Hlavní obsah

Špenát, kapusta i libeček: co všechno můžete pěstovat na balkoně, když ho máte ve stínu

Foto: Franz Peter Rudolf, Shutterstock.com

Foto: Franz Peter Rudolf, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I stinný balkon můžete proměnit v bujnou minizahrádku. Stačí jen vybrat takové druhy zeleniny a bylinek, které potřebují méně slunečního světla. Poradíme vám, co pěstovat a jak na to.

Článek

Severní balkon nebo terasa, kterou stíní okolní zástavba, to není úplně ideálním místo na letní opalování. Ale zase si tu užijete v parných dnech příjemný chládek. A navíc si tenhle milý stinný koutek můžete osadit užitkovými rostlinami. Každý druh rozhodně nepotřebuje velké množství slunce – naopak, ve stínu si některá zelenina a bylinky libují.

Listová zelenina je jistota

Vůbec nejjednodušší je pěstovat na stinném balkoně listovou zeleninu. Některé druhy asijských salátů potřebují jen dvě hodiny slunečního svitu denně a jsou velmi vděčné a nenáročné. Skvělá je mizuna: vysévejte ji do truhlíků nebo květináčů asi centimetr hluboko a stačí, když mezi semínky necháte asi pět centimetrů.

Další jasnou volbou je špenát. Pro menší nádoby se hodí odrůda baby, která je minimalistická. Vysévejte do květníků asi centimetr hluboko a mezi semínky nechte pět centimetrů. Špenát bude ze stínu těžit – kdyby byl v pozdním jaře anebo v létě na přímém slunci, rychle by vybíhal do květu a listy by ztrácely na chuti.

Za vyzkoušení stojí i roketa. Pěstovat ji lze nejen v truhlíku, ale také jen v mističce s vlhkou vatou. Semínka jsou drobná, vysévejte je klidně hustě. Vzrostlé listy stříhejte anebo uštipujte, měly by dorůstat nové.

Foto: TG23, Shutterstock.com

Mnoho druhů listové zeleniny můžete sklízet po jednotlivých listechFoto: TG23, Shutterstock.com

Kapusta, křen i rebarbora

Na stinném balkoně dobře poroste také kapusta, ať už klasická, anebo růžičková. Kupte si proto sazenice i větší květináče. Na rozdíl od listové zeleniny potřebuje kapusta dostatečnou výživu, a proto použijte dobrý substrát anebo kvalitní kompost. Pravidelně zalévejte.

Ve větší nádobě můžete pěstovat i křen. Rozmnožuje se z malých odřezků, takže stačí požádat někoho, komu roste na zahradě, a nechat si ho odkopnout. Anebo se zkuste poptat v zahradnictví. Kořen pak stačí vložit do země a počkat, až se objeví zelené listy. Křen potřebuje dostatek živin i vláhy. Sklízí se na podzim a v lednici vydrží i několik měsíců.

Na balkoně poroste i rebarbora. Vysazuje se na přelomu března a dubna, což už nestihnete, anebo na přelomu srpna a září. Pořiďte si na ni větší nádobu, aby měly kořeny dost prostoru. Na zimu květináč zaizolujte, například bublinkovou fólií nebo slámou a jutou. Rebarborové řapíky budete sklízet napřesrok v červnu.

Foto: HVPMdev, Shutterstock.com

Máte rádi rebarborové koláče či čatní? Letos zasadíte, příští rok sklidíteFoto: HVPMdev, Shutterstock.com

Bylinky do stínu

Na stinném balkoně se nemusíte vzdávat ani bylinek. Pravda, středomořským druhům, jako je oregano, tymián nebo rozmarýn, se tu dařit nebude, ale rozhodně neuděláte chybu s pažitkou, petrželí nebo libečkem.

Pažitka a petržel si vystačí s menšími květníky, ale libečku dopřejte dost místa. Jeho listy jsou navíc dekorativní, takže balkon i ozdobí. Libečku se říká bylinkové magi – používejte ho na dochucování polévek, do pomazánek, do omáček anebo do marinád na grilování.

Dobrou volbou bude i medvědí česnek. Ten má sice po sezoně, ale můžete s ním počítat příští rok. Stín má ráda také máta anebo meduňka.

Reklama

Načítám