Hlavní obsah

Zmrzlina versus dieta: Po které nepřiberete?

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Léto bez zmrzliny? Také si to nedovedete vůbec představit? Dobrá zpráva je, že si ji nemusíte zcela odepřít, ani když držíte dietu. Jen musíte vybírat a sledovat její složení.

Článek

Doba striktních diet, při kterých jste se na nic „dobrého“ nesměli ani podívat, je už pryč. Výživoví poradci jsou svolnější k tomu, abyste občas zahřešili a dopřáli si něco, co máte rádi – aniž byste o tom uvažovali jako o prohřešku. Ve výsledku vám to usnadní cestu ke zdravějšímu a štíhlejšímu životu. A pokud vás to v létě často táhne k mrazáku se zmrzlinami, měli byste se naučit vybrat si tu nejlepší.

Zmrzlina a dieta?

Jestliže si dopřejete občas kvalitní zmrzlinu – lépe ovocnou, ale i smetanovou, ideálně z poctivých surovin, nemusíte mít vůbec výčitky. Pokud si ji nedáte několikrát denně, je to v pohodě a dokonce z ní v létě můžete udělat chutnou svačinu! „S tím lze souhlasit. Jen si hlídejte obsah cukrů ve zmrzlině. Dal bych přednost ovocné dřeni, ve které je hodně ovoce – protože to je přirozeně sladké a není třeba ho doslazovat cukrem. Našel jsem na trhu i jahodovou dřeň, která obsahuje 55 procent ovoce a jen 4,4 gramu cukru, což jsou nutričně velmi dobré hodnoty. Pokud byste si ji dali třeba s bílým jogurtem, byla by to dobrá svačina i pro děti,“ vysvětluje nutriční specialista RNDr. Pavel Suchánek.

I když držíte dietu, můžete si zmrzlinu dát, ale měla by být kvalitní a s co nejvíc přírodními složkami. Čím víc náhražek, tím většinou víc přidaného cukru nebo tuku. Jak tedy vybírat – a nejen, když držíte dietu?

Vanilková vede

Smetanová, nebo ovocná? Jahody, nebo čokoláda? Tyhle otázky patří do skupiny těch, na které neexistuje správná odpověď, protože záleží jen a jen na vašich chuťových preferencích. Jasno je ale v tom, podle jakých kritérií byste si svoji „nej“ měli vybrat. A jen tak mimochodem – v oblibě vede vanilková, pak čokoládová a na třetím místě jahodová zmrzlina.

Když smetanová, tak ze smetany 

Jestliže preferujete zmrzliny smetanové, je to z dietního hlediska horší, ale pořád si je můžete občas dopřát. Měli byste dbát na to, aby šlo o zmrzlinu s co nejmenším množstvím náhražek. V obchodě najdete často zmrzliny, kde je smetana nahrazena rostlinným tukem, hlavně kokosovým a palmovým, protože je to pro výrobce levnější. „Nahrazují ji i škrobem. Ten nemá žádnou chuť ani vůni, takže smetanu nahradí jen v objemu. K němu se přidávají dochucovadla a látky na zvýraznění barvy nebo vůně,“ říká Ing. Hana Střítecká, Ph.D., odborná garantka neziskové organizace FÉR potravina.

Dalšími náhražkami smetany může být želatina nebo guma guar. Výběr vám ulehčí také název zmrzliny – nesmí se jmenovat smetanová či tvarohová, pokud v ní tyto složky nejsou. I kdyby v nich byly jen z části, musí to také v popisu výrobce přiznat. Můžete na nich najít popis například: mražený krém s rostlinným tukem a smetanou.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Pokud chcete opravdu kvalitní zmrzlinu, sledujte její složení i skladováníFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Myslíte si, že tvarohová zmrzlina je při dietě lepší variantou? Pak pozor na obsah cukru – nakyslou chuť tvarohu se někdy snaží výrobci „přebít“ právě množstvím cukru. Vyhněte se také zmrzlinám s polevou – ty bývají plné tuků a mohou být dietně horší než samotná zmrzlina.

Zásadní je také vědět, že suroviny ve složení jsou řazeny podle obsaženého množství – tedy co je na prvním místě, toho je nejvíc.

U ovocné sledujte procenta

U ovocných zmrzlin byste měli sledovat procentuální obsah ovocné složky. Minimum je 10 procent, u sorbetů 15 procent. Na jejich výrobu se může použít ovoce, ale i ovocná dřeň nebo ovocná šťáva. Čím vyšší procento ovocné složky najdete, tím samozřejmě lépe, je to lepší pro chuť i kvalitu zmrzliny a i při dietě si ji „obhájíte“ třeba jako ovocnou svačinu.

Foto: saschanti17, Shutterstock.com

Největší jistotu budete mít, když si stoprocentně ovocnou zmrzlinu uděláte doma. Není nic jednoduššíhoFoto: saschanti17, Shutterstock.com

Hlídejte teplotu

Jestli si dopřáváte kvůli hubnutí zmrzlinu jednou za čas, pak byste měli dvojnásob dbát na to, aby byla v pořádku nejen složením, ale i skladováním. To má totiž velký vliv na její kvalitu.

Na co tedy pozor, když ji kupujete? „Vyhněte se zmrzlinám s poškozenými, špinavými nebo zdeformovanými obaly. Nekupujte ani ty rozteklé, polámané nebo zdeformované. Neberte ani ty, které jsou pokryté ledem nebo velkými ledovými krystaly, je to důkaz, že byly již jednou rozmrazené nebo nejsou uchovány ve stabilní teplotě, což zvyšuje riziko kontaminace mikroorganismy. Na chladicím či mrazicím boxu by měl být teploměr – ideální teplota pro skladování zmrzlin je -18 °C, ne méně. Vyplatí se překontrolovat i datum minimální trvanlivosti,“ uvádí Mgr. Petra Hoferková z Oddělení komunikace ÚI SZPI.

Která zmrzlina je podle vás jasně nejlepší? Napište nám!

Reklama

Načítám