousta situací, kdy si žena uvědomí, že stárneFoto: Thinkstock

Reklama

První šedý vlas, povolená prsa, nezájem mužů. To je jen pár viditelných „důkazů“ toho, že žena stárne. Okamžiků, kdy si přibývající léta uvědomíme, je ale mnohem víc. Které jsou ty nejtěžší? A jak se se stárnutím vypořádat s elegancí a stylem?

Článek

Čas je spravedlivý. Všichni stárnou, je to přirozené, ale nikomu se do toho nechce. A tohle jsou zlomové okamžiky, kdy ženy přibývající roky bolí nejvíce.

Díváte se do zrcadla a se zasmušilým výrazem sledujete svůj první šedivý vlas. Je to první fyzický projev stáří, a to bolí. „Šedivění je pro všechny obecnou známkou stárnutí, i když to tak nutně vůbec nemusí být. Já sama znám třeba dívky, které si našly šedivý vlas už ve svých pětadvaceti letech. Žena má ale vlasy spojené s atraktivitou, proto to zjištění nemusí být vůbec příjemné,“ potvrzuje Lenka Černá z portálu Mujvztah.cz.

Tip redakce:Vyrazte ke kadeřnici a berte svůj první stříbrný vlas jako možnost velké změny. Vyberte si novou barvu na vlasy a udělejte ze sebe třeba sexy zrzky! Dnes si vlasy barví i -náctileté slečny, nikdo nemá šanci zjistit, že vy tím kryjete šediny!

Foto: Isifa

První šedivý vlas nemusí vždy být známkou stáříFoto: Isifa

2. Nemůžu zhubnout!

Vrátily jste se z dovolené s pár kilo navíc. Stačí pár dnů omezit přísun kalorií, a budu zase jako proutek, říkáte si. Jenže ono se nic neděje. Tak jako vždy jste vynechaly dortíky, ale kila se vás pořád drží. S přibývajícími roky se zpomaluje metabolismus, takže hubnutí je čím dál složitější. To, co dřív byla legrace, je nyní pořádná dřina. „Tohle ženy snášejí mnohem hůř než šedivé vlasy. Řešení není totiž tak snadné," souhlasí psychoterapeutka Lucie Horníková. Navíc tohle může mít dopad i na intimní život. „Faktem je, že žena s kily navíc se může cítit méně žádaná, ztrácí potřebné sebevědomí. Často má i blok v oblasti sexuality a intimního soužití, nechce se jí do milování, stydí se za své tělo a podobně,“ varuje Lenka Černá.

Tip redakce:Přírodu neošálíte, nezbude vám nic jiného než nasadit trochu větší tempo. Štíhlý ale může být každý, stačí jen dodržovat životosprávu a hýbat se. A možná je na místě zauvažovat o pomoci odborníka, který vám ušije jídelníček přímo na míru. Sice to něco stojí, ale investice se jistě vyplatí.

3. Jako by mě muži neviděli

Doposud jste byly zvyklé, že se na vás muži usmívali, možná obdivně zvedli obočí, když jste prošly kolem. Byla to každodenní rutina, nic, co by vás překvapilo, co byste nějak řešily. Jenže najednou sedíte a uvědomujete si, že poslední týdny se nic takového nestalo. Muži už o mě nemají zájem, proběhne vám zděšeně hlavou!

„Tohle byl asi nejsilnější moment, kdy jsem si uvědomila, že už jsem vážně stará. Najednou jsem pro muže byla vzduch, a to ničím neošálíte, tady barva na vlasy nepomůže. Zájem mužů pro mě byl tak automatický, že jsem ho ani moc nevnímala. Až když najednou nebyl, tak jsem si uvědomila, co to znamená," vzpomíná dnes sedmdesátiletá Marie na dobu, kdy jí bylo pětapadesát let.

Tip redakce:Přemýšlejte, co je pro vás opravdu důležité. Nejsou to spíš děti, které jste vychovaly, nebo partner, s nímž jste toho tolik prožily? Vaše společné zážitky a společné plány jsou přece mnohem důležitější než hvízdající dělníci na stavbě.

Tip redakce:Zajímá vás, který věk je nejkritičtější? Podle jedné ze studií Život žen končí v padesáti!.

Foto: Thinkstock

Netrapte se. Mějte radost z toho, co je pro vás opravdu důležitéFoto: Thinkstock

4. Ach bože, jsem v přechodu

Celý život jste skuhraly, jak nenávidíte menstruaci. Nyní vám vynechává, je nepravidelná a je jasné, že přišlo období klimakteria, a radost je to poslední, co cítíte. Tohle je projev stárnutí, který zasáhne tělo i duši.

Můžete být podrážděné, nálady se vám mění rychlostí blesku, přibíráte, zadržujete vodu, máte návaly. A rozum vám moc nepomáhá. „Zároveň ženě její psychika velí, že se z ní stává stará žena, a pokud daná žena nenašla výrazný smysl života, může se cítit depresivně a nepotřebně,“ říká Lenka Černá.

Tip redakce:Dnešní medicína dokáže ženám toto období výrazně usnadnit, stačí jen navštívit gynekologa. Existuje hormonální léčba, díky níž se do těla ženy dostávají ubývající ženské hormony, především estrogen. Drtivá většina žen tak výše zmiňované příznaky přechodu neprožije. Pomoci mohou i různé přírodní doplňky stravy a dodržování zdravé životosprávy.

5. Děti odešly, už mě nikdo nepotřebuje!

Najednou sedíte ve ztichlém bytě a nevíte, do čeho píchnout. Není komu mazat svačiny, není komu vynadat za poházené svršky v obýváku, není pro koho vařit kotel guláše. Děti odešly, osamostatnily se a začínají žít vlastní život. „Najednou je ta žena vlastně nepotřebná. A nepotřebné jsou pro nás většinou staré věci,“ potvrzuje Lucie Horníková.

Tip redakce:Koukněte se na to z opačné strany! Není skvělé, že nemusíte po nikom uklízet, tahat těžké nákupy a dennodenně si lámat hlavu, čím své děti nakrmíte? Není úžasné, že máte čas samy na sebe? Teď je ta chvíle, kdy můžete dělat vše, na co jste doposud neměly čas. Můžete chodit na kurz fotografování, můžete se naučit šít, můžete dělat cokoli! A to je přece skvělé, protože kdo se nenudí, nemůže se cítit starý a nepotřebný!

Tip redakce:Čas jednoduše nelze zastavit, jedinou možností je přijmout stárnutí a nesnažit se přibývající roky vygumovat. Raději se připravte a přečtěte si článek Stárnete správně? Víme, v kterém věku vás co čeká!.

Jak jste na tom vy? Děsíte se okamžiku, kdy najdete první šedý vlas, nebo jste na to připravené?

Reklama

Související témata:

Načítám