Hlavní obsah

Ghosting. Kdo se takhle nejčastěji rozchází?

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Foto: Antonio Guillem, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadalo to tak nadějně! Jenže všemu je konec. Proč se váš miláček neozývá? Máte si o něj dělat starosti? To, že si vás vymazal i z přátel, aniž by utrousil jediné slovíčko, má svůj důvod. A ten tkví v jeho povaze.

Článek

Dali jste si několik večeří, párkrát došlo i na sex – a vy máte pocit, že stojíte na prahu něčeho nového. Škoda, je to jen váš osobní pocit. Partner totiž přestal komunikovat. Nezvedá telefony, neodpovídá na esemesky a dokonce si vás vyhodil z přátel na Facebooku. Anebo jinak. Jste spolu už celkem zavedená dvojka, možná spolu i pár let žijete, a stane se vám to samé: partner se prostě zdejchne. Co za člověka tohle udělá?

Nejsem a nikdy jsem nebyl

Existuje mnoho způsobů jak ukončit  vztah a někteří lidé s oblibou používají ghosting. Tento termín vyjadřuje stav, kdy se dotyčný doslova vypaří jako duch (ghost) a ignoruje veškeré pokusy o kontakt ze strany svého bývalého nápadníka nebo partnera. A to sakra bolí.

Jedná se o jeden z nejhorších způsobů rozchodu, protože se pojí s mnoha nejasnostmi a otázkami. „Proč se to stalo? Udělala jsem něco špatně?“ Je nesmírně těžké vyrovnat se s realitou, o které vlastně nic nevíte. Chybí vstupní data a postoj protistrany. Můžete se pouze domnívat, z jakého důvodu původně slibný vztah plný vášnivého sexu tak náhle ztroskotal. Nebo proč vás bez jediného slova vysvětlení opustil ten, s kým jste už v duchu plánovali svatbu. Ušetřete si trápení, vy za to nemůžete. Jen jste narazili na člověka romantického typu, silně věřícího v osud.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Čekáte a čekáte a on nevolá a nevoláFoto: fizkes, Shutterstock.com

Kdo se nejčastěji rozchází

V americkém časopisu Journal of Social and Personal Relationships publikoval tým vědců studii, v které se snažil rozklíčovat, kdo má k „duchování“ sklony. Výzkumníci se zaměřili na názory 554 vysokoškoláků.

S pomocí online dotazníku se zajímali o způsoby rozchodů a názory na to, jak by se dva dospělí lidé měli či neměli rozloučit, pokud si v partnerství nesedí. Jestli čekáte servítky a jednání v rukavičkách, tak na to rovnou zapomeňte. Celé to dopadlo tak, že se vždy jeden ze čtyř účastníků ke ghostingu v rámci svých několika posledních vztahů přiznal. A pokaždé se jednalo o jedince se silnou vírou v osudová setkání.

Láska: osud, nebo práce?

Podle vědců totiž existují dva typy lidí. První věří, že se na partnerství musí pracovat, protože štěstí samo z nebe nepadá, druhý to má nastavené jinak. Když prý potkáte tu pravou osobu, vše funguje snadno a bez problémů. Konflikty, nedorozumění a popřípadě i hádky na začátku partnerství jsou podle nich důkazem, že takový vztah není ten pravý. A právě tohle přesvědčení je žene k rychlému ukončení partnerství – bez vysvětlení a slušného chování, které si zoufalý a zhrzený partner nezaslouží.

Na vztahu se musí makat

Naproti tomu uvědomělí jedinci, kteří tuší, že vztah vyžaduje péči, vidí v trhlinách (kupříkladu negativních návycích protistrany) něco, co lze překonat. Tým vědců tak vyhodnotil, že víra v růst a kompromisy mezi dvěma lidmi je spojená s dlouhodobějšími vztahy i citlivějším způsobem rozcházení. Je tu však další věc, která akademiky zajímala.

Ghosting mezi přáteli

Ve druhém průzkumu výzkumníci vyzpovídali 747 dospělých, motivováni snahou dozvědět se, zda se ghosting týká i kamarádství. A tady je situace ještě horší. Ač se s někým přátelíte několik týdnů, měsíců nebo dokonce let, můžete se zítra či pozítří setkat s tím, že vám váš věrný kamarád nezavolá, aniž by vám řekl, v čem je problém a co mu nesedí. Vlastně to takhle dělá každý druhý. A motiv?

Respondenti se shodli, že ghosting ukončí přátelství razantně, rychle a v podstatě i méně bolestivě. Prý je lepší zmizet jako loď v bermudském trojúhelníku, než člověku, který ve vás věřil, empaticky vysvětlovat, že už si nemáte co říct. Jak to vidíte vy, souhlasíte?

Načítám