Hlavní obsah

Bylinkovou zahrádku zvládne i začátečník. Jak na to?

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Když jste zahradničením zatím nepolíbeni a přešlapujete na zahradě, pusťte se do bylinkové zahrádky. Většina bylin je skromná a často se obejdou i bez vaší péče. Jak bylinkovou zahrádku založit?

Článek

Bylinková zahrádka vnese do vaší zahrady smyslové prožitky. Očím bude lahodit barevnost rostlin, nosu jejich vůně, žaludku jejich chuť. Pokud nevíte, co provést se (zatím) nevzhledným koutkem, nudí vás okrasné zahrady, které rostou bez užitku, a chcete ve své zahradě originální prvek, je bylinkový záhon tou správnou volbou.

Bylinky potřebují slunce

Většina bylinek se ráda koupe ve slunci. Sluneční paprsky v nich rozproudí silice, a potom omamně voní. Týká se to hlavně středomořských bylinek, jako je tymián, levandule, saturejka nebo rozmarýn. Pohodlně ale zvládnou růst i v našich podmínkách.

Z tradičních českých bylinek vysaďte na slunné nebo polostinné stanoviště pažitku, meduňku, mátu (zkuste ochutnat kuře na mátě, a budete jí chtít pěstovat pole), kadeřavou petrželku, měsíček nebo úžasně léčivý heřmánek. Ve stínu, ačkoli ne v úplném, se bude dařit i mátě, která má ráda vlhčí stanoviště.

Foto: kurhan, Shutterstock.com

Kdybyste měli strach, že se vám bylinky příliš rozrostou po zahradě, zakopejte je i s květináčem Foto: kurhan, Shutterstock.com

Jižní strana, propustná půda

Místo pro bylinkový záhon vyberte podle nároků bylinek. Anebo naopak, jestli potřebujete osázet různé kouty zahrady, zvolte pro dané místo takové bylinky, které si poradí s danými podmínkami. Tedy do slunné lokality vysaďte třeba levanduli, do stínu zase mátu.

Nezapomeňte, že některé bylinky, třeba bazalka, mají specifické nároky. Ta patří do kategorie středomořských bylin, ale na rozdíl od tymiánu nebo rozmarýnu potřebuje vydatnější zálivku. Odrůdy bazalky jsou zpravidla jednoletky, některé lze pěstovat i trvale, ale to už je vyšší zahradnická. Mimochodem, zkoušeli jsme někdy uvařit špenátovo-bazalkovou omáčku? Tu tedy určitě musíte ochutnat!

Většině bylinek se bude dařit na jižní straně zahrady, zvládnou i jihovýchod nebo jihozápad. Místo bylinkového záhonu by mělo být závětrné. Ačkoli bylinky nemají zvláštní nároky na půdu, lépe se jim bude dařit v propustné zemině. Pokud je půda příliš těžká, můžete ji obohatit o písek, přidejte také kompost.

Foto: Jaroslav Machacek, Shutterstock.com

Záhonek s bylinkami vás bude zdravit svou úžasnou vůní, kdykoli se k němu přiblížíteFoto: Jaroslav Machacek, Shutterstock.com

Uspořádání bylinkového záhonu

Se vzhledem bylinkového záhonu si můžete pohrát. Může mít mnoho podob. Klasicky můžete zvolit kruh, obdélník nebo čtverec, do něhož budete vysazovat do jednotlivých úseků různé druhy bylinek. Záhon můžete oživit kameny. Méně formální a přírodní vzhled vytvoříte, pokud bylinky vysadíte sem tam na zahradě – třeba k zídce nebo kolem cestiček. Zajímavě vypadají bylinkové spirály, jimž se říká také šneky. Nejdříve vytvoříte tvar pomocí kamenů a zeminy, do mezer a škvír pak vysazujete bylinky.

Při výsadbě bylinek platí, že nižší rostliny se vysazují dopředu, vyšší na pozadí. Myslete na to, že bylinky se rozrostou – z malé sazeničky levandule bude keříček, podobně jako z tymiánu. Bylinky můžete zastříhávat a tvarovat. Většina bylinek tvoří kompaktní polštáře, takže jimi můžete lemovat záhony nebo vytvořit zajímavé zahradní prvky a předěly.

Máta či meduňka se vám brzy může vymknout z kontroly, pokud se rychle rozroste do stran. Pak je třeba ji nemilosrdně redukovat, odrýt kusy rostliny a přesadit ji. Šíření máty a meduňky na bylinkovém záhonu zamezíte, pokud je vysadíte do země ve velkém květináči.

Bylinky pěstujte u zeleniny

Pokud nemáte na své zahradě místo, nebojte se bylinky vysadit přímo u květinového nebo zeleninového záhonu. Pomohou vám rostliny ochránit – například aromatické byliny (levandule či tymián) odpuzují některé škůdce, jako jsou mšice nebo slimáci.

Nebojte se při zakládání bylinkového záhonu popustit fantazii – kombinujte různé druhy bylin, použijte kameny nebo jiné přírodniny.

Tak co, pustíte se do bylinek i vy?

Reklama

Související témata:

Načítám