Hlavní obsah

Nedokončený most, nejnižší rozhledna a další české unikáty

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Stále více lidí tráví dovolenou v tuzemsku a cestují po přírodních zajímavostech a kulturních památkách. Mnohé turistické destinace jsou ale návštěvníky dočista zavaleny, což kazí požitek z výletu. Navštivte neméně zajímavá místa, kde na davy nenarazíte, a přitom jsou na mapě Česka unikátem.

Článek

Pohádkové zámky, rozhledny s širokým výhledem nebo zábavné dětské parky nejsou jedinými výletními místy, které zvou k návštěvě. Ve svém okolí můžete narazit i na zajímavosti, humorné perličky a místa s jedinečnou atmosférou. Poradíme vám, kam se vydat.

Nejnižší rozhledna v Česku

Za nejnižší tuzemskou rozhlednou musíte na Semilsko v Libereckém kraji. Leží nedaleko obce Nouzov a rozhodně se nemusíte obávat funění do schodů, dokonce k ní budete muset schůdek sestoupit. Její výška je totiž minusová, oficiálně se uvádí -0,15 metrů. Jmenuje se Cimrmanova rozhledna, údajně proto, že tento český myslitel a velikán měl rád rozhledny, ale ne výšky. Rozhled je z ní pěkný a v její blízkosti se nachází i několik dalších recesistických děl českého génia, například šlapací telefón.

Foto: mestohejnice.cz

Jára Cimrman měl rád rozhledny, ale nesnášel výšky. Proto má jeho rozhledna minusovou výškuFoto: mestohejnice.cz

Nejmladší česká sopka

Není tak slavná jako Etna nebo Vesuv, i přesto v Česku sopku, naštěstí nečinnou, najdete. Komorní hůrka nedaleko západočeského města Cheb je stará asi 400 tisíc let. Zvenku vypadá jako obyčejný zalesněný kopec, můžete zde ale spatřit vše, co má správná sopka mít, včetně lávy nebo sopečného popela.

Naučná stezka vám přiblíží podstatná geologická fakta. 27. srpna, na narozeniny spisovatele Johanna Wolfganga Goetha, který, jakožto vášnivý geolog amatér, sopku v roce 1823 objevil, by se měla otevřít nová štola vedoucí do nitra sopky.

Foto: Profimedia.cz

Johann Wolfgang Goethe považoval malý kopeček za vyhaslou sopku. Znalci ji ale jako takovou uznali až po spisovatelově smrtiFoto: Profimedia.cz

Léčivý Panenský Týnec

Ve Středočeském kraji naleznete pozůstatky nikdy nedokončeného chrámu ze 14. století. Spekuluje se, že ho vypálili husité a v jeho základech jsou pohřbeny pozůstatky Anežky České.

K návštěvě zve zvláštní atmosféra tohoto místa. Dvacet metrů vysoké kamenné zdi chrámu Panny Marie v Panenském Týnci vás obklopí a přimějí k zastavení a rozjímání. Místu se připisují i silné spirituální a léčivé účinky a návštěvníci z něj prý odcházejí s veselou myslí. Potřebujete-li vlít elán do žil, tady by to mělo jít samo.

Foto: Profimedia.cz

Nedostavený gotický chrám v Panenském Týnci je prý plný pozitivních vibracíFoto: Profimedia.cz

Kostel otevřený do nebes

Za zajímavým svatostánkem se můžete vydat také do Neratova v Orlických horách. Barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie poškodil na konci 2. světové války rozsáhlý požár, který zničil mimo jiné i střechu. Kostel chátral a v 50. letech byl určený k demolici, ale pro nedostatek financí k ní nikdy nedošlo.

Po roce 1990 začal být pozvolna opravován. Střecha ale léta stále chyběla a konaly se zde bohoslužby i koncerty pod širým nebem. Místnímu faráři se to natolik zalíbilo, že se rozhodl otevřený výhled na nebe zachovat a kostel je tak zastřešen jen skleněnou střechou, což mu dodává jedinečnou atmosféru.

Foto: Profimedia.cz

Kostel je netradičně plný světla Foto: Profimedia.cz

Socha očí, úst a ucha

Své sochy se dočkalo mnoho významných osobností. Nedaleko Lipnice nad Sázavou ovšem naleznete zajímavé skalní reliéfy, které nezobrazují konkrétní osobnost, jen lidská ústa, ucho a oči. Dílo výtvarníka Radomíra Dvořáka nazvané Národní památník odposlechu tvoří trojice: Bretschneiderovo ucho, Ústa pravdy a Zlaté oči. Jde o připomínku špiclování za minulého režimu. Stojí tu od roku 2007. V roce 2%13 sem přibyla ještě skulptura s názvem Hlava XXII. Jejich obhlídku můžete spojit s koupáním v zatopeném žulovém lomu.

Foto: Profimedia.cz

Všechno vidím, všechno slyším a všechno vám řeknu, soudruzi. Sochy připomínají dobu špehování a donášení Foto: Profimedia.cz

Magnetický kopec

Chcete-li obelstít přírodní zákony, zamiřte do Moravské Třebové. Na silnici 35 směr Svitavy tu totiž můžete přejet magický kopec, řečený magnetický, který porušuje gravitační zákony. Zastavíte-li tu nezabrzděným autem, samovolně se rozjede – ovšem do kopce. Do kopce tu teče i voda nebo se vykutálí lahev, pokud ji položíte na silnici. Ve skutečnosti tu není zakopán supersilný magnet, ale jde o optický klam. I když se vám bude zdát, že cesta vede do kopce, ve skutečnosti klesá.

Foto: moravskatrebova.cz

Když už tam budete, určitě se podívejte v Moravské Třebové na zámek, perlu renesanční architekturyFoto: moravskatrebova.cz

Nedokončený válečný most

U obce Borovsko se do vodní nádrže Švihov (jinak také nádrž Želivka) zakusuje nikdy nedokončený most. Ukazuje, kudy původně měla vést dálniční trasa mezi Prahou a Brnem, kterou ale posunula přehrada na Želivce.

Stavba byla zahájena v roce 1939, po válce se ale trasa dálnice posunula a po mostě tak nikdy auta jezdit nezačala, stejně jako po nedalekém mostě u Hulic. Na samotné stavby, dnes zatopené téměř po úroveň mostovky, se nesmí, stejně jako do jejich okolí, spadají totiž do ochranného pásma vodní přehrady. Můžete se ale objednat na exkurzi u Vodního domu Hulice.

Foto: Profimedia.cz

Život nedokončeného mostu ukončila ŽelivkaFoto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:
Želivka
Moravská Třebová
Panenský Týnec

Načítám