Hlavní obsah

Tak to Diana nechtěla! Cesty Williama a Harryho se rozchází

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

V neděli byl odvysílán dokument Harry a Meghan: Africká cesta. Stává se pravidlem, že veřejná vystoupení vévody a vévodkyně ze Sussexu vzbuzují emoce. Ač Harry dojemně vzpomíná na svou matku, Dianu by dokumentem spíš zklamal. Proč?

Článek

Na přelomu září a října podnikli Harry (35) a Meghan (38) oficiální cestu do Jižní Afriky. O pár týdnů později byli William (37) a Kate (37) královnou Alžbětou II. (93) vysláni do Pákistánu.

Obě cesty byly úspěšné, ostře sledované a velmi odlišné. Synové zesnulé Diany (†36) prohlásili, že tyto oficiální cesty podnikají mimo jiné i proto, aby uctili památku své matky. Z toho by Diana měla jistě obrovskou radost.

Co by ji ovšem potěšilo výrazně méně, je vzájemný vztah obou bratrů. Bývali nerozluční a nyní Harry v televizním dokumentu prohlásil, že se jejich cesty rozchází. (A Meghan si také zrovna příliš nebrala servítky.)

Každý jiný, ale vždycky si kryli záda

William platil vždy za rozumného, distingovaného čekatele na trůn, který ví, co se sluší a patří, a málokdy šlápne vedle. Harry byl ten citlivější, dělal vtípky a sem tam provedl i nějakou lumpárnu. Ale vždy si byli blízcí, starší bratr na mladšího dohlížel. Ještě před rokem a půl, když se Harry ženil, byli s Williamem parťáci.

Zdá se, že právě vztah a následná svatba Harryho s Meghan změnily hodně věcí. Mladí manželé se velmi brzy odstěhovali z Kensingtonského paláce, založili si vlastní královskou nadaci, porušují protokol a zároveň si stěžují, že jsou pod drobnohledem a média na nich hledají chyby.

Foto: Profimedia.cz

Když loni v květnu šli bok po boku na Harryho svatbu, ještě byli bratři v pohoděFoto: Profimedia.cz

Harry se odcizuje nejen Williamovi

Že se Harry změnil, potvrzují i někteří z jeho dřívějších blízkých přátel. Mimo jiné si prý změnil i telefonní číslo a nedal o tom vědět ani nejbližším. To byl typický Dianin způsob, jak odstřihnout lidi, se kterými již nechtěla udržovat vztah. Je to funkční, ale velmi nedospělé.

I William si prošel bojem s bulvárem, Kate byla označována za línou. Nikdy z toho však nedělali takové drama, ačkoli čest své ženy hájil. Respektoval při tom ale královské nepsané pravidlo „nestěžuj si a nevysvětluj“ — to porušovala s oblibou Diana a v jejích stopách se vydal i Harry.

William se z chyb matky poučil a poslechl ji i v tom, že si vzal ženu, kterou velmi dobře zná a jsou skvělí přátelé. Nejednají bez rozmyslu, plně se respektují a stojí si pevně po boku. Nedočkáme se od nich sice něžností na veřejnosti, ale stejně tak se od nich nedočkáme veřejného fňukání a sebelítosti.

Foto: Profimedia.cz

V poslední době si ale rozumí méně a méně. Spojí se ještě jejich cesty?Foto: Profimedia.cz

William a Kate v Pákistánu bez chyby

Jejich pětidenní „služební cesta“ byla naplánována jen pár týdnů po návratu Harryho s Meghan z Afriky. Odborníci na královskou rodinu prohlásili, že vysláním do Pákistánu vyjádřila královna Williamovi a Kate obrovskou důvěru, jelikož sem kvůli násilí a terorismu nevstoupil člen královské rodiny 13 let a bylo třeba cestu pojmout velmi citlivě. To se vévodovi a vévodkyni z Cambridge podařilo bez jediného selhání. William vystupoval sebejistě a zároveň uvolněně a přátelsky a oba se objevovali ve velmi podobném oblečení, jako kdysi princezna Diana, čímž všechny dojímali.

Že nebyl dopředu znám program jejich cesty a neměli s sebou děti? Oblast, kterou navštívili, je nestabilní, proto byla úroveň utajení a zabezpečení vysoká. Navíc malý George (6) a Charlotte (4) jsou již školou povinní a rodiče je proto raději nechali s královskou chůvou.

Foto: Profimedia.cz

William a Kate v Pákistánu prokázali, že královna vyslala na citlivou zahraniční cestu ty pravéFoto: Profimedia.cz

Slzy v přímém přenosu?

Na první oficiální pracovní cestu celé rodiny se Harry  s Meghan vydali do Jižní Afriky. Působili uvolněně, vedli zásadní rozhovory, ukázali Archieho, Harry šel ve stopách Diany minovými poli a nakonec zažalovali bulvár. Tím odvrátili pozornost od všeho podstatného.

Během cesty navíc vznikl dokument, který působí velmi kontroverzně. Kromě oficiálních aktivit se v něm objevují rozhovory s královským párem. Harry se svěřil, jak je smrt matky stále velmi citlivé téma a každé cvaknutí foťáku jitří bolestivé vzpomínky. Prohlásil, že je rozhodnutý chránit svou rodinu, a že v současnosti se jejich cesty s Williamem spíše rozchází. To musel jistě bratr rád z televize slyšet.

Meghan si postěžovala, jak náročné bylo přivdat se do královské rodiny, jak ji přátelé varovali, že ji bulvár zničí, a jak se jí jen velmi málo lidí kdy zeptalo, jak se cítí. Nutno říct, že načasováním dokumentu na dobu, kdy Kate s Williamem byli v Pákistánu, nebylo zrovna nejšťastnější. Dokonale odvedli pozornost.

Foto: Profimedia.cz

V Jižní Africe působili vévoda s vévodkyní ze Sussexu jako dobře naladěný pár, ale závěr jim moc nevyšelFoto: Profimedia.cz

Volno všem prospěje

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu zároveň jen měsíc po své první pracovní cestě oznámili, že si v listopadu vezmou šestitýdenní volno a s malým Archiem navštíví rodinu Meghan v Americe.

Královský palác se k jejich vystoupení nijak nevyjádřil, i když informované zdroje tvrdí, že William zuřil. Veřejně jen pronesl, že doufá, že jsou oba v pořádku.

Snad si během dovolené promyslí své další kroky. Pamatujete, čím Brity Meghan vytočila v létě? 

Reklama

Načítám