Hlavní obsah

Živly v astrologii: jak ovlivňují vaši povahu?

Foto: diignat, Shutterstock.com

Foto: diignat, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé z dvanácti znamení zvěrokruhu patří k jednomu ze čtyř živlů – ohni, vodě, zemi nebo vzduchu. Každý z těchto živlů ovlivňuje vaši povahu jiným způsobem. Který z živlů převládá u vás a co to znamená?

Článek

Projevy živlů ve vašem horoskopu se dají vyčíst vícero způsoby – pokud máte k dispozici přesný čas narození, můžete zjistit, v jakých znameních se nacházely jednotlivé planety, a tedy který živel je ve vašem horoskopu nejsilněji zastoupen. Pokud však přístup ke kompletnímu rozestavení planet nemáte, postačí znát vaše sluneční znamení, které je pro celkový náhled na lidský temperament zásadní. Jste oheň, voda, země nebo vzduch?

Ohnivá znamení

Beran, Lev, Střelec

Oheň je živel velmi aktivní a energetický, který způsobuje, že tato znamení mají obrovský tah na branku. Ale také jsou poměrně přelétavá a nedělá jim problém vykašlat se na věci (i lidi), které se jim už nehodí do krámu. Žádnou přílišnou nostalgii a lpění u nich nečekejte, s odvahou a jistotou se neustále vrhají do něčeho nového. Jsou to ale sprinteři, tahle energie brzy vyhasne a oni začnou hledat zase nový „smysl života“.

Plusy

Stejně jako všechny živly má oheň negativní i pozitivní způsoby, jak se v lidské povaze projevit. Mezi jasná pozitiva patří právě aktivita a rozhodnost, velká odvaha a zápal pro věc. S ohněm se také pojí kreativita a nápaditost a v neposlední řadě je jeho pozitivním projevem také cílevědomost.

Minusy

Pokud však sklouzne ohnivý živel spíše ke svému negativnímu pólu, projeví se přelétavostí a neschopností u něčeho déle vydržet. Způsobuje také zbytečnou agresivitu a horkokrevnost, žárlivost a hádavost. Projevem silně negativního ohně je také popudlivost, otrávenost a podrážděnost, které se projevují i v těch nejneškodnějších situacích.

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Ohnivá znamení jsou odvážná, ale také přelétaváFoto: Golubovy, Shutterstock.com

Vodní znamení

Rak, Štír, Ryby

Voda je živlem emocí a citů, což způsobuje velkou empatii a silné citové prožívání, ať už k němu dochází otevřeně jako u Ryb a Raků nebo spíše skrytě v nitru daného člověka, jak je tomu u Štírů. Voda je navíc živlem značně přizpůsobivým, tato znamení jsou flexibilní, umějí vyhovět druhým a adaptovat se na jakoukoli situaci. Voda na první pohled trochu klame tělem – tato znamení mohou působit slabě, uzavřeně a povolně, ale je v nich obrovská síla zvládnout cokoli, co si usmyslí.

Plusy

Pokud se vodní živel projeví pozitivně, znamená to, že před vámi stojí člověk velmi silně naladěný na své okolí, který má vynikající intuici a dokáže se do druhých bez problémů vcítit. Je soucitný, nápomocný a vždy ochotný, kromě toho také extrémně loajální k přátelům i rodině. Vodními vlastnostmi jsou důvěřivost, klid a skromnost, tato znamení jsou velmi hluboká s bohatým vnitřním životem.

Minusy

V negativním pólu znamená voda ustrašenost, neschopnost formulovat vlastní názor, natož ho prosadit. Váže se k tomu i přecitlivělost, urážlivost a ublíženost. Negativní vodní vlastností jsou i lenost a jakási otupělost až lhostejnost k životu. V krajních případech se projevuje melancholie a negativní přístup k životu.

Foto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock.com

Jsou velmi empatická, ale také mají sklon k pesimismu, taková jsou vodní znameníFoto: Nebojsa Tatomirov, Shutterstock.com

Zemská znamení 

Býk, Panna, Kozoroh 

Živel země přináší hlavně jistotu a stabilitu. Jsou to lidé, kteří znají sami sebe, jsou rozumní, nepanikaří, nemění názory každých pět minut a je na ně zkrátka spoleh. Šíří kolem sebe pocit bezpečí. Umí řešit věci s chladnou hlavou a postupovat podle plánu, což je příjemným ukotvením zvláště pro ta rozlítanější a emotivnější znamení, jako jsou třeba Ryby nebo Blíženci. Zemská znamení jsou hodně orientovaná na materiální svět a hmatatelné výsledky svého snažení.

Plusy

Pokud se tato kvalita projeví pozitivně, budete mít před sebou člověka velmi důsledného a pečlivého, na kterého je spolehnutí po všech stránkách – je dochvilný, loajální a věrný. Tyto lidi nevyvede nic z míry – nebo alespoň ne na dlouho. Velkým plus je houževnatost. Jsou schopni se prostě zapřít a neustoupit ani o píď, mají v sobě obrovskou sílu.

Minusy

Negativně pak zemský živel sklouzává k přílišné rezervovanosti až chladu, odtažitosti, vyhýbání se lidem a určité konzervativní „zaprděnosti“. Takoví jedinci jsou zcela neschopní opouštět své vyhřáté místečko a zajeté koleje. Mohou být pohrdaví a arogantní, silně vyzařující svou nadřazenost. Někdy jsou to zkrátka všeználci, kteří vědí všechno nejlépe.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Na zemská znamení je spoleh. Minus je, že mohou být nafoukaná a pohrdat ostatnímiFoto: fizkes, Shutterstock.com

Vzdušná znamení 

Blíženci, Váhy, Vodnář

Vzduch je živlem lehoučkým a nespoutaným, a právě tuto charakteristiku vnáší do života svých zrozenců nejčastěji – touhu po svobodě a nechuť se čemukoli podřizovat. Kromě toho přinášejí také přemýšlivost a ohromnou intelektuální hloubku. Pro tato znamení jsou druzí nezbytností, neustále svůj život sdílejí a jsou ohromně otevření. Jejich druhým jménem je zvídavost, chtějí všechno pochopit a poznat. Bez dostatečného množství podnětů zvenčí neumějí přežít.

Plusy

Pozitivní vzdušné kvality jsou rozhodně výřečnost a šarm (7 fíglů, které z vás udělají dokonalou Francouzku). Jakási dětská víra v to, že všechno dobře dopadne. Je pro ně typický nezkrotný optimismus a pozitivní náhled na život. Všechna vzdušná znamení si umějí poradit a obejít se bez pomoci druhých. Jsou pilná, cílevědomá, radostná a nenechají se srazit na kolena neúspěchem.

Minusy

Negativně se pak vzduch projevuje sobectvím plynoucím z přílišné nezávislosti, kdy daný jedinec zkrátka nedovede myslet na nic a nikoho jiného než na sebe. Z toho vyplývá i upovídanost, kdy druhého vůbec nepustí ke slovu – a když už náhodou ano, neposlouchají ho. Mohou se projevovat vychytrale a sobecky. Stejně tak se u nich objevují manipulativní sklony a ohromná nestálost, nespolehlivost a nedochvilnost.

Foto: fizkes

Jsou to věční optimisté, ale taky skvělí manipuáltoři Foto: fizkes

Reklama

Související témata:

Načítám