Hlavní obsah

5 burgerů, které můžete jíst bez výčitek svědomí

Foto: Maria Savenko, Shutterstock.com

Foto: Maria Savenko, Shutterstock.com

Reklama

Burgery jsou výborné. Jenže se zdravým životním stylem nejdou moc dohromady. My ale víme o pěti případech, kdy to neplatí!

Článek

Křupavá houska, šťavnaté maso, řízný dresink, čerstvá zelenina. Mňam! Jenže kvůli kaloriím a zdraví si tuhle pochoutku nemůžete dopřávat moc často. I burger se ale dá připravit zdravě! Máme pět skvělých receptů přímo od výživových odborníků.

Postup přípravy je vždy víceméně stejný. Smíchat dohromady uvedené ingredience, vytvořit placaté karbanátky, osmahnout na pánvi z obou stran. Podáváte s doporučeným pečivem a zeleninou, popřípadě se salátem.

1. Tuňákový burger podle Lucie Tvrdoňové

Pro vysoký obsah bílkovin, nízký obsah tuků i pro celkovou lahodnost upřednostňuje Lucie Tvrdoňová z firmy Krabičkujeme pro přípravu burgeru maso z tuňáka. Použít můžete klidně to konzervované a jeho příprava je pak hotová raz-dva. Recept na něj najdete zde.

Foto: Lukas Hejtman, Shutterstock.com

Tuňákový burger je nabitý bílkovinami a chudý na tuky. Dodá energii a nezatíží žaludekFoto: Lukas Hejtman, Shutterstock.com

2. Krůtí burger s rukolou podle Dagmar Kubecové

Lehký, rychlý, zdravý, chutný a výživný. Přesně takový je krůtí burger s rukolovým salátkem podle Dagmar Kubecové z Boskovic. Oblíbí si ho spíš ti z vás, kdo máte rádi jednoduché mísení chutí – výjimečnost tohoto burgeru totiž spočívá v jeho jemnosti. Recept najdete tady.

Foto: Zju4ka, Shutterstock.com

Krůtí burger s rukolou je zdravý, rychlý, lehký a výživný! Celá rodina Dagmar Kubecové na něj nedá dopustitFoto: Zju4ka, Shutterstock.com

3. Krůtí s avokádem podle Jiřiny Mačkové

Krůtí maso je dietní a bohaté na bílkoviny. Pohanka na vlákninu a rutin. Avokádo na omega-3 mastné kyseliny. Z těchto důvodů Jiřina Mačková z Kralup nad Vltavou doporučuje krůtí burger s avokádovým dipem. Recept na tuto super zdravou pochoutku najdete v tomto článku.

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Krůtí burger s avokádovým dipem je díky krůtímu masu lehký a dietní a díky avokádu bohatý na omega-3 mastné kyseliny, které jsou pro zdraví organismu nezbytnéFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

4. Vaječný podle Patrika 

Ing. Pavlína Dostalíková, MBA z Institutu zdravého životního stylu – NutriCentrum, burgery neschvaluje vůbec. Její syn ale jednou připravil takovou pochoutku, kterou jako alternativu nezdravé kalorické bomby vzala na milost. Recept na ten nejjednodušší burger najdete právě zde.

Foto: OlegPandaBoev, Shutterstock.com

Vaječný burger je snadný na přípravu, zvládne to i dítě. Navíc je mimořádně chutný a představuje skvělou odlehčenou alternativu klasických těžkých burgerů. Po přidání červené řepy přináší netradiční kulinářský zážitekFoto: OlegPandaBoev, Shutterstock.com

5. Veganský podle Radky Pamětické

Pro vysoký obsah bílkovin, nízký glykemický index, vysokou sytivost a dobrou stravitelnost preferuje Radka Pamětická z Prahy burger veganský. Tahle jeho verze se obejde bez tofu, seitanu a dalších bílkovinných alternativ – je připravený jen z obilovin. Recept najdete zde.

Foto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

Veganský burger je sytý, výživný a díky rostlinným bílkovinám dobře stravitelný. Radka Pamětická na něj nedá dopustitFoto: Nataliya Arzamasova, Shutterstock.com

A podle jakého receptu burgery doma nejraději připravujete vy?

Reklama

Načítám