Hlavní obsah

Podvádět svého partnera můžete i nevědomě. Jak to poznáte?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emocionální nevěra je stejně zákeřná jako ta fyzická. Obvykle se totiž tvoří z nevinného přátelství, ve kterém se postupně vytváří a kumuluje sexuální napětí. Rozpoznat ji nemusí být snadné. Víte, kdy vycouvat?

Článek

Znáte ho už hezkých pár měsíců, či dokonce let. Víte, že když mu nad ránem zavoláte, že se nemáte jak dostat domů, přijede pro vás. Pokud je partner mimo město, tráví s vámi víc času. Cítíte se s ním dobře a s úsměvem na rtech o něm hovoříte jako o starším bratrovi. Jenže pak se něco zvrtne. Dáte si spolu o skleničku navíc a prolomí se ledy.

Ups, asi už nejsme přátelé

Ve vzduchu je cítit intimní náklonnost a city jednoho, druhého nebo vás obou už najednou nejsou tak ryzí. Jelikož ale sebe sama přesvědčujete o tom, že je všechno v pořádku, scházíte se dál a sem tam si pošlete nějaký zábavný e-mail. Vždyť přece o „nic“ nejde! Ale svoji energii stále směřujete mimo svůj oficiální vztah a to je problém, protože právě tyhle emocionální záležitosti jsou branami vedoucími k plné sexuální nevěře.

Psychoterapeut a manželský poradce z Miami Beach M. Gary Neuman o tomto tématu v roce 2001 napsal knihu Emoční nevěra, ve které se zmiňuje, že polovina platonických lásek v posteli stejně reálně skončí. Ta druhá se jí snaží vyhnout, což zní vlastně také děsivě.

Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Jé, podívej, tady jak ses pokecala od toho jogurtu!Foto: Jacob Lund, Shutterstock.com

Zatajované věci vztahu nesvědčí

Pro některé jednotlivce je nejzranitelnějším a nejbolestivějším důsledkem emocionální aféry pocit podvedení, zrady a lhaní. Uvedený odborník zastává názor, že jakákoli část lidského života, která je před partnerem utajována, je totiž pro důvěru vztahu nebezpečná, a to bez ohledu na to, jestli na sex došlo, či nikoli. Třeba i vy máte k takovému průšvihu nakročeno. Radši zavčas proveďte osobní inventuru a zpytujte svědomí!

Emoční záležitost vs. platonické přátelství

Platonické přátelství se může vyvinout v emocionální poměr v momentě, když čas a energii směřuje jedinec mimo domov. Přestává opečovávat svůj současný vztah, partner mu naopak začíná vzdalovat. Zásadní rozdíl mezi čistě platonickým vztahem a něčím „víc“ je to, že lidé k sobě začnou cítit i sexuální náklonnost a probuzené emoce poměrně dost dlouhou dobu obě strany tají.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Ne, opravdu jsme jen kamarádi, kolikrát to mám opakovatFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Znaky pekelného předsálí

Jak poznáte, že „v tom“ lítáte? S největší pravděpodobností si myslíte, že vám kamarád rozumí lépe než partner. Zdá se vám o něm, sdílíte s ním pocity, myšlenky a emoce, zatímco partnera, se kterým se milujete stále méně a méně, v tomhle směru spíš držíte stranou.

To, jestli pokušení z druhé strany podlehnete, samozřejmě záleží na vás, nicméně riziko dost výrazně stoupá, pokud vaše partnerství či manželství není zrovna v té nejlepší kondici. Odpovíte-li „ano“ na více než tři z těchto otázek uvedených níže, jste vážným kandidátem na plnohodnotný emocionální poměr doprovázený sexuálním dobrodružstvím.

Kvíz, který odhaluje pravdu

  1. Máte ve svém manželství opakované nepřátelství a konflikty? -
  2. Cítíte emocionální odstup od svého druha? -
  3. Je pro vás těžké s partnerem mluvit? -
  4. Trávíte víc času se svým kamarádem než se svým manželem? -
  5. Vážíte si jeho názoru čím dál víc? -
  6. Je mezi vámi sexuální chemie? -
  7. Pro blízké okolí často používáte frázi: „Jsme jen přátelé“? -
  8. Je vaše přátelství spíš tajemstvím, proto před partnerem šetříte informacemi? -
  9. Těšíte se, až se s kamarádem zase potkáte, protože je vám s ním dobře? -

Co dělat, když už je téměř pozdě?

Tři a více kladných odpovědí poukazuje na to, že se citově angažujete někde jinde. To je ta špatná zpráva. Za dobré považujte to, že z emocionální nevěry ještě stále můžete vycouvat.

S dotyčným, který pro vás představuje pokušení, omezte kontakt a zapracujte na svém aktuálním partnerství. Jednou týdně si naplánujte čas jen pro vás dva, mluvte spolu, dotýkejte se, vraťte svému intimnímu životu jiskru, podporujte se, naučte se mít zdravé konflikty a projevujte si vzájemnou úctu. Pak můžete říct, že na záchranu vztahu se vynaložilo veškeré úsilí.

Načítám