Hlavní obsah

Pesto alla genovese neboli janovské pesto je naprostý základ italské kuchyně. I malé množství parádně ochutí všechny těstoviny, sendviče i noky a příprava je přitom blesková. Za nás asi nejlepší způsob, jak zpracovat větší úrodu čerstvé bazalky.

5 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 skleničku
  • 50 g čerstvé bazalky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g parmazánu
    7
  • 1 trochu soli
  • 50 g piniových semínek
    8
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Bazalku můžete zpracovat tak, jak je, ale pokud chcete, aby pesto zůstalo krásně zelené, nejprve ji jako ve videu v osolené vodě spařte.

02.

Osušenou bazalku pak spolu s nasekaným nebo prolisovaným česnekem, nastrouhaným sýrem (Gran Moravia, parmezán nebo Grana Padano), piniemi (nebo s dostupnějšími jádry, jako jsou mandle, slunečnice či vlašské ořechy) a kvalitním olejem rozmixujte dohladka.

03.

Pokud jste bazalku nespařovali ve slané vodě, přidejte i trochu soli.

04.

Vložte do vroucí vodou vypláchnuté sklenice. V lednici vydrží pesto asi 2 týdny, pokud vynecháte sýr, tak ještě déle. Část můžete zamrazit a mít tak čerstvé pesto během celého roku. Podávejte s domácími gnocchitěstovinami nebo v zapečených sendvičích.

Tip

Experimentujte s druhem semínek, nebo přidejte špetku chilli či citronové kůry.

Nejste si ještě pěstováním vlastních bylinek jistí? Spoustu tipů najdete v našem manuálu pro domácí pěstování bylinek. A pokud máte sklizeň i nějaké zeleniny či ovoce, vyzkoušejte naše recepty na zavařování a nakládání

Související témata:

Načítám