Hlavní obsah

5 pravidel mužského úklidu: Dělá to i ten váš?

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Foto: Elnur, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli si doma nepotrpíte na stereotypy a rozdělování rolí, pak se určitě setkáváte s tím, že i váš muž uklízí. Jenže jeho styl se tak trochu liší od toho vašeho, nemyslíte?

Článek

Bez ohledu na to, zda je to genderově korektní, nebo ne, úklid muže a ženy jsou dvě naprosto odlišné věci. Většina partnerů se shodne, že uklízení rozhodně není tak příjemná činnost jako třeba návštěva cukrárny, ale tím podoba mezi nimi mnohdy končí. Žena to chce mít co nejrychleji za sebou a snaží se k ne moc atraktivnímu úkolu přistupovat maximálně efektivně. Muž jím sice také nechce trávit drahocenný čas, nicméně občas mu to tak úplně nevyjde.

Chlap to bere mnohdy vědečtěji, s technickým myšlením a je schopen i z banální věci vytvořit velice komplikovaný projekt. Jenže co naplat – i když člověk k životu nepotřebuje srovnané oblečení do komínků a vyleštěnou podlahu 365 dnů v roce, občas se prostě uklízet musí. Nádobí se samo neumyje a neuklidí (byť od vynálezu myčky jsme k tomu mnohem blíže!) a chuchvalce prachu by také jednou za čas mohly zmizet.

Pandořina skřínka

V některých případech dokáže muž otevřít Pandořinu skříňku. A stává se to pravidelně ve chvíli, kdy je potřeba úklid zmáknout co nejrychleji. Ať už proto, že je osm večer a vám je rachocení s vysavačem ženantní vůči sousedům, anebo protože návštěva už pomalu ťuká na dveře. Může to být třeba polička s nářadím, kterou se rozhodne zrovna v tu chvíli srovnávat, nebo dokumenty a složenky, jež musí teď hned roztřídit, místo aby prostě a jednoduše vysál, a pokud po tom touží, nechal tyto dlouhodobější záležitosti na vhodnější dobu.

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Z obyčejného lehkého poklízení se může stát práce na pár hodin Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Příliš mnoho lákadel

Ačkoliv původním záměrem bylo poklidit pár kousků oblečení, mnohdy se to zvrhne v akci, která trvá místo deseti minut hodinu. Udržet pozornost u jedné činnosti je občas obtížnější než vypočítat matematickou rovnici o dvou neznámých. Muž by totiž musel uklízet holobyt, aby ho přitom nic nerozptylovalo. Tu položený časopis, jímž začne listovat, ačkoliv ho do té doby nezajímal, tamhle nový krém, jehož složení si nutně potřebuje přečíst. Velkou výzvou se může stát i rozebrání vysavače na prvočinitele a následné seznamování s jednotlivými součástkami. Vždy se najde něco zajímavějšího než úklid.

Námaha větší než úterní nohejbal

Také vás občas překvapí, kolik síly se ve vás vlastně skrývá, aniž byste si to mnohdy uvědomovaly? Třeba právě při úklidu. Zatnete zuby i nervy a pustíte se do toho, abyste měly co nejrychleji hotovo. Jenže vašeho partnera může stejná činnost nebezpečně unavit. Zřejmě právě proto, že u toho kolikrát dokáže dělat tolik dalších věcí! Takže poté, co si odbude nějakou tu domácí práci, svalí se na gauč a vypadá mnohem zničenější než po pravidelném nohejbalu s přáteli. Až by mu vám ho bylo líto!

Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Úklid jednoho dokáže pořádně unavit Foto: Budimir Jevtic, Shutterstock.com

Chválit (ne)třeba!

Politování ale není jediné, čeho si po vás chudák upracovaný žádá. „Všimla sis, jak je tady hezky uklizeno?“ vyšle jasný náznak, co by teď od vás mělo přijít. Pochvala, hnací motor pro většinu mužů. Jasně, každý je rád, když si ten druhý všimne jeho odvedené práce... Jenže muž si na pochvaly potrpí většinou mnohem více než vy. Tak mu ji dopřejte, a jestli vás štve, že nikdo nedokáže ocenit vámi vyžehlené prádlo, řekněte si o uznání stejně jako partner.

V nejlepším se má přestat

Přijde vám, že je po mužském úklidu doma tak trochu „po mně potopa“? Sice vyluxuje, ale pekelný přístroj nechá uprostřed místnosti. Už mu nezbylo dost energie, aby ho rozebral a uklidil zpátky na místo. Anebo skončí uprostřed nějaké činnosti – a vy ji pak většinou dotáhnete. Ne snad proto, že byste měly potřebu po něm cokoliv opravovat, ale protože víte, že je jednodušší to udělat hned a mít pak klid.

Jak uklízí váš muž?

Reklama

Načítám