Hlavní obsah

6 věcí, které o zdraví napoví ušní maz

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pomáhá ucho chránit před vnějšími vlivy, udržuje ho čisté a zdravé. Jsou ale případy, kdy ušní maz může být i obtěžující. Co to naznačuje a vypovídá o zdraví? Čeho si všímat a kdy se poradit s lékařem?

Článek

Dá se říci, že když o ušním mazu nevíte, je všechno v pořádku – ucho je zdravé, čisté, nic mu nechybí. Jakmile se ale stane něco, co se vychýlí z normálu, je dobré být pozorný a poradit se s lékařem. Ušní maz má totiž ucho chránit, udržovat jej čisté a zdravé, rozhodně by neměl páchnout, kapat ven nebo nabývat zelených odstínů. Jak maz vypadá, když něco není v pořádku a kdy naopak není třeba se zneklidňovat?

1. Je zelený nebo žlutý

Normální barva ušního mazu se pohybuje v rozmezí světle oranžové až tmavě hnědé. Pokud je žlutý, zelený, bílý nebo dokonce černý, může to značit infekci a je moudré navštívit lékaře. Na vině může být třeba případ známý jako „plavecké ucho“, kdy se do ucha dostane při koupání voda, která nevyteče ven. Ta je pak živnou půdou pro růst bakterií a infekce na sebe nenechá dlouho čekat. K dalším příčinám zánětu zvukovodu patří třeba i nesprávné čistění uší.

2. Zapáchá

Podobně jako nezvyklá barva může infekci ucha signalizovat i zapáchající ušní maz. Zaznamenáte-li, že je pach vašeho mazu výraznější než jindy nebo pokud vás na to dokonce upozorní někdo z vašeho okolí, poraďte se raději s praktickým lékařem. Ten vás případně pošle ke specialistovi, který vyšetří, zda se jedná o infekci, a případně doporučí vhodnou léčbu.

Foto: Alexeysun, Shutterstock.com

Dá se říct, že když o ušním mazu nevíte, je všechno v pořádkuFoto: Alexeysun, Shutterstock.com

3. Kape ven

Pokud vám ucho zvlhne po cvičení, pravděpodobně se jedná o pot a není třeba se ničeho obávat. „Najdete-li ale zaschlé zbytky ušního mazu po probuzení na polštáři nebo na ušním boltci, může to naznačit infekci nebo dlouhodobý zánět středního ucha,“ říká profesor Jan Plzák, předseda České společnosti ORL a chirurgie hlavy a krku ČLS JEP. Vyhledejte lékaře a nechte se vyšetřit.

4. Je jako šupiny

Máte vysušené ústí zvukovodu a ušní maz se odlupuje podobně jako lupy od pokožky hlavy ve vlasech? Na vině by mohl být ekzém či lupénka. „Pak jsou často šupiny doprovázeny i zarudnutím kůže zvukovodu, jeho zduřením, svěděním až pálením, zhoršením jeho samočistící schopnosti, hromaděním mazu a s tím kvasinek a bakterií,“ popisuje dermatoložka Marie Finsterlová. Výsledkem je potom chronický zánět zvukovodu, který vyžaduje již léčbu dermatologem doplněnou o speciální dermatokosmetiku.

Foto: BLACKDAY, Shutterstock.com

Čistit byste měli jen ústí zvukovodu, jinak můžete ucho podráždit, což povede k hromadění mazu, svědění a možná i vytvoření zátkyFoto: BLACKDAY, Shutterstock.com

5. Hromadí se a svědí

Cítíte v uchu ušní maz a zdá se vám, že je ho hodně, takže máte pořád tendenci si uši čistit? Neměli byste používat vatové tyčinky, které maz jen zatlačí hlouběji do ucha, což může vést k jeho hromadění, podráždění ucha a dokonce vytvoření zátky, kterou musí potom ven dostat lékař. Na ORL vám také mohou odborně vyčistit a vypláchnout uši a zbavit vás tak pocitu svědění a hromadění mazu. Doma byste měli čistit jen ústí zvukovodu, třeba kapesníkem, a rozhodně dovnitř do ucha nestrkat žádné předměty. V případě potřeby můžete použít i ušní kapky, které maz rozpouštějí.

6. Je suchý a tuhý

Všimnete-li si, že váš ušní maz je sušší, tužší nebo tmavší než obvykle, může se jednat o známku stárnutí. S přibývajícím věkem se maz přirozeně mění a nabývá sušší a šupinatější struktury.

Reklama

Načítám