Hlavní obsah

5 nápadů, jak na začátku roku ušetřit peníze

Foto: Thinkstock

Kručí vašemu spořicímu prasátku v břiše? Poradíme vám, jak i bez něj vydržet do výplatyFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce a Silvestr jsou za vámi, ale jejich finanční dozvuky ucítíte ve své peněžence ještě minimálně do další výplaty? Proto se zřejmě i vám hodí pět triků, jak na začátku roku ušetřit.

Článek

Kde vzít a nekrást, když je do výplaty daleko? Poradíme vám tipy, na kterých ušetříte hned.

Zbavte se nevhodných dárků

Občas se pod stromečkem objeví něco, z čeho nemáte radost – ať je to nepadnoucí svetřík, příliš těsné boty nebo další do sbírky přístrojů do kuchyně. Jestliže víte, že to dárce nebude brát jako smrtelnou urážku, můžete se pokusit dárek v obchodě vrátit nebo vyměnit. V případě e-shopů je lhůta na vrácení minimálně 14 dní, ale vyplatí se na prodejce obrátit a zeptat se, zda pro vánoční dobu lhůtu neprodloužil.

Kamenné obchody povinnost přijmout zboží zpět nemají, ale mnoho z nich takový servis zákazníkům nabízí. Takže rozhodně zboží nezbavujte originálních visaček, krabic, nepoužívejte ho a sežeňte si doklad o zakoupení. S tím máte šanci buď získat zpět peníze, nebo alespoň odejít s něčím, co vám opravdu udělá radost.

Pozor na slevy

Dostali jste pod stromeček peníze a doporučení, abyste si koupili dárek sami? Jestli to chcete udělat v rámci slev, pak pozor.

„Slevy jsou českým hitem, kterému někteří nejsou schopni odolat, a pomáhají tak prodejcům zbavit se přebytků sezonního nebo výhodně nakoupeného zboží,“ říká Mgr. Jiří Fröhlich, tiskový mluvčí ČOI. Upozorňuje na to, že obchodníci se mnohdy nestydí vás tak trochu tahat za nos a mnohdy se tváří, že původní cena výrobku byla daleko vyšší, aby sleva pak vypadala natolik přesvědčivě, že otevřete peněženku.

Zboží ve slevách si řádně prohlédněte, vyzkoušejte. A ještě jeden tip: vyplatí se určit si předem částku, za kterou maximálně nakoupíte – do peněženky si dejte jen tuto hotovost a kartu protentokrát nechte doma.

Foto: Thinkstock

Slevy jsou útokem na peněženky, proto pozorFoto: Thinkstock

Nic nevyhazujte

Dobře proberte ledničku i spíž a podívejte se, co zbylo ze zásob na svátky, za které jste vydali jistě docela slušný obnos. Nic z toho nemusíte vyhazovat. Stačí si na první lednové týdny sestavit alespoň v hlavě jídelníček, který bude počítat se spotřebováním právě těch surovin, které už máte doma. Do obchodu pak můžete jen pro pečivo nebo nějakou maličkost.

A kdybyste potřebovali pár receptů jako inspiraci, najdete je v článcích Souboj receptů: Levné nápady na večeři, Čekáte na výplatu? Známe 3 levné večeře, na kterých si pochutnáte.

Nejezděte autem

Palivo je velkou položkou domácího rozpočtu, takže raději přesedněte do MHD, hlavně, pokud žijete ve městě. V zimě platí, že se prodraží hlavně krátké jízdy, které nepřesáhnou deset kilometrů. Auto potřebuje víc času na zahřátí a má daleko vyšší spotřebu než na dlouhé trasy. V případě veřejné hromadné dopravy pak propočtěte, zda se vám vyplatí koupit časový kupon, nebo jezdit na jednotlivé jízdenky.

Foto: Thinkstock

Auto, nebo autobus? Vyplatí se počítat a vybrat si levnější cestováníFoto: Thinkstock

Jestliže není zbytí a auto musíte používat, oslovte sousedy, kteří také jezdí, a domluvte se na spolujízdách, které vyjdou levněji a ještě utužíte vztahy.

Je také velmi záhodno si překontrolovat povinnou výbavu, policie kontroluje například stáří autolékárniček a pokuta za propadlou je dva tisíce, které by vám mohly hodně narušit rozpočet. Ušetřit se dá i tím, že odložíte návštěvu myčky – což ostatně není dobrý nápad ve chvíli, kdy venku mrzne.

Vyhněte se trafice

Ve chvíli, kdy počítáte dny do výplaty, můžete ušetřit také na nákupu novin a časopisů, většinu informací z nich najdete na internetu – zadarmo. Čímž si samozřejmě chceme přihřát i svoji „polívčičku", ale je to fakt.

Začali jste také šetřit? Napište nám, kde uspoříte nejspolehlivěji!

Reklama

Načítám