Hlavní obsah

5 parádních letních sportů pro sexy pevné hýždě

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Foto: RossHelen, Shutterstock.com

Reklama

Léto je v plném proudu a spolu s ním i vrcholná sezona venkovních sportů. Užívejte si je dosyta. Krom radosti z pohybu pod širým nebem si díky nim ještě možná stihnete vykouzlit krásnější figuru. Třeba pevné kulaté hýždě.

Článek

Posilovat zadek je vlastně vcelku jednoduché. Svalstvo této partie tvoří velký, střední a malý sval hýžďový, z jejichž kooperace vychází pohyb při chůzi, běhu, skákání nebo i lezení. Silné hýždě nejenže vypadají dobře, ale jsou pro tělo výhodné i z hlediska zdraví – oslabené svalstvo způsobené sedavým způsobem života je častou příčinou špatného držení těla i bolestí v oblasti beder.

Posilovat spodní část těla můžete bez problému i doma. Cviků existují spousty a zvlášť ty se zátěží jsou velmi efektivní. Ovšem tušíme, že zábavné venkovní aktivity vás teď budou lákat o kapku víc. Tak co vyrazit dělat?

1. Pěší turistika

Výlety do horských oblastí a pěší pochody v divoké přírodě jsou na léto fantastickou aktivitou. Krom toho, že poznáte místa, která byste z auta neměli ani na dohled, si taky pěkně máknete.

Pěší turistika po nerovném povrchu je výrobnou kardio a silové aktivity zároveň. Podporuje spalování tuků a pomáhá posilovat svaly dolní poloviny těla. Čím kopcovitější terén, tím je samozřejmě z obou hledisek efektivnější, proto se nebojte a vyrazte třeba do Beskyd, Jeseníku, na Šumavu a do jiných zdejších horských oblastí.

Foto: Stasique, Shutterstock.com

Svižná chůze do kopce a z kopce je pro tvarování pozadí ideálníFoto: Stasique, Shutterstock.com

2. In-line bruslení

Naopak perfektně rovný povrch budete potřebovat na další typickou letní sportovní aktivitu. Jízda na in-line bruslích je tak zábavná, že si snad ani neuvědomíte, jak dostává zadek zabrat. Díky diagonálnímu pohybu zapojujete komplexně hýžďové svaly a pracují samozřejmě i nohy a svaly středu těla. Opět ale závisí na intenzitě. V každém případě i bruslením dobře posilujete srdce a podporujete spalování.

3. Plážový volejbal

Těžko spočítáte, kolik při jednom zápasu o třech setech uděláte při vybírání míče dřepů. Kolik výskoků na blok, rozběhů a skoků na smeč, krátkých sprintů nebo nevědomých angličáků při snaze zachránit ztracený míč. U plážového volejbalu si zasportujete úplně stejně jako u toho v tělocvičně. A zase vám ani nebude připadat, jak moc dáváte tělu zabrat.

Foto: Gergely Zsolnai, Shutterstock.com

U plážového volejbalu si ani nevšimnete, jak moc se namakáteFoto: Gergely Zsolnai, Shutterstock.com

4. Běh v terénu

U běhu si na rozdíl od míčových a dalších sportovních her budete víc uvědomovat, že zkrátka cvičíte. To ale neznamená, že nemůže jít o parádní zážitek. Zvlášť pokud nechodíte běhat stereotypně jednu stejnou trasu, ale naopak se vydáváte poznávat nová místa. Když sem tam narazíte na nerovnou stezku, kopec, klesání nebo třeba schody, jedině dobře. Posilujete kondičku a zadek se bude kulatit jedna radost. Mimochodem víte, jaké přínosy má vynechávání výtahu a chůze po schodech? 

5. Horolezectví

Běhání nebo pěší turistika vás moc neberou? Pokud jste dobrodružnější povahy a baví vás aktivity v panenské přírodě, pak je tu jistá šance, že vás chytne horolezectví. Pozor ale, není to pro každého a protože při nedodržení pravidel může jít o nebezpečný sport, určitě se do horolezectví pouštějte jen pod dohledem zkušenějších parťáků. Pak není třeba se ničeho obávat.

Poslední dobou jsou také čím dál tím oblíbenější ferraty, což jsou zajištěné cesty na skalách, na kterých je nataženo ocelové lano, které vás jistí. Je to odstupňované podle obtížnosti a ty snadné jsou pro začátečníky, kteří s horolezectvím koketují, ideálním startem. I tak byste ale měli mít s sebou někoho zkušeného. O adrenalin a endorfiny ovšem ani tak nebude nouze. Hýždě dostanou zabrat jako nikdy, ačkoli si to během zážitku snad ani neuvědomíte. Víte, kde je nejdelší ferrata v Česku?

U plavání posilujete více horní část těla. Přesto se jedná o vynikající letní sport. Zjistěte, jaké má plavání benefity.

Reklama

Související témata:
Horolezectví

Načítám