Hlavní obsah

Kam s drobným nepořádkem? Pod postel nebo do skla!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Suvenýry z dovolené, malé dárky od kamarádek a kousky, které připomínají vaši babičku… To jsou detaily, které dávají bytu osobitost. Co když je jich ale moc a začínají vypadat jako nepořádek? Poradíme, co s tím!

Článek

Také se občas rozhlédnete po bytě a musíte se sami sebe ptát, kde se všechny ty věci vzaly? Pokud je jich všude kolem vás moc, začne to vypadat chaoticky a neuklizeně. Jak tomu zabránit?

Co a proč hromadíte?

Obklopovat se věcmi je přirozené pro většinu lidí. „Nejčastěji se jedná o suvenýry a upomínkové předměty nebo dárky, které dostaneme. To jsou však přesně věci, které z bytu časem vytváří dojem odkladiště. Měli byste se jich umět zbavit,“ radí bytová architektka Anke Glut.

Snahu většina z nás jistě má – ostatně potvrdil to i nedávný průzkum společnosti Ikea, v němž přes 60 procent Čechů přiznalo, že věci hromadí, a to přesto, že nechce. Jen nevědí kterých a jak. Valná většina má pocit, že se (ne)zbytnosti ještě mohou k něčemu hodit a 30 procent uvádí, že k nim má citový vztah. Vyhodit věci do popelnice umí spíše mladí do 30 let. Pro starší je pak přijatelnější nevyužité předměty prodat, vyměnit, darovat na charitu nebo najít možnost, jak je zrenovovat a dát jim nový smysl.

Kam s nimi?

Pokud si chcete všechny ty drobnosti ponechat, najděte jim nějaké místo, kde nebudou na očích. „Problémem většiny domácností, a to nejen českých, je málo úložného prostoru. Přitom by stačilo poradit se s bytovým designérem, který dokáže udělat vkusný návrh, aniž by to omezovalo celkovou atmosféru,“ dodává Anke. Jestli jste na tom podobně a úložné prostory vám chybí, pak vám nezbude, než si je dokoupit.

Krabice a boxy

Do otevřených polic, ale i pod postel, pod komodu, na skříň nebo na její dno můžete dát krabice a boxy, které schovají drobnosti, ale třeba i hračky, dokumenty a podobně. Můžete si ale pořídit i zajímavou truhlu. „Právě ty slaví svůj comeback, protože mají nejen velký úložný prostor, ale i velmi pěkně vypadají. Hodí se do obýváku nebo ložnice,“ říká Jitka Mastná, majitelka e-shopu La Almara.

Foto: Archiv firem

Zleva: Krabice FJÄLLA s víkem schová drobnosti, ale současně i ozdobí, rozměry: 25 x 36 x 20 cm, v Ikea za 179 Kč. Úložné boxy s víkem o rozměru 39 x 29 x 19 cm nebo 44 x 33 x 22 cm koupíte v Kik, od 105 Kč za kus. Sada tří krabic s víkem, dvě krabice 30 x 15 x 23 cm, jedna 47 x 16 x 31 cm, v e-shopu WestwingNow za 974 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Dřevěná truhla potažená koženkou, 32 x 56 x 31 cm, v e-shopu La Almara za 1699 Kč. Truhla dřevo a textilní kůže, 65 x 42 x 40 cm, v Möbelixu za 1699 Kč. Truhla z proutí, 60 x 38 x 38 cm, v e-shopu Čisté dřevo za 1490 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Úložný prostor pod postele K-masiv, na kolečkách, dřevo, rozměry: 95 x 22 x 84 cm, v e-shopu Bezva postele od 1550 Kč. Velký úložný box, PEVA plast, rozměry: 95 x 18 x 45 cm, v e-shopu Bonami za 149 Kč. Heidrun Box, plast, s víkem, rozměry: 60 x 18 x 40 cm, na Zboží od 189 KčFoto: Archiv firem

Šuplíky praktické i elegantní

Na šperky, kosmetiku, ale i drobné prádlo nebo jiné věci můžete koupit šuplíky všech možných velikostí. Ty už neschováváte, takže by měly být i hezké.

Foto: Archiv firem

Zleva: Komoda, odolný plast, zajímavý ornament, 4 šuplíky, rozměry: 44 x 38 x 90,5 cm, v e-shopu decoDoma za 1399 Kč. Dekorační skříňka na drobnosti TimeLife, materiál MDF, rozměry: 30 x 15 x 17 cm, v e-shopu Favi za 269 Kč. Úložný box InterDesign, 3 šuplíky, plast, rozměry: 16,5 x 18 x 18 cm, v e-shopu Bonami za 489 KčFoto: Archiv firem

Luxusní schovávačky

Potřebujete někam uložit malé cenné kousky a vaše srdcovky? Právě na ty se hodí trochu luxusnější schovky, které budou samy o sobě pohledné. Vyberte si praktickou dózu nebo elegantní šperkovnici.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dóza Miya od Lenne Bjerre, průměr 9 cm, výška 11 cm, v e-shopu WestwingNow za 439 Kč. Šperkovnice Ambia Home, kov a sklo, průměr 12 cm, výška 7 cm, v XXXLutz za 399 Kč. Šperkovnice Vivien, MDF a syntetická kůže, ruční práce, třípatrová, rozměry: 16 x 9,2 x 9,2 cm, v e-shopu Therese za 1090 KčFoto: Archiv firem

Drobnosti schováváte proto, aby váš byt vypadal úhledněji. K tomu vám dopomohou i fígle při úklidu.

Reklama

Související témata:

Načítám