Hlavní obsah

5 věcí, které trápí maminky na mateřské

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Foto: Lopolo, Shutterstock.com

Reklama

Narození miminka, tuny něhy, lásky a hrdosti. Ale také stres, únava, nápor zodpovědnosti. To všechno mateřská dovolená přináší. Maminky neprožívají jen čiré štěstí, ale někdy se také trápí. Čím? A jak si mohou samy pomoci?

Článek

Nikdo vás na to nemůže úplně připravit. Jaké je být matkou, zjistíte až ve chvíli, kdy se jí stanete. Jste šťastná, ale zároveň je váš život tak jiný, že si s ním skoro nevíte rady. Tohle jsou nejčastější pocity, které maminky na mateřské sžírají.

1. Sociální izolace

Obzvlášť ženy, které před narozením dítěte byly vyloženě společensky aktivní (chodily do práce, na nejrůznější jednání, do divadel, na večírky, na kávu s přáteli, na pravidelné cvičení), jednoduše měly každý den nabitý vším možným, mohou být nemile zaskočeny tím, jak se svět po příchodu miminka smrskne.

Tiché procházky s kočárkem, pískoviště, dětské koutky, návštěva pediatra, to je teď celý jejich svět. Dny běží jeden za druhým, všechny jsou v podstatě stejné. Mohou si připadat jako dítě, které zapomněli sundat z kolotoče. Cítí se osaměle. „Kombinace sociální izolace a monotónnosti vás snadno stáhne na pomyslné dno vašich sil,“ potvrzuje vztahová koučka Iva Filipi.

Pomoc je ale celkem snadná. „Zkuste si s partnerem vyčlenit alespoň jeden den v měsíci, kdy budete jen vy dva, kdy vyrazíte za něčím, co vám odvede myšlenky od maminkovské role,“ radí životní koučka Lucie Mucalová. A alespoň jednou v týdnu si udělejte čas jen na sebe. Dělejte cokoli, je jedno, zda si půjdete zacvičit nebo zaskočíte na skleničku s kamarádkou. Stačí jen, že změníte prostředí a přerušíte ten vražedný stereotyp.

Foto: Dmitry Zimin, Shutterstock.com

Samota a sociální izolace je jedna z věcí, které mnohé maminky nepříjemně zaskočíFoto: Dmitry Zimin, Shutterstock.com

2. Nízké sebevědomí

Těhotenství, porod, kojení, to vše se na ženě podepíše nejen psychicky, ale i fyzicky. Najednou si připadáte nepřitažlivá, tlustá, nehezká. K tomu se mohou přidat i pocity méněcennosti související se ztrátou pracovního postavení (především u žen, které budovaly kariéru, měly významnější funkce). Bum, vaše dříve zdravé sebevědomí zaznamená nehezký propad.

V prvé řadě si dopřejte čas. Nezměnily jste se ze dne na den, ale během devíti měsíců, tak nemůžete čekat, že budete hned jako dřív (psychicky i fyzicky). „Dopřejte si úctu,“ radí Lucie Mucalová. Buďte na sebe pyšné, mějte se rády, vaše tělo stvořilo nový život.

Zároveň ale nerezignujte na to, na co jste byly zvyklé dřív. Pečujte o sebe, jezte zdravě, hýbejte se, chovejte se k sobě stejně hezky jako dřív.

3. Strach

Jsem dobrá máma? Nedělám něco špatně? Zvládám to? Tyhle obavy pramení z návalu zodpovědnosti, kterou mateřství přináší.

Máte totiž nejspíš pocit, že musíte mít naklizenou domácnost, alespoň jednou denně teplé jídlo, ve skříních komínky vyžehleného prádla. K tomu neustále spokojené miminko, které buď spinká, nebo si s ním jeho milující maminka hraje a rozvíjí ho. „Tahle mediální iluze bezstarostné maminky chovající stejně bezstarostnou a usměvavou ratolest se blíží realitě asi tak jako předvolební sliby,“ říká Iva Filipi.

To, že máte doma binec, prázdnou lednici, koš plný prádla a dítě, které už dvě hodiny v kuse pláče, je realita! A že už máte chuť hodit chrastítko do kouta a alespoň na chvíli usnout? I to je normální! Mateřství je krásné, ale rozhodně ne dokonalé. Dovolte si chyby, nedokonalosti, nebuďte na sebe přísné (10 zlatých pravidel pro čerstvé matky).

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Mateřství je krásné, ale je to také obrovský stresFoto: Prostock-studio, Shutterstock.com

4. Vyčerpání

V noci toho moc nenaspíte, přes den se také skoro nezastavíte. Čistě fyzická únava nedrtí ale jen vaše tělo, ale i vaši psychiku. Jste nevyspalá, podrážděná, nervózní, vznětlivá.

I tady je řešení vcelku jednoduché. Nechte si pomoct! Zkuste některé své povinnosti delegovat na partnera, babičky, dědečky, tety, ale třeba i dobrou kamarádku. Nikdo z nich za vás sice miminko nenakojí, ale vzít na dvě hodinky kočárek ven zvládnou bez problémů. A vy v tom čase nedohánějte žádné resty, jděte si lehnout!

5. Pocit závislosti 

Ze dne na den jste se stala závislou na partnerových prostředcích, a to může být frustrující. Často to je ale jen ve vaší hlavě, muž s tím žádný problém nemá. „Zkuste si každou přítomnou vteřinu uvědomit, co vše s miminkem děláte, a hlavně si uvědomte, že vaši péči potřebuje a že máte nepřetržitou pracovní dobu,“ říká Lucie Mucalová.

Pokud vás ale tohle opravdu hodně trápí, můžete po nějakém čase (až vás miminko nebude potřebovat nepřetržitě) hledat možnost nějakého přivýdělku. Pokud to ke svému dobrému pocitu potřebujete, proč ne.

Chtít pracovat, mít i jiný svět, než ten s dítětem, není žádná ostuda ani chyba. Nestyďte se za to, že vás nebaví být matkou na plný úvazek!

Reklama

Načítám