Hlavní obsah

Helena Vondráčková slaví 73. Má být na co pyšná?

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Zpěvačka, která je vždy usměvavá a plná energie, na svých koncertech nejen zpívá, ale i tančí a má dokonalou postavu. Dnes slaví Helena Vondráčková 73. narozeniny a hvězdou showbyznysu je už 55 let. Kdo stál za jejím prvním úspěchem a čeho se vzdala kvůli lásce?

Článek

Bývala miláčkem národa, pravidelně se v anketách popularity umisťovala na prvních místech, její desky byly opakovaně platinové. Krásnou blondýnku se zářivým úsměvem nešlo nemilovat. V posledních letech se ale v médiích objevuje nejen díky své práci, ale i kvůli žalobám, které s manželem podávají. Přitom stále pilně pracuje jako celý život. Ve svých čerstvých 73 letech má obdivuhodnou postavu, a i když jejímu manželství dávali jen pár měsíců, oslavili letos 17. výročí svatby.

Uspěla okamžitě a více než padesát let je hvězdou, jak toho docílila?

Uhnětena z lásky

Na své dětství a dospívání vzpomíná dnešní oslavenkyně ráda a říká, že byla uhnětena z velké lásky. Vyrůstala ve východočeských Slatiňanech s rodiči, mladším bratrem Jiřím (69) a o deset let starší sestrou Zdenou. Od malička měla umělecké sklony a byl to její otec, který přinesl přihlášku do soutěže Hledáme mladé talenty (1964). Usměvavá blondýnka ji vyhrála a bylo jasné, že nebude studovat jazyky, jak původně plánovala. Talent na cizí řeči ale v budoucnu využila při práci za hranicemi.

Foto: Profimedia.cz

Zdena Boudová je nevlastní sestra Heleny Vondráčkové a byla z nejbližší rodiny jediná, která jí nerozmlouvala vztah s druhým manželemFoto: Profimedia.cz

Po roce už měla Zlatého slavíka

Rok poté, co nazpívala první písně Červená řeka a Pátá, zvítězila v anketě Zlatý slavík (1965) a dostala angažmá v divadle Rokoko (tohle jsou její největší hity). Spolu s Martou Kubišovou (77) a Václavem Neckářem (76) se stali evropským fenoménem jako skupina Golden Kids. Trio bohužel nevystupovalo dlouho, protože Marta Kubišová měla z politických důvodů od začátku 70. let zakázanou činnost.

Foto: Profimedia.cz

S Waldemarem Matuškou (†76) nazpívali duet To se nikdo nedoví a pojilo je dlouholeté přátelstvíFoto: Profimedia.cz

Hvězdou u nás i ve světě

Helena Vondráčková rozjela naplno sólovou kariéru a rozhodně se neomezila jen na tuzemskou scénu, nahrávala a vystupovala i za hranicemi, slavná byla v západním Německu, Polsku, v Japonsku i jižní Americe. Vedle toho se objevovala i ve filmech, hlavní role si střihla třeba v pohádce Šíleně smutná princezna (1968) nebo Jen ho nechte, ať se bojí (1977).

Foto: Josef Strouhal / Právo, Profimedia.cz

Na nejrůznější ocenění a platinové desky má zpěvačka speciální místnostFoto: Josef Strouhal / Právo, Profimedia.cz

Disko Helena

Pracovitá a profesionální Helena Vondráčková se na rozdíl od mnohých kolegů prosadila i po revoluci. Za svou kariéru zvládla uspět s několika pěveckými styly a na přelomu tisíciletí neváhala zkusit i taneční hudbu. V jejím podání vůbec nepůsobilo disko trapně a ona kralovala diskotékám. Píseň Dlouhá noc byla hitem roku 2000 a Akademie české populární hudby ji zvolila v roce 2002 zpěvačkou roku.

Foto: Profimedia.cz

Stovky společných koncertů, na třicet duetů a velké přátelství – Jiří Korn (71) je pro Helenu Vondráčkovou letitým kolegouFoto: Profimedia.cz

Éra muzikálů

Když v 90. letech začala éra muzikálů, hlavní roli hned v tom prvním, v Bídnících, získala samozřejmě ona. Později hrála i v dalších: Cats (Kočky), Hello, Dolly!, Mona Lisa, Mamma Mia! nebo třeba Muž se železnou maskou. Nedávno byl uveden muzikál Kvítek mandragory, který jí vzdal hold a je složen právě z jejích písní.

Foto: Profimedia.cz

V muzikálu Mamma Mia! si střihla roli Donny a skotačila na pódiu v hodně obepnutém kostýmuFoto: Profimedia.cz

Kdo byly její lásky? 

Podobně jako Karel Gott (†80) byla i „Helenka“ vnímána jako národní majetek. Fanoušci ji považovali za svou, ona žila prací a soukromí nijak neventilovala.

Co se týče vztahů, v branži se zamilovala hned několikrát. Jejími partnery byli Zdeněk Rytíř (†69), Luděk Švábenský (76) nebo Luděk Sobota (77). Dnes však přiznává, že rodina ji v této oblasti chránila až přehnaně a partneři to nesnášeli dobře. Poprvé se vdala až v 36 letech za německého muzikanta Hellmuta Sickela (65). Zpočátku měli vztah na dálku, na veřejnosti se spolu moc neukazovali a děti neměli.

Foto: Profimedia.cz

Kolegové a velcí kamarádi. S Karlem Gottem mimo jiné vystupovala v Canergie Hall a měli spolu australské turnéFoto: Profimedia.cz

Za štěstí bojovala s rodinou i bulvárem

Zlom nastal, když se v roce 2001 rozvedla a zamilovala do podnikatele Martina Michala (60), který měl za sebou již čtyři manželství a kvůli podnikání strávil sedmnáct měsíců ve vazbě. Za svou láskou si stála, bratr a tatínek ale její manželství nepřijali vůbec dobře a z rodiny jí zůstala jen starší sestra (jak k rodinnému rozkolu došlo?). Manžel se stal jejím manažerem i ochráncem a v posledních letech podali několik žalob – na bulvár, na kolegy z branže i na obec, ve které žijí.

Jestli lituje, že se nestala matkou? Její optimistická povaha jí prý nedovolila se příliš trápit, a když pochopila, že tato role jí není souzená, pokračovala v pracovním nasazení a radovala se z jiných věcí.

Foto: Profimedia.cz

Spolu proti všem. Začátek jejich vztahu byl hodně medializovaný, řešila se minulost jejího muže, vztahy s rodinou, žaloby proti Martě Kubišové a podobně. Dnes už je situace klidnější, ale stále se manželé umí ozvat, pokud mají pocit, že jsou v právuFoto: Profimedia.cz

Postavu i vkus má záviděníhodný

Helena Vondráčková je profík i v tom, že by před své publikum nepředstoupila neupravená a ve svých 73 letech se pyšní postavou snů. Může si dovolit odhalené modely, krátké sukně i originální střihy.

Foto: Profimedia.cz

Jaký je její recept na štíhlou postavu? Pravidelný sport a nejíst po páté hodiněFoto: Profimedia.cz

Kterou píseň Heleny Vondráčkové máte nejraději? A víte, jaké jubileum slavila letos její neteř Lucie Vondráčková?

Reklama

Načítám