Hlavní obsah
3,3
(77)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Pozvěte přátele, udělejte pořádnou vatru a ve žhavém popelu pak upečte tradiční živáňskou pochoutku – venku chutná nejlépe. Chybu ale neuděláte, ani když alobalové balíčky plné dobrot připravíte v troubě.

15 min.
Příprava
1 hod., 45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks brambor
  • 2 ks cibule
  • 1 ks červené papriky
  • 80 g pikantní klobásy
  • 80 g anglické slaniny
  • 2 plátky krkovice
  • 2 lžičky hořčice
  • 1 špetka kmínu
  • 2 špetky uzené papriky
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Připravte si dva větší alobalové čtverce, střed každého potřete trochou oleje. Omyjte a oloupejte brambory a nakrájejte je na půlcentimetrová kolečka. Oloupanou cibuli také nakrájejte na kolečka a omytou papriku na proužky. Slaninu nakrájejte na plátky a klobásu na kolečka. Předehřejte troubu na 200 stupňů.

02.

Omyjte a osušte plátky krkovice. Smíchejte zbývající olej s mletou paprikou a pepřem a maso pořádně potřete ze všech stran. Navrch ještě rozetřete lžičku hořčice.

03.

Doprostřed alobalu navršte brambory, osolte a posypte kmínem. Přidejte kolečka cibule, proužky papriky, pár koleček klobásy a plátek masa. Maso osolte, poklaďte zbývající klobáskou a navrch rozložte plátky slaniny. Balíčky pečlivě uzavřete.

04.

Balíčky dejte do pekáčku na mřížku a pečte asi hodinu a půl. Vyjměte z trouby a nechte asi 15 minut dojít. Při rozbalování buďte opatrní, aby vás nespálila horká pára. Podávejte na vzduchu se salátem z čerstvých rajčat, paprik a cibule.

Tipy: Puristé do živáňské nedávají čerstvou papriku, na jihu se naopak přidává i pár koleček zralých rajčat – zvolte si variantu podle vaší chuti. Když to máte rádi ostřejší, můžete do balíčku přidat i kousek feferonky.

Máte raději maso na rožni? Ingredience můžete napíchat na velký špíz – vznikne živáňská jehla.

Reklama

Související témata:

Načítám