Hlavní obsah

Co s řeřichou? Uvařte z ní bramboračku se zakysanou smetanou

Hodnocení:
(18)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
15 minut
Náročnost
nízká

Také vždycky na jaře v nadšení zasejete řeřichu, a po třetím chlebu s máslem už nevíte, co s ní? Uvařte z ní polévku! Samotnou řeřichu tedy nevařte, abyste nepřišli o cenné vitaminy, ale když ji přidáte do naší oblíbené krémové bramboračky, získáte prima říznou jarní polévku.

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce másla
  • 1 pórek
  • 500 g brambor
  • 750 ml zeleninového bujónu
  • 250 ml plnotučného mléka
  • sůl
  • pepř
  • 2 vaničky řeřichy
  • 4 lžíce zakysané smetany
Článek

Postup

Krok 1: Na kolečka pokrájený pórek orestujte na másle. Během smažení ho osolte.

Krok 2: Přidejte na kostičky pokrájené brambory, zalijte vývarem a vodou a povařte asi 15 minut dle velikosti brambor do změknutí.

Krok 3: Přidejte řeřichu (nejlepší je samozřejmě ji vypěstovat doma, trvá to jen pár dnů) odpovídající asi dvěma kupovaným vaničkám a polévku tyčovým mixérem rozmixujte. Už nevařte. Podle chuti dosolte a ochuťte čerstvě mletým pepřem.

Krok 4: Zjemněte kysanou smetanou (já dala lžíci do každého talíře), dozdobte další řeřichou či pórkem a podávejte.

Tip: Pro ještě zelenější polévku přidejte k pórku řapíkatý celer nebo před koncem vaření hrst čerstvého či mrazeného hrášku. Když přidáte i ztracené vejce, máte syté a kompletní jídlo.

Když jsme u bylinek, už máte vyrobené pesto z medvědího česneku?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama