Hlavní obsah

5 tipů, jak využít krabice (nejen) od bot

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Foto: Golubovy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na odnesení zboží z obchodu jsou sice fajn, ale doma většinou překážejí. Než krabice vyhodíte, zkuste se zamyslet, jestli by se nedaly přetvořit v něco zajímavého. Máme pro vás pět tipů.

Článek

Vyrobit z věci, která by měla přijít do kontejneru, něco zajímavého, to chce nápad. Často držíte v ruce docela ucházející obal a říkáte si, že je ho škoda vyhodit, ale co s tím? V případě papírových krabic je třeba rozlišovat. Tenké krabičky, například od čaje, moc neposlouží, ale většinou platí, že čím dražší věc uvnitř, tím kvalitněji zpracovaný obal. Takže krabičky od mobilů nebo šperků bývají zpracované nejlépe. Často se ale najdou i kvalitně provedené krabice od bot, někdy jsou dokonce v hezkých barvách.

Pokud nejdou nálepky s logy odstranit, bude třeba povrch krabice překrýt jiným materiálem. Nejkratší cesta vede přes samolepicí tapetu, tedy kvalitní papír, mnohdy s omyvatelnou úpravou, který snadno překryje cokoli a dodá celistvý vzhled. Koupíte ho v hobby marketech, někdy i v obyčejném supermarketu (v akci). Práce se samolepkou není těžká, zvláště když jde o matnou verzi.

Fotky v rámečku 

Foto: Greta Blumajerová

Když najdete víko od krabice hezky barevné, tedy rovnou použitelné, máte o starost méně Foto: Greta Blumajerová

Když si chcete do práce na stůl dát fotky dětí, je třeba nejprve sehnat rámeček. Ten můžete pořídit z obyčejného víka krabice od bot. Pokud je, jako v našem případě, hezky barevné, stačí si pohrát s vnitřkem poklopu. Přilepte na celou plochu barevný papír nebo zbytek tapety. Do okraje z obou stran udělejte dírky ve stejné výšce, protáhněte jimi ozdobný provázek a z vnější strany zafixujte mašličkou. Na pověšenou šňůru podobně jako prádlo pověste fotky a připevněte malými kolíčky.

Koupelnové pomůcky na jednom místě

Foto: Greta Blumajerová

Koupelnové zátiší se všemi potřebnostmi může mít i romantický nádech Foto: Greta Blumajerová

Když jsou lahvičky a dózičky rozeseté po celé koupelně, působí to roztříštěným dojmem. Pro optické sjednocení poslouží tácek, který můžete vyrobit opět z víka od krabice. Olepte ho ze všech stran omyvatelnou tapetou, která bude ladit s kachličkami, a „osázejte“ jej koupelnovými nezbytnostmi.

(Ne)obyčejná krabice v předsíni 

Foto: Greta Blumajerová

Na svetr, rozuměj krabici ve svetru, připněte hezkou brož nebo celek ozvláštněte šálouFoto: Greta Blumajerová

Čepice, rukavice, šátky a šály dovedou při větší rodině zabrat i dva velké šuplíky. Pokud je v malé předsíni nemáte kam dát, položte na komodu nebo botník velkou krabici (ta od banánů je příliš velká, ale bedýnka, co v ní zasílají ovoce a zeleninu, se ukázala jako ideální).

Olepování by zabralo spoustu času a nemáte jistotu, že se to na tak velké ploše povede, tak zvolte svetr. Čtete správně. Krabice je zabalená do starého pánského svetru velikosti XXL koupeného v sekáči. Hledejte zajímavý dezén nebo barvu, která vám ladí k okolnímu interiéru, a hlavně pružný materiál. Rukávy provlékněte dovnitř těla svetru. Ten „oblečte“ na krabici tak, aby byl výstřih nahoře a všechno ostatní se schovalo na dně.

Polička na drobnosti

Foto: Greta Blumajerová

Jednobarevný podklad bude ideální, aby nerušil už tak dost pestrou paletu obsahu Foto: Greta Blumajerová

Také je vám líto vyhodit různé „cennosti“ z cest, talismany z dětství a umělecké dary dětí? Vystavte je do okýnek speciální krabicové poličky. Využijete k tomu jak malé krabičky, tak i jejich víka. Důkladně je olepte papírem nebo nastříkejte krycí akrylovou barvou, aby se jejich povrch sjednotil. Pak je sestavte do mozaiky a slepte k sobě lepidlem nebo oboustrannou lepicí páskou. Budete-li chtít rámeček/poličku pověsit, nezapomeňte nalepit z rubové strany kus provázku jako očko.

Domácí kino

Foto: Greta Blumajerová

Nebudete věřit, jak efektní je promítání na bílou zeď… Foto: Greta Blumajerová

Když jste doma, můžete si film pustit v televizi, ale tam, kde je více lidí a televize žádná, je třeba zapojit trochu kreativity a vyrobit „domácí kino“ z krabice a lupy. Tu připevníte k otvoru, který přesně pro tento účel vyříznete z boku krabice. Dovnitř umístíte telefon, ze kterého budete vysílat – dobře se zasadí třeba do plata od vajíček.

Vzdálenost od lupy zjistíte tak, že budete telefonem posouvat tak dlouho, až bude promítaný obraz ostrý. Nezapomeňte na základní zákon optiky – obraz z telefonu musí vycházet vzhůru nohama, protože světlo bude procházet přes tlustou čočku (je třeba to nastavit ve funkcích telefonu). Nakonec krabici přiklopte víkem a utěsněte všechny díry, aby uvnitř byla úplná tma. Pak už nezbývá než jít připravit popcorn a pozvat všechny na podívanou.

Tak co, inspirovali jsme vás některou z možností?

Reklama

Související témata:

Načítám