Hlavní obsah

Trendy balkonová zahrádka? Vykouzlíte ji za jedno odpoledne

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Foto: Production Perig, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slouží váš balkon spíše jako skladiště nepotřebných věcí? Máme tipy, jak ho jen s trochou úsilí, času a nápadů proměnit v zelenou oázu plnou bylinek nebo zeleniny.

Článek

Jedlý balkon nebo terasa jsou už dlouho trendem, který v době lockdownů a karantén ještě nabyl na významu – už jen proto, že si tady můžete vypít kávu nebo si přečíst knihu obklopeni zelení. Na pár metrech čtverečních můžete ale vypěstovat i plné hrsti voňavého koření, misku ředkviček, salátu nebo třeba jahod. Stačí se vybavit substrátem, květníky nebo kontejnery a zaplnit balkon rostlinami. A to za trochu námahy stojí.

Rozmístění rostlin na balkoně

Balkonové pěstování je limitované prostorem i orientací – jiným typům rostlin se bude dařit na jižní terase a jiným na severním zastíněném balkoně. Velikost terasy nebo balkonu pak rozhodne o tom, jak velké květináče, kontejnery nebo dokonce vyvýšené záhonky si můžete dovolit.

Výhodou posuvných nádob je, že je můžete v průběhu pěstování různě prohazovat, a tak bude váš balkon pokaždé jiný. Pokud se chcete pustit do většího projektu, můžou být zajímavým řešením vertikální závěsné stěny – vyrobit se dají třeba z palet. Šikovné jsou také květináče s háčky, které zavěsíte na zábradlí nebo právě na stěnu.

Na zeleni nešetřete

V případě balkonového pěstování neplatí otřepané, že méně znamená více. Zaplňte prostor zelení, co to jen jde. Mimo jiné se tak oddělíte od venkovního světa. Vedle různých závěsných stěn můžete pracovat i s mřížemi na popínavé rostliny. Nevzhledné zábradlí tak může zmizet třeba za rostlinou s jedlými plody, jako je aktinidie význačná neboli zahradní kiwi, či klanopraška čínská. Pozor si jen musíte dát na to, aby vás popínavky nepřerostly nebo nechtěly nahlédnout na sousedův balkon.

Foto: Trong Nguyen, Shutterstock.com

U zeleně neplatí, že méně je více, naopak: Dejte si na balkon všechny rostliny, kterým se na něm bude dařitFoto: Trong Nguyen, Shutterstock.com

Co pěstovat na balkoně

Výběr bylin, jedlých květů nebo zeleniny musíte přizpůsobit tomu, jak moc světla a tepla balkon poskytuje.

Slunný jižní balkon

Zařiďte ho ve středomořském stylu. Do květníků vysaďte bylinky, které milují slunce, jako je třeba bazalka, rozmarýn, tymián nebo oregano. Ze zeleniny se bude na jižním balkonu dařit hlavně paprikám nebo rajčatům. Zálivku rostlin upravte podle potřeby – středomořské bylinky (krom bazalky) nepotřebují tolik pít. Rajčata a papriky zalévejte nejlépe každý den navečer.

Severní stinný balkon

Ani pokud máte balkon ve stínu a na severní straně, nemusíte se úplně vzdávat pěstování bylinek a zeleniny. Větší nedostatek slunce snesou hlavně listové saláty, kapusta nebo špenát – stačí jim asi jen tři hodiny slunečního svitu denně. Z bylinek zvládne tmavší prostředí petržel, pažitka, medvědí česnek nebo řeřicha.

Půl napůl slunce a stín

Ideální je, pokud máte balkon, kam jde část dne slunce a část dne stín. Na takovém místě se bude dařit většině rostlin – přes parné dny jim nebude horko a nebudou uvadat před náporem paprsků, na druhou stranu budou mít dost světla. Na takovém místě můžete pěstovat jak středomořské bylinky, tak i salát. Přidat můžete i okurky, cukety (vyžadují větší květník), zelené fazolky, ředkvičky nebo třeba mangold. Dařit se tu bude i jahodám, na větších balkonech se uchytí borůvky, maliny nebo ostružiny.

Foto: Franz Peter Rudolf, Shutterstock.com

Foto: Franz Peter Rudolf, Shutterstock.com

Slunění a stínění

Protože rostliny na balkoně rostou v nádobách, nebude vás zdržovat pletí jako na záhonech. Aby se jim dobře dařilo, vyberte pro ně správný substrát, například určený přímo pro bylinky. Použít můžete také vyzrálý kompost. Bylinky nepřihnojujte, zeleninu – zvlášť rajčata, okurky a papriky – ano. Ideální je koňský či kravský hnůj. Koupíte ho i jako granule.

Vychytat pak musíte stínění, respektive slunění. Možná, že v létě bude na vašem balkonu parno, a tak bude třeba rostlinám stínit. Nebo je naopak budete muset přesunout na slunečnou část balkonu, jak se bude slunce točit. Aby se kořeny rostlin v létě tak silně nezahřívaly, což je poškozuje, můžete přes ně dát ochranu, třeba izolační vrstvu z polystyrenu.

Zalévání

Rostliny zalévejte buď brzy ráno, nebo navečer, a to oraženou vodou, aby nedostaly šok. Práci se zálivkou vám ušetří samozavlažovací truhlíky nebo květníky, z nichž si rostliny vodu odebírají podle potřeby.

A pak už můžete jen sklízet a radovat se ze své balkonové zahrádky. Třeba i na vás bude nakonec platit zjištění vědců, že kontakt s rostlinami dlouhodobě zlepšuje náladu. A až si budete chtít uprostřed té krásy vychutnat svoji kávu, zkuste ji třeba se skořicí nebo se zázvorem!

Reklama

Načítám