Hlavní obsah

3 levné večeře s nápadem. Ve všech využijete kysané zelí!

Foto: Jakub Jurdič

Bramborové noky, zapečené maso i netradiční bramborák? Tři super pokrmy s kysaným zelím!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kysané zelí je nejen bohatým zdrojem vitaminu C, ale především lahodnou surovinou, která se dá zpracovat hned v několika podobách! Nevěříte? Tady jsou tři tipy!

Článek

Kysané zelí bez debat patří k pečením mnoha druhů. Kachna nebo knedlo-zelo-vepřo by se bez něj prostě neobešly. My jsme dnes ale vybrali recepty, kde hraje zelí prim a není pouze použito jako lahodná příloha. Jaké to jsou? Super jednoduché noky, které vás dostanou, bramboráky a zvolna pečené maso se zelím a jablky. Pusťte se do vaření klidně hned!

Bramboráky se zelím a uzeným

Na 10 bramboráků potřebujete: 5 větších brambor, 500 g kysaného zelí, 150 g uzeného masa (nejlépe krkovice), sůl, pepř, 3 lžičky majoránky, 2 stroužky česneku, 1 vajíčko, hladkou mouku podle potřeby, olej na smažení

Foto: Jakub Jurdič

Máte rádi bramborák plněný uzeným a zelím? Zkuste je dát rovnou do těsta!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Brambory oškrábejte, omyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Vymačkejte z nich přebytečnou vodu, přidejte vajíčko a tolik mouky, aby bylo těsto dostatečně husté a šly z něj na pánvi snadno tvořit placky. Pak vše promíchejte, přidejte kysané zelí a uzené maso nakrájené na co nejmenší kostičky. Směs pořádně osolte (brambory snesou dost soli), opepřete, přidejte prolisovaný česnek a majoránku.

Na pánvi rozpalte olej a bramboráky nejdříve zprudka opékejte z každé strany asi 3 minuty, pak oheň stáhněte na půlku a dopékejte asi 4 minuty z obou stran. Hotové bramboráky dejte okapat na kuchyňskou utěrku nebo přebytečný tuk vysušte ubrouskem.

Bramborové noky s cibulí a zelím

Na 4 porce potřebujete: 600 g noků z bramborového těsta, 500 g kysaného zelí, 1 červenou cibuli, 1 žlutou cibuli, 2 lžíce třtinového cukru, 250 g ricotty, 1 lžíci másla, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, bylinky na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

Cibule se zelím a ricottou jsou na první pohled trochu nesourodé suroviny. Ve skutečnosti ale chutnají skvěle!Foto: Jakub Jurdič

Postup:Červenou i žlutou cibuli oloupejte a nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozpalte máslo smíchané s olejem a cibuli dejte zvolna opékat. Po 10 minutách, když už je cibule krásně měkká, přidejte zelí a cukr, promíchejte a nechte společně 5 minut restovat. Pak do pánve přidejte noky (jak na domácí bramborové těsto, se dozvíte v tomto článku), osolte, opepřete a vmíchejte ricottu. Podávejte ozdobené bylinkami.

Tip:Chcete noky trochu ozvláštnit? Přidejte k nim navíc trochu kozího sýru, k zelí ladí a noky budou příjemně aromatické!

Zapečené vepřové maso se zelím a jablky

Na 4 porce potřebujete: 600 g vepřové kýty nebo pečeně, 2 jablka, 500 g kysaného zelí, 250 ml hovězího vývaru, 1 žlutou cibuli, 1 červenou cibuli, 2 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 lžíci oleje

Foto: Jakub Jurdič

Sladká jablka dají tomuto zapečenému masu úplně nový rozměrFoto: Jakub Jurdič

Postup:Maso nakrájejte na větší kostky, osolte, opepřete a nechte odpočinout. Cibule nakrájejte na širší kolečka nebo měsíčky a dejte je restovat na rozpálený olej. Po 5 minutách přidejte zelí, směs zasypte hladkou moukou, promíchejte, chvíli společně opékejte a pak zalejte připraveným vývarem. Maso přendejte do pekáče, přidejte zelnou směs a promíchejte. Nakonec přidejte neoloupaná pokrájená jablka zbavená jádřinců a dejte péct na 1,5 hodiny na 170 °C. Občas promíchejte. Směs podávejte s bramborovým knedlíkem nebo pečivem.

Máte schovaný nějaký recept s kysaným zelím? Pošlete nám ho do sekce Vaše recepty!

Reklama

Načítám