Hlavní obsah

Zimní účty za domácnost: Jak je srazit na minimum?

Foto: Philips

Pokud chcete šetřit energie, začněte třeba u vysavače. Hledejte ten se sacím výkonem okolo 400 W. Nové technologie zajistí dostatečný výkon s menší spotřebouFoto: Philips

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst cen zrychluje, zlevnění elektřiny se projeví až za dlouhou dobu. Jak v nadcházející zimní sezoně, kdy se hodně svítí a topí, ušetřit? Poradíme vám.

Článek

Těšíte se z toho, že vám staré spotřebiče slouží dlouhá léta? Má to ovšem velké ALE. Kvůli tomu paradoxně přicházíte až o několik tisíc korun ročně, které zbytečně utratíte za elektřinu!

Zastaralé vybavení

Podle průzkumů české domácnosti vlastní několik milionů kusů velkých bílých spotřebičů s průměrným stářím deset a více let. „Lidé si neuvědomují, že i malá námraza v lednici může způsobit výrazné navýšení spotřeby elektřiny,“ upozorňuje Robin Weintritt, ředitel prodeje sítě Expert Elektro. „Obecně platí, že námraza větší než 3 milimetry navyšuje spotřebu energie až o třicet procent," dodává. Proto pravidelně odmrazujte, při nákupu vybírejte lednice s No Frost technologií.

Stařeny žerou energie

V první řadě ušetříte nákupem spotřebičů ve třídě A++. Jsou v porovnání se spotřebiči z devadesátých let asi třikrát úspornější. Z průzkumů také vyplývá, že přístroj starý deset let navyšuje své nároky v průměru ročně o jedno až dvě procenta proti původním tabulkovým hodnotám.

Foto: Thinkstock

Nevíte, jak uspořit nebo přiškrtit výdaje? Podívejte se, co vám doma užírá peníze z rozpočtuFoto: Thinkstock

Jak šetřit při chodu domácnosti

Nepoužívejte režim Stand by. Spotřebič vypněte nebo vytáhněte ze zásuvky. Troubu zbytečně nepředehřívejte, jestli to recept výslovně nevyžaduje, ani ji během pečení zbytečně neotevírejte. Při každém otevření klesne teplota v troubě o 20–40 °C.

Foto: Miele

Aby se v chladničce zbytečně netvořila námraza, je potřeba v ní správně uspořádat potraviny, uvařené pokrmy ukládat v uzavřených nádobách a neotvírat dveře příliš dlouhoFoto: Miele

Při praní použijte kvalitní prací prášky. Můžete snížit teplotu vody na 40 °C. Zvolit můžete i speciální prášky na praní při 20 °C. Více se dočtete zde.

Udržujte lednici v optimální teplotě (snížení teploty o 2 °C znamená zvýšení spotřeby energie o 15 %). Pokud něco nevyžaduje výrazný chlad, stačí mít chladničku nastavenou na průměrnou teplotu, bývá to stupeň 3 z šesti nejčastěji uvedených.

Vyměňte klasické žárovky za úsporné nebo LED. Zašpiněné svítidlo více pohlcuje světlo, pravidelně je otírejte od prachu. Zhasínejte na chodbách a omezte dekorativní osvětlení.

Právě vánoční čas přímo po dekorativním osvětlení ale volá – jak to vyřešit? Vyměňte elektrické žárovičky na stromku i v oknech za LED modely, které jsou dnes běžně k dostání. Řetěz se 100 LEDkami, které navíc umějí měnit barvy, stojí kolem 200 korun a jejich spotřeba je minimální. Také myslete na to, že efektně svítí, až když se setmí, a nemějte je zapnuté i přes den. Na jejich vypnutí mnoho z vás zapomíná – a platí a platí...

Foto: Whirlpool

Moderní přístroje šetří vodu i energii a nabízejí krátké a eko programy praníFoto: Whirlpool

Topení – černá díra na peníze

Topte jen tam, kde je třeba. Na chodbách nepotřebujete stejnou teplotu jako v obýváku. Snížením teploty o jeden stupeň Celsia ušetříte asi 6 % ročních nákladů na vytápění.

Investujte do moderního kotle. „Pozitivem nového kotle je zvýšení účinnosti a snížení emisí. Negativem jsou vyšší pořizovací náklady, ale v současné době existuje několik dotačních programů, které finančně podporují jejich nákup,“ upozorňuje Ing. Jiří Horák z Technické univerzity Ostrava.

Foto: VSB

Jeden kilogram dřeva z čerstvě pokáceného stromu obsahuje až 0,5 litru vody. Proto se při jeho spalování v kotli dřevo nejprve vysuší, a teprve poté začíná hořet, tedy topitFoto: VSB

Počítejte a zkoušejte

Výkon kotle či kamen si můžete stanovit, pokud zjistíte spotřebu paliva. Je to snadné: Jestli spálíte asi 3 kg suchého dřeva za hodinu, má vaše zařízení výkon kolem 10 kilowattů. Při dvojnásobné spotřebě (6 kg/h) bude výkon přibližně dvojnásobný. Topíte uhlím? Podobné hodnoty obdržíte při spalování hnědého uhlí, pro černé uhlí bude výkon asi o 40 % vyšší.

Zanedbání údržby se projeví na snížené účinnosti a na zvýšené spotřebě paliva. „Zaměřte se na výměník, spalinové cesty – komín včetně jeho napojení – a udržujte čisté ohniště," připomíná Jiří Horák a dodává: Zákon č. 201/2012 Sb. nově zavádí povinnost pro provozovatele kotlů na vytápění domů. Do konce roku 2016 si kotel musíte dát zkontrolovat! Přečtěte si také článek 8 největších žroutů peněz v domácnosti.

Dokážete uspořit, nebo pouštíte peníze komínem?

Načítám