Hlavní obsah

3 kruté trendy ve vztazích, kterým se letos nevyhneme

Foto: VK Studio, Shutterstock.com

Foto: VK Studio, Shutterstock.com

Reklama

Hluboké a dlouhotrvající, nebo naopak povrchní a krátkodobé? Jaké vztahy budou letos normou? Dávejte si pozor na to, co komu slibujete, a na druhou stranu nesedněte na lep těm, kdo to s vámi nemyslí vážně. Vysvětlíme podrobně.

Článek

Jako v tom nejhorším snu. Rok 2020 s randěním a vztahy dost zamával. Žádné kavárny ani schůzky naslepo. Noční můra však pokračuje. V prvních měsících roku současného pachuť pandemie koronaviru a života v online prostředí přetrvává.

Komunikace přes internet sice všem poskytla nový a pro někoho romantičtější způsob, jak se spojit s ostatními, nicméně přinesla i jisté změny, kterých si všimla světově uznávaná belgická psychoterapeutka Esther Perel. Předpovídá, že v roce 2021 se nikdo z nás nevyhne následujícím třem seznamovacím trendům.

1. Ghosting: neviditelné kopačky

Je jedno, v jaké fázi váš online vztah je a jak dlouho trvá. Možná jste si jen párkrát volali, nebo si dlouhodobě píšete, případně provozujete přes kameru virtuální sex. I když vy máte pocit, že ten sedící u druhého monitoru počítače je vaší spřízněnou duší, on se jednoho krásného dne neozve. Neodpoví na zprávy, zablokuje si vás v přátelích a vypaří se jako pára nad hrncem, a to bez vysvětlení a rozloučení. Angličtina má pro takové chování termín ghosting (ghost jako duch), zkrátka zmizí jako duch. A pozor, ghosting je běžný i mezi přáteli!

Ghosting je zvlášť krutý způsob rozcházení, neboť ten, kdo dostane kopačky, trpí nejistotou a klade si otázky, co udělal špatně. Bohužel, s takovým chováním se teď budeme setkávat častěji. Ve virtuálním prostředí mají lidé méně zábran. Klidně nad vámi zlomí hůl a zmáčknou „delete“, což by si v reálu, vám tváří v tvář, nedovolili.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Možná si myslíte, že spolu chodíte, i když jen online, ale on to může vnímat jinak a provede vám tzv. ghostingFoto: fizkes, Shutterstock.com

2. Zmrazení: když si vás uloží k ledu

Mezi další nelichotivé postupy na poli flirtu a vztahů patří zmrazení. To se dělá v případě, že jste zadaní a nehodláte to měnit, ale máte moc rádi pocit, že je do vás někdo zamilovaný a čeká na vás. A tak si ho zmrazíte, prostě uložíte k ledu. Jak se to dělá? Vyjádříte o někoho svůj zájem, vzbudíte v něm sympatie, ale s chytrostí lišky sdělíte, že vztah není momentálně možný, ale „neboj, za pár týdnů se situace zlepší, to už budu mít po rozvodu/přestěhuji se/změním zaměstnání/uzdravím se“.

Zkrátka osoba, která vás zmrazí, si nechává zadní vrátka a vytvoří prostor pro vaše doufání a naději. Komunikuje jen občas, aby si váš zájem udržela a vy jste na ni pořád mysleli a čekali. Nenechte si to líbit a trvejte na otevřené a pravdivé komunikaci. Pokud není možná, utněte ji. 

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Pořád odkládá setkání tváří v tvář? ZbystřeteFoto: fizkes, Shutterstock.com

3. Doutnání: vzbuzuje ve vás naději

Doutnání je aktivnější verze zmrazení. Dotyčný projeví zájem, ale udržujete si jistý odstup – minimálně do doby, než zjistí, jestli mu ta hnědá nebo modrá kukadla s blond hřívou vyhovují. To znamená, že obden pošle milou esemesku, lajkuje vám fotky na profilu a nešetří chválou. Taky neustále poukazuje na to, jak se nemůže dočkat osobního setkání, ale pořád nějak nemá čas. Stupňuje napětí a vzrušení, a když se pak rozhodne vás odstřihnout formou ghostingu, vaše zoufalství bude nekonečné. Předejděte ho, a jestli v jeho jednání tyto znaky rozpoznáte, přestaňte ho kontaktovat a nereagujte na něj.

Vztahy 2021

Esther Perel říká, že tyto trendy vždy v nějaké formě existovaly, takže pochopitelně nejsou zcela nové, nicméně online seznamování, které umožňuje dělat vše a žonglovat s několika romantickými vyhlídkami najednou, jim v současnosti dodalo grády. Všechny přitom mají něco společné – dělají vztahy nejasnými, nestabilními a ve většině případů i krátkodobými. Hledání lásky je tedy zase o něco těžší. Ale ne nemožné! Pořád platí, že pokud se k ní neobrátíte zády, najde si vás.

Reklama

Načítám