Hlavní obsah

10 chytrých triků, jak snížit obsah tuků v jídle

Foto: thinkstock

Méně tuku v jídle vám pomůže cítit se lépe a být zdravějšíFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuk nezpůsobuje jen kila navíc. Může také třeba za potíže s klouby, cukrovku, deprese, neplodnost, rakovinu… Proto pro vás máme 10 dietních triků a tipů, jak v jídle tuk snížit.

Článek

Neřešte jen snižování kalorií kvůli hubnutí. Myslete i na to, abyste si jídlem neničili své zdraví. Proto jsme pro vás ve spolupráci s poradci na výživu Ladou Noskovou z Diet Plan a Martinem Škábou se soukromou praxí připravili pár triků a tipů, které vám pomohou snížit v jídle tuk, a přitom zachovají chuť, aby jídlo bylo pořád požitek. Takže?

1. Uberte tuk ubrouskem

Ano péct na teflonu, pečicím papíře a snažit se množství tuku minimalizovat je správně. Jenže některá jídla tuk při přípravě chtějí. Proto třeba maso, ryby, ale třeba také bramboráky, lívance nebo palačinky, připravte, jak potřebujete. Po dopečení je však položte rovnou na ubrousky a přitiskněte. Tuk se tak do nich vsákne a nebude ho pak v jídle zbytečně tolik. Tím zachováte chuť a zároveň snížíte tukový příjem.

2. Místo tučné čokolády karob

Karob neboli svatojánský chléb, je vynikající, chutnou a zdravou alternativou kakaa. Vzhledem k přirozeně nasládlé chuti nevyžaduje karob obohacení cukrem. „Porovnáme-li jej s kakaem, má třikrát vyšší obsah vápníku, o třetinu méně kalorií a sedmnáctkrát méně tuku,“ uvádí Lada Nosková. Pořídit si můžete samotný prášek (vypadá podobně jako kakao), či přímo už produkty z něj hotové (karobové tyčinky, bonbony, carobella jako pomazánka).

Foto: thinkstock

Jablko je samozřejmě lepší volba sladkého. Ale i náhrada čokolády, karob, vám neuškodí. Má mnohem méně tuku než klasická čokoládaFoto: thinkstock

3. Boby místo arašídů

Náhradou při večerním mlsání za brambůrky nebo arašídy zkuste například pečené sójové boby či cizrnu, které snadno připravíte doma, nebo koupíte v obchodě. „Takové mlsání obsahuje nižší podíl soli a především tuku,“ uvádí odbornice.

4. Na pečení dobrý olej

Pokud pečete buchty nebo koláče, nemusíte vůbec používat kostky másla či tuku, ale postačí vám pár lžic oleje na pečení. I s ním dokáže mít buchta správnou konzistenci i dobrou chuť: přidáte-li třeba sypaný kokos rovnou do těsta, či dobré koření (skořice, kardamom), citronovou kůru, vylepšíte chuť více než tukem.

5. Na zahuštění fazole nebo mléko

Že jsou teď polévky na vašem stole den co den? Správně! A víte, že je nemusíte zjemňovat smetanou? Stačí mléko. „Stejně tak opusťte zahušťování jíškou – tu také můžete vyměnit za rozmixovanou zeleninu, brambory nebo fazole," radí Martin Škába.

Foto: thinkstock

Kvalitní nádobí, které nepřipaluje a nechytá, vám pomůže odstranit používání velkého množství tukuFoto: thinkstock

6. Dobré nádobí

Snížit množství tuku vám pomůže i nádobí, na němž nemusíte stále podlévat litry oleje. Kvalitní nádobí to zvládne bez něj, nebo jen s pár kapkami. Vsaďte na teflon či keramiku.

7. Na dorty lehčí přísady

Lepší volbou než klasické české šlehačkové dorty je třeba tiramisu. A i při jeho přípravě můžete snížit množství tuku tím, že místo tučného sýru mascarpone (zhruba 40 procent tuku) použijete ricottu (5 až 13 procent tuku), či lučinu.

8. Méně tučné maso

Používejte libové (krůtí, kuřecí, králičí). A při pečení pak odstraňte kůži (z kuřete, ryb), na níž je největší díl tuku. Stejně tak místo salámů, volte šunky.

9. Volte kvalitnější maso

Pokud například děláte karbanátky, volte při nákupu mletého hovězí maso (má méně tuku) a pečte ho v troubě na pečicím papíru (a bez oleje). Samo o sobě má tuku dost, proto karbanátky nemusíte dělat na pánvi s olejem.

10. Raději duste

Snížit tuk lze i samotnou přípravou: místo smažení, duste, či pečte bez tuku.

Máte i vy nějaký tip?

Načítám