Hlavní obsah

Protekční Meghan? Tato pravidla kvůli ní královna porušila!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Vévodkyně Kate, nebo vévodkyně Meghan? Kdo si myslíte, že je královnina oblíbenkyně? Všechno nasvědčuje tomu, že je to vévodkyně Meghan, která se do rodiny přivdala až letos v květnu, když si vzala prince Harryho. Anebo je to jen zdání?

Článek

Jméno, které se za poslední rok nejvíce ozývá v souvislosti s královskou rodinou, je vévodkyně ze Sussexu Meghan (37). A to i přesto, že vévodkyně Kate (36) letos v dubnu porodila syna Louise, dalšího následníka trůnu. Skoro to vypadá, jako kdyby se Meghan, která si vzala prince Harryho (34), stávala nejoblíbenější členkou královské rodiny. Navíc Alžběta II. (92) za poslední rok učinila několik kroků, které mohou navenek působit tak, že novou členku královské rodiny poněkud protežuje. I sama panovnice se totiž občas kvůli ní dostává do rozporu s tradicemi.

Zakázané lásky

Už jen samotné schválení sňatku mnohé překvapilo a milovníci tradiční britské královské rodiny se museli cítit pohoršeni. Ještě v nedávné době bylo téměř nemyslitelné, aby si člen královské rodiny vzal rozvedenou americkou míšenku, kterou vévodkyně Meghan bezesporu je. Problém by nebyl jen v jejím původu, ale i ve statusu „rozvedená“. Král Edward VIII. (†77) kvůli touze po sňatku s rozvedenou Američankou musel abdikovat a způsobil před druhou světovou válkou ústavní krizi.

Když si princezna Margaret (†71), sestra Alžběty II., chtěla vzít Petera Townsenda (†80), rozvedeného příslušníka jednotek RAF, který sloužil u královského dvora, dočkala se takových podmínek, že se pro ni stal tento sňatek nereálným. V necelých třiadvaceti letech od své sestry, která už byla královnou, požehnání ke svatbě sice dostala, jenže s jedním velkým ale. Musela by počkat, až jí bude pětadvacet let, kdy jí do tohoto rozhodnutí nebude moci nikdo mluvit. A poté by se navíc musela vzdát všech svých titulů. Ostře proti byl tehdejší premiérský předseda Winston Churchill (†90) i celý parlament.

Foto: Profimedia.cz

Dříve by to bylo nemyslitelné, aby si člen královské rodiny vzal americkou rozvedenou míšenku Foto: Profimedia.cz

Míšenka královnou 

Jedním z argumentů, proč královna kývla na sňatek, byl i ten, že se s největší pravděpodobností princ Harry nikdy nestane králem, tedy nehrozí, že by byla rozvedená americká míšenka královnou. Jenže královna k Meghan musí chovat hlubší sympatie. A podle zákulisní šuškandy v tom má prsty i princ Harry, který je prý babiččin mazánek, takzvaný „babánek“.

Královna totiž vloni pozvala Meghan, která byla tehdy teprve snoubenkou, na vánoční svátky na své panství Sandringham. Tohoto výsadního postavení se předtím nikomu nedostalo – trávit Vánoce s královnou mohou pouze členové královské rodiny a jejich partneři, se kterými jsou ve svazku manželském.

Foto: Profimedia.cz

Královna vloni na Vánoce pozvala i Meghan, ačkoli s princem Harrym ještě nebyli svoji Foto: Profimedia.cz

Dokonce ani vévodkyně Kate, manželka prince Williama, nesměla v roce 2010 strávit Vánoce s královnou, ačkoli byla ve stejné roli jako Meghan. I ona už byla s princem zasnoubena a chystali svatbu. To zavrtalo červíčka pochybností do myslí všech, kteří v tu chvíli začali přemýšlet nad tím, zda náhodou není Meghan u královny oblíbenější. Buckinghamský palác to tehdy vysvětlil tím, že má Harryho snoubenka celou rodinu v Americe, a že by tedy musela být během svátků sama.

Vánoce naruby 

Ostatně stejné vysvětlení přišlo i letos. To královna udělala ještě překvapivější gesto, které se zatím nepoštěstilo nikomu jinému. Ke štědrovečernímu stolu přizvala i matku vévodkyně Meghan, Doriu Ragland (62). Snažíme se si představit, jak spolu u večeře usedne královna Alžběta II. s Afroameričankou s dredy a piercingem v nose. Ačkoli by běžného člověka tato společnost ani v nejmenším nezaskočila, v případě velice tradiční a občas trochu úzkoprsé královské rodiny je to něco nevídaného.

Od královny je to ale vlastně velice osobní gesto. Uvědomuje si, v jakém postavení nejen Meghan, ale i její matka jsou. Doria Ragland se přestěhovala do Británie, aby byla nablízku své dceři, která čeká prvního potomka. A ani jedna z nich tu nemá jiné příbuzné. To rodiče vévodkyně Kate tuto nabídku nikdy nedostali, ačkoli Vánoce tráví nedaleko na panství Anmer Hall. To obdrželi vévodkyně Kate a princ William (36) od královny jako svatební dar a na Vánoce zde hostí Middletonovy.

Foto: Profimedia.cz

Královna na Vánoce letos pozvala i Harryho tchyni Foto: Profimedia.cz

Osobní panter

To vévodkyně Meghan dostala od královny ke svatbě jiný „dárek“. Alžběta II. jí dala k ruce svojí osobní asistentku Samanthu Cohen (49), zvanou Panter Samantha. Žena měla půl roku pracovat pro vévodkyni, aby jí pomohla lépe se sžít s její novou rolí a naučila ji, jak se při kterých příležitostech chovat.

Meghan nechtěla být pouze jednou z figurek královské rodiny, toužila věnovat se dobročinnosti a bojovat za rovnost pohlaví. Samantha jí měla poradit i v tomto směru – kam směřovat své aktivity a kde pomáhat. Kate měla samozřejmě také své rádce, ale nikoho z tak úzkého kruhu královniných pomocníků. Možná je nepotřebovala tolik, jako Meghan?

Mnohé překvapilo také rozhodnutí královny vzít si vévodkyni Meghan jako svůj doprovod na několikadenní cestu do Cheshire. Stalo se tak ani ne měsíc po sňatku s princem Harrym. To vévodkyni Kate se této pocty dostalo až po necelém roce od svatby. Je to snad proto, že by měla k manželce svého mladšího vnuka blíže? Anebo se to zrovna hodilo?

Ona to ale ve výsledku zřejmě žádná výhra nebyla. Na své první cestě bez prince Harryho, zato s panovnicí, působila Meghan zcela pochopitelně lehce nervózně, zatímco Kate tehdy vypadala mnohem klidněji a uvolněněji. V tu dobu byla už na přítomnost královny i na tato veřejná vystoupení mnohem zvyklejší.

Myslíte si, že královna vévodkyni Meghan protežuje?

Reklama

Načítám