Hlavní obsah

10 balkonovek, které jsou krásnější než muškáty!

Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Zůstanete letos u tradičních květin, nebo ozdobíte balkon méně obvyklými druhy?Foto: Anna Nahabed, Shutterstock.com

Přemýšlíte, po kterých květinách sáhnete, abyste si vytvořili za okny zelenou oázu, již vám budou sousedé závidět? Zapomeňte na muškáty a tradiční petúnie, máme pro vás lepší tipy!

Článek

Že nedáte na pelargonie dopustit, protože jsou to velmi nenáročné a odolné rostliny, které rostou krásně skoro všude a bez velké péče? Je to sice pravda, ale stejně snadné je i pěstovat jiné druhy. Tedy pokud si správně vyberete. Do dnešních tipů jsme proto zařadili pět květin vhodných na méně přívětivé východní a severní strany a pět takových, kterým se bude dařit na slunečném jihu a západě. Proto také péče o ně bude jednodušší a méně náročná. Zkuste to!

Fuchsie: Ideální na sever

Mezi rostliny, které jsou ideální na východní a severní strany, patří třeba fuchsie. Těmto květinám vyhovuje totiž polostín, až stín, nesnášejí ale průvan a vítr. Ve světě existuje asi deset tisíc odrůd, které lze dělit na vzpřímené, převislé, polopřevislé, a jejich květy pak na jednoduché, plné i poloplné. I když je pěstujete ve stínu, stejně jim nezapomeňte dopřát vydatnou zálivku a každý týden hnojivo.

Foto: Wut_Moppie, Shutterstock.com

Fuchsie jsou ideální tam, kde bývá polostín a nepraží slunce.Foto: Wut_Moppie, Shutterstock.com

Pantoflíček: Originál v truhlíku

Pantoflíček je známý spíš jako pokojová rostlina, ale k dostání jsou i druhy určené pro pěstování venku. Jeho kouzlo spočívá jak v sametových listech, tak v květech neobvyklého tvaru a zajímavé barevnosti. Nesnáší přímé sluneční záření, prospívá mu spíš chladné místo. I tak květiny vyžadují hodně vody, substrát by vám nikdy neměl vyschnout. Přestože jde o jednoletou rostlinu, pravidelným seřezáváním lze dosáhnout toho, že vám budou přibývat stále nová a nová poupata a pokvete celou sezonu.

Foto: Inna Reznik, Shutterstock.com

Atypickými květy nazdobí truhlíky známý pantoflíček.Foto: Inna Reznik, Shutterstock.com

Netýkavka: Vydrží celé léto

Netýkavka balzamína paří mezi známější balkonovky a lidově se jí říká sultánka. Vydrží kvést celé léto. Také ona ocení polostinná a stinná místa, kde vytvoří hustý keřík vysoký kolem 40 centimetrů. Na výběr máte spoustu barev od bílé přes růžovou a fialovou až po červenou, volit můžete i mezi jednoduchými, poloplnými nebo plnými květy. Zalévání by mělo být takové, aby si substrát udržoval stálou vlhkost, tedy nesmí ani vyschnout, ani by rostlina neměla stát několik dnů ve vodě.

Foto: Yui Yuize, Shutterstock.com

Sultánky si lze vybrat v mnoha barvách i velikostech.Foto: Yui Yuize, Shutterstock.com

Begonie: Tradice v mnoha podobách

Více než tisíc druhů begonie okrasné je zárukou, že si mezi nimi najde svou oblíbenou barvu, druh a velikost snad každý. Na výběr máte jak jednoleté rostliny, tak trvalky. Pro všechny platí, že potřebují dostatek světla, ale nesnáší to přímé. Opatrní také musíte být při zalévání – ideální je pro ni vlažná voda a důležité je zalévat je i spodem, nikoli na listy!

