Hlavní obsah
3,6
(68)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Aktualizováno

Čas dýní je tady, a tak je na místě připomenout si nějaký recept na dýňový koláč. Výhodou tohoto je, že jeho příprava je velmi rychlá a snadná a přitom z něj atmosféra začínajícího podzimu přímo sálá!

50 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 koláč
Těsto na formu o průměru 24 cm
  • 250 g dýně
  • 180 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 5 g skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 4 ks vejce
  • 160 g cukru krupice
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 špetka soli
Krém
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžička skořice
Na dozdobení
  • 1 balení skořicového cukru
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 stupňů. Dýni očistěte, zbavte ji semínek uprostřed, dužinu nakrájejte na kostky a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pak je pečte asi 20 minut doměkka. Upečenou dýni nechte vychladnout. Asi 250 g dýně rozmačkejte vidličkou, ze zbytku si připravte třeba polévku.

02.

Mouku, prášek do pečiva, sůl a koření (muškátový oříšek, skořici a zázvor) smíchejte v míse dohromady.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Troubu přepněte na 175 stupňů. Celá vejce vyšlehejte v jiné míse do vysoké pěny a postupně do nich zašlehejte cukr, rozmačkanou dýni a na závěr na střídačku i směs mouky a zakysanou smetanu.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Těsto nalijte do koláčové formy (tu podle potřeby vymažte tukem, v případě použití dortové formy ji vyložte pečicím papírem) a pečte asi 30–35 minut. Upečený korpus nechte na mřížce zcela vychladnout.

05.

Šlehačku vyšlehejte do tuha a vmíchejte do ní podle chuti asi 1 vrchovatou lžičku mleté skořice. Šlehačku rovnoměrně rozetřete po celé ploše upečeného koláče a dozdobte ho skořicovým cukrem a případně trochou jemně nasekané pečené dýně.

Reklama

Související témata:

Načítám