Hlavní obsah
3,8
(29)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Také vždycky na jaře v nadšení zasejete řeřichu, a po třetím chlebu s máslem už nevíte, co s ní? Uvařte z ní polévku! Samotnou řeřichu tedy nevařte, abyste nepřišli o cenné vitaminy, ale když ji přidáte do naší oblíbené krémové bramboračky, získáte prima říznou jarní polévku.

10 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks pórku
  • 500 g brambor
  • 750 ml zeleninového bujónu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 vaničky řeřichy
  • 4 lžíce zakysané smetany
Článek

Postup

01.

Na kolečka pokrájený pórek orestujte na másle. Během smažení ho osolte.

02.

Přidejte na kostičky pokrájené brambory, zalijte vývarem a vodou a povařte asi 15 minut dle velikosti brambor do změknutí.

03.

Přidejte řeřichu (nejlepší je samozřejmě ji vypěstovat doma, trvá to jen pár dnů) odpovídající asi dvěma kupovaným vaničkám a polévku tyčovým mixérem rozmixujte. Už nevařte. Podle chuti dosolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

04.

Zjemněte kysanou smetanou (já dala lžíci do každého talíře), dozdobte další řeřichou či pórkem a podávejte.

Tip: Pro ještě zelenější polévku přidejte k pórku řapíkatý celer nebo před koncem vaření hrst čerstvého či mrazeného hrášku. Když přidáte i ztracené vejce, máte syté a kompletní jídlo.

Když jsme u bylinek, už máte vyrobené pesto z medvědího česneku?

Reklama

Načítám