Hlavní obsah

Tipy na super rychlé dietní večeře

Foto: Thinkstock

Odlehčené večeře vám přinesou klidné spaníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přemýšlíte, co uvařit k večeři dobrého, ale i zdravého? Zkrátka hledáte nějakou dobrotu, která vám ani v pozdních hodinách nepřidá na linii, ale zároveň zažene hlad? S našimi odborníky jsme pro vás připravili 10 tipů na odlehčené večeře. Ochutnejte!

Článek

„I ve výběru jídel je potřeba respektovat roční období,“ upozorňuje odbornice na zdravý životní styl Jana Altnerová z Life Institutu. Proto i když chcete zhubnout či si udržet hmotnost přes zimu, nejezte pouze (!) čerstvé zeleninové saláty. „Spíše vsaďte na tepelně upravovanou a sezonní zeleninu, abyste i tělo zahřáli, nikoli ochlazovali, což je vlastností čerstvé zeleniny,“ doplňuje odbornice. Strava, kterou přijímáte, i její teplota mají totiž celkový vliv na váš organismus a imunitní systém. Pokud si ho rozhodíte, může se kvůli tomu vaše hubnutí zpomalit. Dodávejte proto tělu spíše potraviny ve formě, která je mu v daném ročním období přirozená.

Čas na změnu? Klidně i pomalou!

A jestliže se k lehkému jídelníčku teprve přemlouváte, věřte, že není potřeba se obávat! „Každá změna je náročná cesta,“ říká výživová specialistka Katarína Skybová z Institutu Kompliment. „Vyžaduje citlivý přístup, energii a čas. Nedá se předběhnout, musí se prožít a přijmout. A proto každý krok – vpřed i ten vzad – jsou ty správné na cestě k cíli,“ dodává odbornice.

„Večerní jídla musí obsahovat méně cukrů a tuků, více bílkovin a také být šťavnatější,“ radí Katarína Skybová. Pro teplou večeři se podle ní hodí polévky, zeleninová jídla, zapečená zelenina, všechny druhy masa a ryb a jiné. „ Večer jezte uváženě, spíše pro osvěžení než do úplné sytosti,“ shodují se obě odbornice a nabízejí vám své tipy.

Foto: Thinkstock

Tuňák je méně tučný než losos, a proto na večeři vhodnějšíFoto: Thinkstock

Všechna níže uvedená jídla (porce pro jednoho) se pohybují v energetické hodnotě od 900 do 1100 kJ tak, aby bylo zachováno schéma redukčního jídelníčku 5500 kJ/den. (Pak vám vychází na snídani zhruba 900–1100 kJ, na přesnídávku 300–500 kJ, oběd 1500–1800 kJ, svačinu 700–100 kJ.)

Tofu na srbský způsob

Potřebujete: 80 g uzeného tofu, 1 lžičku rostlinného oleje, 1/2 středně velkého pórku, 1 rajče, ½ papriky, 20 g hrášku, 50 g rajského protlaku, sůl, hlávkový salát na ozdobu, čerstvou kapii, 1 lžíci strouhaného tvrdého sýra.

Na kostičky nakrájené tofu zprudka osmahněte na oleji, přidejte kolečka pórku, rajče, papriku, hrášek, rajský protlak, jemně osolte a duste doměkka. Servírujte na talíři vyloženém listy hlávkového salátu ozdobeného proužky kapie a posypaného strouhaným sýrem.

Polévka z dýně Hokkaidó

Potřebujete: 1 šalotku, 2 lžíce olivového oleje, 100 g dýně Hokkaidó, sůl, polévkové koření, muškátový oříšek, 50 ml kysané smetany, 2 lžičky dýňového oleje, 10 opražených dýňových semínek.

Šalotku osmahněte na oleji. Dýni dobře omyjte a i se slupkou nakrájejte na kostičky. Přidejte 300 ml vody, sůl, polévkové koření a uvařte doměkka. Před dovařením ochuťte nastrouhaným muškátovým oříškem. Uvařenou dýni rozmixujte na kaši a přimíchejte kysanou smetanu. Dýňový olej a semínka přidejte do polévky až těsně před servírováním.

Kapr pečený na jablečném lůžku

Potřebujete: 1 podkovu kapra, 1 sladší jablíčko, 1 roličku skořice, 1 chilli papričku, kari koření, sůl, 1 červenou kapii, 1 menší cibuli, pár hřebíčků, 1 lžíci olivového oleje.

