Hlavní obsah

7 důvodů, proč sbírat sedmikrásku. Pro krásu i na chleba

Foto: locrifa, Shutterstock.com

Foto: locrifa, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je malá, hezká a ještě s ní ozdobíte dort nebo vám uleví při bodnutí hmyzem. Řeč je o sedmikrásce chudobce, kterou najdete na kdejaké louce, v okolí polních cest i na trávníku ve vaší zahradě. Vyjmenujeme vám hned 7 důvodů, proč ji nepřehlížet!

Článek

Najdete ji hojně na louce, na zahradě i u cesty. Ke svému zdárnému růstu potřebuje hlavně hodně sluníčka, jinak nemá velké nároky. Ale proč byste ji vůbec měli sbírat, čím vám může být sedmikráska chudobka užitečná?

1. Květy do salátů, na koláč i pomazánku

Pro přímou konzumaci i sběr vybírejte jen místa mimo znečištěné průmyslové oblasti, z dosahu chemického ošetření pole nebo frekventované silnice. Vyrazíte-li tedy na sběr sedmikrásek do čisté přírody, můžete je utrhnout a rovnou sníst. Bylinkáři ale doporučují dopřát si maximálně hrstičku denně, tedy do 10 květů, víc by mohlo vyvolat například průjem. Květ sedmikrásky můžete použít třeba na dekoraci koláče, do salátu, jako ozdobu chlebíčků s pomazánkou… Ještě neotevřené květy se pak nakládají jako kapary.

Foto: Christian Jung, Shutterstock.com

Sedmikráska ozdobí každý salátFoto: Christian Jung, Shutterstock.com

2. List pomůže proti bodnutí hmyzem

Vzpomeňte si na ni, až vás v létě něco štípne a nebudete mít po ruce žádný přípravek, který by vám ulevil od bolesti nebo svědění. Utrhněte si list sedmikrásky, rozemněte ho mezi prsty a šťávou potřete štípanec, nebo na něj rozmačkaný list rovnou přiložte. Listy sedmikrásky jsou účinné i na modřiny, řezné rány nebo jiná poranění.

3. Uleví při kašli a rýmě

Sedmikráska nabízí léčivé slizy, třísloviny, minerály, vitamin C a hořčin – látky, které pomáhají při kašli a rýmě. Můžete si udělat sedmikráskový čaj – buď lžíci sušených, nebo dvě lžíce čerstvých a omytých květů zalijte 250 ml vroucí vody a nechejte asi 20 minut louhovat. Pak sceďte a pijte ještě teplý. Čaj ze sedmikrásek můžete využít i jako ústní vodu při zánětech dásní.

Foto: Alina Kruk, Shutterstock.com

Čaj ze sedmikrásek můžete pít nejen při nachlazení, ale můžete ho použít i jako ústní vodu při zánětu dásníFoto: Alina Kruk, Shutterstock.com

4. Pomáhá při zánětu hrtanu i astmatu

Jestliže si troufáte nasbírat několik stovek květů sedmikrásky, pak si z ní udělejte med, správně asi spíš sirup. Hodí se skvěle jako úleva při zánětech horních cest dýchacích, astmatu, při nachlazení, ale herbáře uvádějí, že je skvělý i jako podpora trávení.

Vyrábí se podobně jako třeba pampeliškový med: na litr vody si připravte 1 kg cukru, 1 velký nebo 2 malé citrony a 500–700 omytých květů sedmikrásky. Květy přelijte vroucí vodou, přidejte kolečka citronu (kůru pečlivě omyjte, nebo ji odkrojte) a nechte louhovat alespoň 24 hodin v chladu a tmě. Pak přeceďte přes pláténko, přidejte cukr, zamíchejte a začněte zvolna zahřívat. Za stálého míchání svařte až na konzistenci sirupu, který přelijte do malých skleniček.

5. Na revma i bolavé svaly

Na bolavé klouby nebo svaly využijte tinkturu (extrakt) ze sedmikrásek. Je vhodná i na ekzém nebo vyrážku. Sedmikrásce se říká „čistička krve“, užívejte 3x denně asi 10 kapek a skvěle si pročistíte organismus.

A jak si tinkturu připravit? Květy sedmikrásek naložte alespoň na 14 dní do vysokoprocentního alkoholu – použijte vodku, slivovici a podobně. Poměr květů a alkoholu by měl být 1:5, tedy třeba na sběračku květů pět sběraček alkoholu. Po 14 dnech, kdy je necháte v dobře uzavřené sklenici a každý den protřepete, přeceďte tinkturu přes pláténko a dejte do tmavé nádoby.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Bolest kloubů nebo namožených svalů zmírní tinktura ze sedmikrásekFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

6. Odstraní otoky

Látky, které sedmikrásky obsahují, jsou močopudné a pomáhají i při zadržování vody a oteklých nohách. Podporuje pocení, čímž snižuje horečku, má projímavé účinky, pomáhá od potíží se žlučníkem a vylaďuje zažívání. Můžete popíjet čaj, užívat tinkturu nebo je konzumovat čerstvé, to záleží na vás.

7. Pro krásu

Jedna z lidových pověr říkala, že se na krásu má sníst na jaře 7 sedmikrásek denně. Že na tom něco bude svědčí i to, že se extrakt z jejích květů často používá při výrobě pleťových vod a krémů – v sedmikrásce obsažený L-arbutin totiž pokožku rozjasní, pomůže i od tmavších pigmentových skvrn. Podporuje pružnost pokožky, a tím ji udržuje svěží a mladistvou.

O dalším využití běžně dostupných bylinek se dočtete v článku Otravný plevel? Vůbec ne! Takhle vám pročistí játra, pomůže srdci i tlaku

Reklama

Načítám