Hlavní obsah

5 jídel, která milujeme, a přitom nám škodí

Foto: AS photo studio, Shutterstock.com

Foto: AS photo studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pandořina skříňka. Víte, že přináší zkázu. Ale tak láká, že ji prostě otevřít musíte. Stejné je to s některými potravinami. Víte, že byste je neměli jíst, ale nemůžete si pomoct.

Článek

Jsou plné cukru a nezdravých tuků. Dodají spoustu kalorií, ale ve většině případů ne takových, které dokáže tělo účinně zužitkovat. Výsledek? Maří snahy o dosažení sexy křivek a podkopávají zdraví. Přesto se jich nechcete vzdát. Protože je milujete. Tu chuť, vůni, strukturu… Některá jídla to zkrátka umí. Bohužel často ta, která nejsou pro tělo vůbec dobrá. Pozor si dávejte zejména na tuto silnou pětku.

1. Pizza

Pizzu (recept na domácí) si v rámci zachování radosti ze života rozhodně jednou za čas dopřát musíte. Ale to neznamená, vybrat si tu největší s extra porcí sýra, čtyřmi druhy masa a spoustou smetany. To jsou jen tuny kalorií a nasycených tuků. Když už se bez ní neobejdete, zvolte lehčí verzi – třeba vegetariánskou – a k ní navíc pořádný zeleninový salát. Bohatě vám také postačí malá pizza nebo polovina velké – rozdělte se s kamarádkou nebo partnerem.

Foto: Breslavtsev Oleg, Shutterstock.com

Pokud už si pizzu dát musíte, rozdělte se s kamarádkou či partnerem, nebo zvolte odlehčenou vegetariánskou verzi s rajčatovým základemFoto: Breslavtsev Oleg, Shutterstock.com

2. Smažené brambůrky

Postrach všech hubnoucích a zdravě se stravujících – různé chipsy a brambůrky (alternativa pro ty, co chtějí zhubnout). Tak těžko se jim odolává! Nikdy nemůžete sníst jenom jeden. A množství zkonzumovaných tuků, soli a sacharidů s každým dalším kouskem závratnou rychlostí narůstá. „Pouhý jeden pytlík chipsů obsahuje téměř celý doporučený denní příjem tuku, ale ne toho správného,“ říká Lucie Tvrdoňová, výživová poradkyně a majitelka firmy Krabičkujeme. „Kalorická hodnota se pohybuje také velmi vysoko. Brambůrky mají v průměru 480 kcal. Což je pro někoho i třetina celkového denního příjmu,“ dodává.

Potřebujete něco zobat? Sáhněte po ořeších. Dodají bílkoviny a zdravé tuky. Nebo vsaďte na popcorn. Má hodně vlákniny a málo kalorií – pokud nezvolíte máslovou nebo sladkou verzi.

3. Těstoviny

Těstovin se nemusíte vzdávat úplně. Jen se poohlédněte po těch celozrnných. Dejte šanci pohankovým, špaldovým, semolinovým. Nebo zkuste těstoviny z konjakové moučky, které nemají žádné kalorie – tedy skoro žádné. Ať už si vyberete jedny nebo druhé, připravte si je s jednoduchou rajčatovou nebo avokádovou omáčkou, přidejte olivy, libové hovězí, kuřecí nebo tofu, a užijte si oblíbenou pochutinu ve zdravém kabátku.

Foto: fiv5, Shutterstock.com

Oblíbených těstovin se nemusíte vzdávat úplně. Stačí zvolit zdravější variantu – špaldové, pohankové, semolinové, konjakové...Foto: fiv5, Shutterstock.com

4. Dipy

Ať už se jedná o tučný smetanový sýr nebo majonézu, salát s podobným dipem už rozhodně není dietní. Existují ale jiné alternativy, zdravému životnímu stylu přátelštější. Přepněte na hummus, guacamole nebo jen na olivový olej. „Jako vhodnou variantu dipů můžete použít i řecký jogurt ochucený česnekem, bylinkami nebo kořením dle vlastní chuti,“ radí Petra Schäferová, koučka zdravého životního stylu ze společnosti Fitkouč. Místo hromady tuku tak bude chutný dip obsahovat bílkoviny a další zdraví prospěšné látky. Pochutnáte si možná ještě víc a tělo bude mnohem spokojenější.

5. Snídaňové cereálie

Snídaňové cereálie, jako jsou různé barevné kroužky, čokoládové kuličky nebo skořicové lupínky, se tváří jako zdravá snídaně, ve skutečnosti jsou ale nabité jednoduchými cukry. Dejte si raději ovesné vločky plné komplexních sacharidů a vlákniny, která zvyšuje pocit sytosti a zpomaluje vstřebávání cukru do krve. Nejen že vám dodají energii, ale budete během dne také méně jíst. Z nich si můžete namíchat i domácí müsli.

A jakým jídlům nedokážete odolat vy?

Reklama

Načítám