Hlavní obsah

Jídelníček proti rakovině: 10 druhů potravin, které v něm nesmí chybět

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Rakovina je dnes jedním z největších strašáků lidstva. Nikdo nezná stoprocentně účinný recept, jak tuto nemoc léčit, ale když se zaměříte na prevenci, získáte šanci uniknout. Základní krok je jednoduchý: významným pomocníkem je správně zvolená strava.

Článek

Jak se můžete propuknutí rakoviny bránit? „Musíte ve svém těle vytvořit prostředí, které je pro vývoj nádoru nepřijatelné. Takovou zbraní je i výživa,“ uvádí Ivana Stenzlová ze serveru Celostnimedicina. Které potraviny byste tedy měli vyhledávat?

1. Bobule 

Jahody, borůvky, ostružiny, brusinky a maliny obsahují kyselinu ellagovou a polyfenoly, které mohou zpomalit růst nádorů a pomohou snížit riziko vzniku rakoviny plic, žaludku nebo třeba dutiny ústní. Borůvky navíc obsahují velké množství antioxidantů. Jezte je syrové, na zimu si je můžete zamrazit.

Foto: iravgustin, Shutterstock.com

Bobule každý den – v zimě mrazené. Vaše tělo vám poděkujeFoto: iravgustin, Shutterstock.com

2. Kořenová a brukvovitá zelenina 

Brokolice, květák, kapusta, červená řepa, mrkev, chřest, bílá ředkev či kedlubna vám také mohou pomoci. Květák může zvýšit detoxikační kapacitu jater, ředkvičky, brokolice či tuřín obsahují sulforafany – jsou to silné antioxidanty a likvidují rakovinné buňky. Ale pozor, tyto látky se tepelnou úpravou ničí, konzumujte tedy tuto zeleninu přednostně v syrovém stavu.

3. Rajčata 

Rajčata obsahují silný antioxidant lykopen a mají vysoký obsah i dalších antioxidantů, které bojují proti volným radikálům v těle. Lykopen je spojován se sníženým rizikem rakoviny prsu, prostaty, slinivky, tlustého střeva či konečníku. Velké množství lykopenu se uvolňuje až po tepelném zpracování, nebojte se tedy používat při vaření pyré či protlak.

4. Česnek 

Česnek má antibakteriální vlastnosti a může pomoct napravit škody v DNA či zastavit množení rakovinných buněk. Prospěšný je především pro zažívací trakt. Obsahuje flavonoidy, které zpomalují dělení rakovinných buněk a chrání organismus před volnými radikály. Nezapomeňte, že nejúčinnější je v syrovém stavu.

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Česnek chrání organismus před volnými radikályFoto: Marian Weyo, Shutterstock.com

5. Omega-3 kyseliny

Co mají společného lněná či dýňová semínka, ořechy či kvalitní olivový, řepkový a lněný olej? Omega-3 kyseliny. Mají protizánětlivý účinek a potlačují zhoubné nádorové bujení. Narušují také kroky nezbytné pro růst zhoubných nádorových buněk, a snižují tak množství buněčných mutací.

6. Zelený čaj 

Zelený čaj vám také může hodně prospět. Sušené lístky obsahují katechin. Chrání buňky před volnými radikály, které mohou vést k poškození DNA. Katechin obsažený v zeleném čaji má údajně až 20krát vyšší antioxidační účinky než vitamin C. Vždy však vybírejte jen kvalitní sypané čaje.

Foto: marylooo, Shutterstock.com

Zelený čaj patří mezi antioxidační bombyFoto: marylooo, Shutterstock.com

7. Kurkuma 

U nás zatím vcelku podceňovaná kurkuma může být v boji proti rakovině velkým pomocníkem! Kurkumin, který obsahuje, zasahuje do buněčné signalizace a brání růstu nádorových buněk i tvorbě cév, které nádor vyživují. Má i silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Kurkuma se hodí například při přípravě kuřete.

8. Mořské produkty

Ryby by na vašem talíři také chybět neměly. Množství omega-3 nenasycených mastných kyselin je v nich totiž vysoké. Neuvěřitelnou zásobárnou zdraví prospěšných látek jsou ale i mořské řasy. Obsahují vitaminy A, B, C a E a minerály, včetně vápníku, draslíku či železa, a další látky, které posilují imunitní systém.

9. Prospěšné bakterie 

I obyčejný bílý jogurt s živými bakteriemi je cenný bojovník. Má antibakteriální i protirakovinné účinky, zvyšuje obsah prospěšných bakterií ve střevě a tím posiluje imunitní systém. Zakysané bílé jogurty plné probiotik aktivují buňky imunitního systému, které ničí viry i rakovinné buňky.

Foto: kiboka, Shutterstock.com

Mléčné kysané výrobky jsou mimořádně prospěšnéFoto: kiboka, Shutterstock.com

10. Hořká čokoláda

Tmavá hořká čokoláda s nejméně 70% obsahem kakaa dodá organismu antioxidanty, polyfenoly a proantokyanidy, tedy látky omezující růst nádorových buněk a krevních cév, které tyto buňky živí. Na mléčnou čokoládu zapomeňte, ale tu kvalitní hořkou si bez obav dejte. Když nic jiného, spraví vám náladu.

Jak vidíte, potraviny, které vám v prevenci rakoviny mohou pomoci, jsou běžně dostupné. Pamatujte ale na to, že byste je měli vždy konzumovat nezkažené. „Ani ve slevě nekupujte nahnilé věci, hniloba může být v celém plodu, a může to tedy vést k rozvoji nádorového onemocnění,“ varuje specialistka na zdravou výživu Kateřina Cajthamlová.

Máte v jídelníčku všechny potraviny, které vás mohou ochránit?

Reklama