Hlavní obsah
3,5
(70)
 

Pesto alla genovese neboli janovské pesto je naprostý základ italské kuchyně. I malé množství parádně ochutí všechny těstoviny, sendviče i noky a příprava je přitom blesková. Za nás asi nejlepší způsob, jak zpracovat větší úrodu čerstvé bazalky.

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
  • 1 trochu soli
  • 50 g piniových semínek
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Bazalku můžete zpracovat tak, jak je, ale pokud chcete, aby pesto zůstalo krásně zelené, nejprve ji jako ve videu v osolené vodě spařte.

02.

Osušenou bazalku pak spolu s nasekaným nebo prolisovaným česnekem, nastrouhaným sýrem (Gran Moravia, parmezán nebo Grana Padano), piniemi (nebo s dostupnějšími jádry, jako jsou mandle, slunečnice či vlašské ořechy) a kvalitním olejem rozmixujte dohladka.

03.

Pokud jste bazalku nespařovali ve slané vodě, přidejte i trochu soli.

04.

Vložte do vroucí vodou vypláchnuté sklenice. V lednici vydrží pesto asi 2 týdny, pokud vynecháte sýr, tak ještě déle. Část můžete zamrazit a mít tak čerstvé pesto během celého roku. Podávejte s domácími gnocchitěstovinami nebo v zapečených sendvičích.

Tip

Experimentujte s druhem semínek, nebo přidejte špetku chilli či citronové kůry.

Nejste si ještě pěstováním vlastních bylinek jistí? Spoustu tipů najdete v našem manuálu pro domácí pěstování bylinek. A pokud máte sklizeň i nějaké zeleniny či ovoce, vyzkoušejte naše recepty na zavařování a nakládání

Reklama

Související témata:

Načítám