Hlavní obsah

Jak pěstovat bylinky na balkoně: Dopřejte každé vlastní květináč a hlídejte slunce

Foto: kay fochtmann, Shutterstock.com

Foto: kay fochtmann, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co kdybyste svůj balkon letos konečně proměnili v zelenou a voňavou oázu? Ještě není pozdě. Vyberte si ty správné bylinky a mějte po ruce koření na gril i voňavé lístky do letních drinků.

Článek

Jestli se nějaké rostliny opravdu hodí na městské terasy, jsou to bylinky. Některé totiž snesou stín a chlad, jiné si zase libují v záplavě slunečních paprsků. Každý si tak přijde na své a na balkoně můžete vykouzlit skutečnou bylinkovou záplavu.

Zásady pěstování bylinek

Pro pěstování bylinek platí jedno důležité pravidlo – každá potřebuje svůj vlastní květník nebo truhlík. Rozhodně k sobě nevysazujte například bazalku, která hodně pije, a tymián, kterému svědčí sušší půdy a jen občasná závlaha.

Většina bylinek není náročná na živiny. Znamená to, že jim bude plně vyhovovat například kompostovaná zemina. K ní můžete přidat trochu písku, aby byla vzdušná. A pokud se na venkov pro kompost nedostanete, kupte si speciální zahradnický substrát pro bylinky.

Foto: marcin jucha, Shutterstock.com

Bylinkám stačí kompostovaná zeminaFoto: marcin jucha, Shutterstock.com

Bylinky, které milují slunce

Pokud se vaše terasa v létě proměňuje ve výheň, bude stvořená pro středomořské bylinky, jako je už zmíněný tymián, levandule nebo rozmarýn. Nejlepší je, pokud je pořídíte jako sazenice. Zvolte zdravé rostliny a zajděte si pro ně do zahradnictví – bylinky ze supermarketů jsou určené hlavně k rychlé konzumaci.

Vyberte pro rostlinky vhodné truhlíky nebo květníky podle jejich velikosti. Pěkně vypadají různé nádoby, hlavně kameninové nebo hliněné. Středomořské bylinky zalévejte opatrně, klidně jen jednou týdně (podle počasí).

K bylinkám, které milují teplo, patří i bazalka. Ta ale potřebuje mnohem větší závlahu. Pokud ji umístíte na přímé slunce, může rychle uvadat, paprsky mohou její křehké listy i spálit. Proto jí dopřejte raději polostín a dostatek vody.

Foto: Teresa Kasprzycka, Shutterstock.com

Lístky bazalky odštipujte průběžně do doby, než začne rostlina kvéstFoto: Teresa Kasprzycka, Shutterstock.com

Bylinky, které snesou stín

Ani balkony a terasy ve stínu nemusíte nechávat prázdné. Z bylinek se tu bude dobře dařit třeba petrželi, mátě, meduňce, libečku a na jaře také medvědímu česneku.

Vděčnou bylinkou je třeba právě libeček, který se používá k dochucování omáčekpolévek a také do marinád. Vyberte mu větší květník, jeho listy jsou poměrně masivní. V létě hezky kvete. Až odkvete, ostříhejte ho, znovu obrazí zelenými listy.

Vděčnou balkonovou bylinkou je zmíněná máta. Existuje tolik druhů – a tak si můžete zasadit klasickou mátu peprnou, čokoládovou mátu, jablečnou mátu, mátu s listy do červena, mátu s chlupatými listy… Na balkoně tak vznikne krásná pestrá mozaika.

Balkonové bylinky do polostínu

Vedle slunce milujících a stín snášejících bylinek existují ještě takové, kterým je dobře v polostínu. Znamená to, že se hodí pro balkony a terasy, kam jde po část dne slunce a po část dne stín.

K nim patří třeba pažitka, kterou můžete sklízet po celou sezonu – stačí ji stříhat a nechat dorůstat. Vypěstovat si můžete i kopr nebo koriandr. A samozřejmě řeřichu anebo lichořeřišnici.

Související témata:

Načítám