Jablko nastrouhejte, kapii nakrájejte asi na 2cm proužky, cibuli nakrájejte najemno. Vše promíchejte v pekáči, přidejte kůru skořice, hřebíčky, nakrájenou chilli papričku a posypete kari kořením a jemně osolte. Na připravené lůžko položte osoleného a okořeněného kapra (kari kořením). Zakápněte olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů Celsia asi 30 minut, během pečení zalijte šálkem vody. Podávejte s kopečkem rýže basmati nebo 2 vařenými bramborami.

Omeleta se špenátem

Potřebujete: 1 vejce, 1 lžíci mléka, sůl, lžičku olivového oleje, 150 g čerstvého špenátu, 30 g ricotty, muškátový oříšek.

Vejce rozšlehejte s mlékem a solí. Na pánvi rozehřejte olej, vlijte vaječnou směs, stáhněte plamen a pečte, dokud omeleta nezačne na okrajích hnědnout. Špenát orestujte a smíchejte s ricottou. Dochuťte solí a strouhaným muškátovým oříškem. Špenátovou směs natřete na omeletu, kterou přeložte napůl.

Kuřecí stehna s kysaným zelím

Potřebujete: 150 g kysaného zelí, 100 g kuřecích stehen bez kůže, mletou červenou papriku, drcený kmín, sůl.

Kyselé zelí a vykostěná, na kousky nakrájená kuřecí stehna bez kůže navrstvěte do hrnce, ochuťte paprikou, kmínem a solí, podlijte 100 ml vody a pod pokličkou duste 20 minut. Potom vše přendejte do zapékací mísy a zapečte ještě 15 minut.

Steak z tuňáka se sýrovým dipem

Potřebujete: 1 steak z tuňáka (150 g), 1 lžíci rostlinného oleje, šťávu z 1/2 limetky.

Tuňákový steak pokapejte olejem a limetkovou šťávou a nechte 30–60 minut odstát. Pečte ho na grilu nebo pánvi a podávejte se sýrovým dipem.

Na sýrový dip se zeleným pepřem potřebujete: zelený pepř (v nálevu nebo suchý), 50 g taveného nízkotučného sýra. Pepř rozdrťte nahrubo, vložte do hrnce s malým množstvím vody a uveďte do varu. Odstavte ze sporáku, přidejte sýr a míchejte, dokud se neroztaví.

Krůtí prsa marinovaná v jogurtu

Potřebujete: 150 g krůtích prsou, 1/2 bílého jogurtu (do 3,5 procenta tuku), 1 lžičku hořčice, oregano, bazalku, rozmarýn, tymián.

Maso zlehka rozklepejte na plátek a vložte alespoň na hodinu do marinády připravené z jogurtu, hořčice a bylinek. Naložené maso můžete péct na teflonové pánvi, na grilu nebo v troubě na pečicím papíru.

Rajská polévka se sýrem

Potřebujete: 50 g rajčatového protlaku, 2 rajčata, malý kousek skořice, 2 hřebíčky, celé nové koření, sůl, 50 g tvrdého sýra, čerstvou bazalku.

Rajčatový protlak rozmíchejte v 300 ml studené vody. Přidejte nadrobno nakrájená oloupaná rajčata, skořici, hřebíčky, nové koření, sůl a pomalu vařte asi 10 minut. Před podáváním přidejte do polévky nastrouhaný sýr a ozdobte bazalkovými lístky.

Špenátový salát s pomelem a sýrem halloumi

Potřebujete: 150 g mladého špenátu, 2 plátky sýra halloumi silné asi 0,5 cm, 100 g pomela, krémový balzamikový ocet

Mladý špenát rozložte na talíř. Plátky sýra opečte na rozehřáté teflonové pánvi nebo ogrilujte. Položte na špenát a přidejte kousky pomela. Dochuťte balzamikovým octem.

Plněná cuketa

Potřebujete: 1 středně velkou cuketu, 1 lžičku rostlinného oleje, 2 velké žampiony, 1 stroužek česneku, sůl, čerstvé nebo sušené bylinky, 1 vejce, 2 lžíce zakysané smetany, 100 g listového salátu.

Oloupanou cuketu rozpulte, vydlabejte jadérka, která spolu s nakrájenými žampiony opražte na troše oleje. Přidejte lisovaný česnek a ochuťte solí a bylinkami. Touto směsí naplňte obě poloviny cukety, dejte do pekáče, zalijte vejcem rozšlehaným se smetanou a špetkou solí a zapečte. Podávejte s listovým salátem.

Naše jídla jsou dietní, přesto chuťově vynikající. Nedostali jste chuť je vyzkoušet? Načerpejte i další dietní tipy v článku Chcete zhubnout bez hladovky? Zkuste Fresh dietu!

Reklama

Načítám