Hlavní obsah

Hranolky i pro dietářky: Upečte si pikantní dýňové

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Využijte podzimní dýňovou sezonu na maximum a upečte si během chvíle výborné, lehce pikantní dýňové hranolky! Podávat je můžete s dipem, jako přílohu nebo zkrátka jen tak.

Článek

Dýně je v kuchyni velmi oblíbenou surovinou. Je zdravá a dá se jíst na mnoho způsobů. Lze z ní vykouzlit předkrm, polévku, hlavní chod anebo třeba dezert. A jestli se vám zachce, můžete si doma připravit i skvělé dýňové hranolky s pikantním nádechem, který získají díky kajenskému pepři.

Dýňové hranolky s kajenským pepřem

Na 1 plech potřebujete: 1 máslovou dýni, 4 lžíce olivového oleje, lžičku kajenského pepře, sůl, lžičku uzené papriky, lžičku sušeného tymiánu, lžičku sušeného rozmarýnu, 5 snítek čerstvého rozmarýnu, hrubozrnnou sůl

Postup: Máslovou dýni oloupejte, rozpulte a vyřízněte střed. Nakrájejte na hranolky libovolné velikosti a dejte do mísy. Přidejte olivový olej, kajenský pepř, sůl, uzenou papriku, sušený tymián a rozmarýn. Rukama pořádně promíchejte, ať se koření dostane všude.

Dejte na plech vyložený pečicím papírem a přidejte snítky čerstvého rozmarýnu. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte přibližně 25 minut. Upečené hranolky posypejte hrubozrnnou solí a ozdobte čerstvým tymiánem. Podávat můžete „jen tak“ s domácím dipem.

Tip: Můžete použít dýni hokkaido, kterou není třeba loupat. Místo hranolků z ní však vytvoříte spíše měsíčky – na chuti jim to však nijak neubere!

Jaké dobroty připravujete z dýně vy? Jestli milujete zeleninové hranolky, dopřejte si naše řepové či celerové.

Reklama

Související témata:

Načítám