Foto: IRINA CHETVERIKOVA, Shutterstock.com

Begonie sice potřebují dostatek světla, ale pozor na přímé slunce!Foto: IRINA CHETVERIKOVA, Shutterstock.com

Clematis: Keř, který se vejde i do květníku

Clematis neboli plamének patří ke známým, ale neprávem opomíjeným balkonovkám. Mnozí jej totiž znají jen jako popínavý keř, ale existuje i několik variant, které tvoří nízké keříky ideální k pěstování v nádobách. I když vyžadují dostatek slunce, na jižní či západní strany nejsou zcela vhodné, protože jejich substrát by se neměl přehřívat a vyschnout.

Foto: zzz555zzz, Shutterstock.com

Clematis mnozí znají jako popínavý keř, ale existují i druhy vhodné pro pěstování v nádobách.Foto: zzz555zzz, Shutterstock.com

Lobelky: Rostou opravdu všude

Poslední z rostlin vhodných do stínu severních a východních stran a zároveň první z těch, které snesou horko jihu a západu, jsou lobelky. Dají se pěstovat opravdu všude a koupit je můžete ve dvou variantách: jako drobnou, nebo do truhlíků jako převislou. Kromě tradiční modré barvy si můžete vybrat i bílou či růžovou. Je třeba ji nejen pravidelně zalévat, ale být opatrní i při hnojení a používat přípravky bez dusíku, ten jim nesvědčí. (Jak pěstovat květiny na balkoně v truhlíku?)

Foto: cciexplore, Shutterstock.com

Jemnými květy nejen v modrých barvách zaujme lobelka.Foto: cciexplore, Shutterstock.com

A nyní pojďme na rostliny, které krásně rostou jen na teplých a slunečních jižních a západních stranách.

Nestařec americký: Kvete stále

Prvním druhem je nestařec americký pocházející z Peru. Vyskytuje se v padesáti druzích, bohatě kvete od června do září. Nové květy neustále nahrazují ty staré, které se doporučuje pravidelné ostříhávat. Stejně jako všechny rostliny milující slunce i nestařec potřebuje hodně vody a pravidelné přihnojování.

Foto: Svekrova Olga, Shutterstock.com

I českým balkonům bude slušet nestařec americký.Foto: Svekrova Olga, Shutterstock.com

Lantana: Mění barvy každý den

Pokud si nezvolíte zrovna variantu s bílými květy, může vás lantana překvapovat každý den. Její květy totiž mění během svého života barvu. Přitom tyto rostliny patří k těm méně náročným. Když jim dopřejete slunné místo, hodně vody a jednou za týden přihnojení, pokvetou krásně celé léto. Ale pozor v domácnostech s malými dětmi a domácími zvířaty, lantana je jedovatá!

Foto: Andreas 1971, Shutterstock.com

Květy lantany mění během svého „života“ barvu, každý den mohou překvapit jinou.Foto: Andreas 1971, Shutterstock.com

Sedmikráska: Znáte i tuhle?

I když sedmikrásky mají mnozí spojené s drobnými bílými květy na louce, existuje i speciální typ určený k pěstování v nádobách a truhlících – sedmikráska pomponková. Jde o dvouletku, která dorůstá do výšky jen kolem 15 centimetrů a potřebuje slunečné místo. Na výběr máte bílou, růžovou a červenou barvu.

Foto: Ariene Studio, Shutterstock.com

Sedmikráska neroste jen na louce, ale hodí se i na terasu.Foto: Ariene Studio, Shutterstock.com

Bugenvilea: Strom, který okouzlí

Chcete okouzlit nejen rozkvetlým balkonem, ale celou zahradou? Je-li orientovaná na sluneční strany, zasaďte sem bugenvileu lepkavou. Je to keř, který dorůstá do výšky metr až dva a má výrazné červené, oranžové, fialové či růžové listeny. Pozor ale na ostny, ať se o ně nezraníte.

Foto: Frolova_Elena, Shutterstock.com

Až dvoumetrový keř vám může vyrůst ze sazeničky bugenvilei.Foto: Frolova_Elena, Shutterstock.com

Reklama

Související témata: