Hlavní obsah

5 věcí, které nikdy nepůjčujte: Boty, rtěnku i sluchátka

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Sdílet věci je moderní a ekologické. Ale zatímco proti sdílení aut nebo bytů nelze nic namítnout, je řada věcí, které si nechte sobecky samy pro sebe. Mohlo by totiž jít o vaše zdraví.

Článek

Asi vám nedělá problém někomu půjčit propisku, voňavku nebo krém na ruce. Jenže některé věci byste tak ochotně do cizích rukou dávat neměly a ani si je nepůjčujte od druhých. Zejména pokud opakovaně trpíte na infekční onemocnění, máte oslabenou imunitu nebo kožní potíže.

1. Rtěnka

Jednou z věcí, které si kamarádky často ochotně půjčují, jsou přípravky na rty. Ať už přítelkyně potřebuje zklidnit vysušené rty nebo vyzkoušet váš nový odstín rtěnky, mějte se na pozoru. Jakákoli sdílená kosmetika představuje riziko, můžete si na pleť zanést bakterie a způsobit vyrážku nebo si zhoršit vaše kožní potíže, například akné. Přípravky na rty jsou ovšem nejnebezpečnější, kvůli nim riskujete i chřipku, opar nebo zubní kaz.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Riskujete nejenom chřipku nebo opar, ale taky se na vás může od majitelky rtěnky přenést zubní kazFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

2. Manikúra

Nůžtičky, kleštičky na nehty, pilníček a pinzetu často v domácnosti sdílí celá rodina. Správně byste měly mít každý své vlastní náčiní, jinak hrozí přenos hub, plísní a v případě nějaké oděrky či otevřené rány i infekce. Ještě nebezpečnější jsou holítka, kterými si v případě říznutí můžete do krve zanést různé bakterie a viry, včetně žloutenky.

Problematický může být i hřeben, a vlastně i jakákoli pokrývky hlavy. Vši a další parazité totiž mohou lehce přeskočit z kamarádčiny kštice na tu vaši. Zejména pokud má děti ve školce, nebo pejska, se kterým chodí ven, tam je riziko vyšší.

3. Boty 

Plísňové onemocnění nehtů postihuje podle odhadů až 25 % Čechů. Nákaza přitom číhá leckde: v botách, zejména těch pevných a špatně prodyšných, v papučích, které dostanete na návštěvě, dokonce i ve vysokých kobercích – a proniknout dokáže i přes ponožky! Důležité je střídat pravidelně obuv, aby stihla vyschnout, nechat nohy občas i na volno a nesdílet cizí boty. A zejména nesmíte ignorovat příznaky plísňového onemocnění.

Jak ho poznáte? „Zpozorněte, pokud budete pociťovat změny, jako je zvýšená potivost, podrážděná, zarudlá či šupinkovitá pokožka, drobné popraskání kůže mezi prsty na nohou, neobvyklý zápach či svědění mezi prsty,“ vyjmenovává doktor Karel Mencl z Oddělení klinické mikrobiologie Pardubické nemocnice. Pomoci mohou i bez receptu dostupné antimykotické mastičky, chytrá houba Pythyum nebo přípravky, které vám předepíše kožní lékař (další rady, když máte plíseň na nehtech).

Ze stejného důvody byste neměly sdílet ani ručníky nebo si ustlat v cizím nepřevlečeném ložním prádle. Nepůjčujte si ale ani cizí deodorant, na tělo si snadno můžete přenést cizí bakterie, zárodky hub a kvasinek, na které nemusí být vaše imunita připravena.

4. Pouzdro na kontaktní čočky

Zdaleka ne všichni majitelé kontaktních čoček jim věnují potřebnou péči (jak pečovat o kontaktní čočky, abyste nepřišly o zrak). „Proto by si nositel čoček nikdy neměl půjčovat cizí pouzdro,“ radí Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini. Nikdy nevíte, jak starý je roztok, zda má uživatel před každou manipulací s čočkami umyté ruce ani v jaké stavu je samotné pouzdro. „V závitech se bohužel dají mnohdy najít plísně,“ dodává odborník. Nedostatečnou hygienou si můžete zadělat na řadu komplikací, které mohou vést k zhoršení zraku, v krajních případech i ke slepotě.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

V závitech pouzdra se mohou usazovat plísně a vy nevíte, jestli ho jeho majitelka pořádně čistíFoto: puhhha, Shutterstock.com

5. Sluchátka

Půjčování sluchátek vám možná dosud přišlo úplně neškodné, ale i zde hrozí nepěkná infekce. Zejména pokud nosíte sluchátka delší dobu. Nebezpečí tkví v ušním mazu: v uších se sice vyskytuje přirozeně a má důležitou obrannou funkci, obsahuje ale bakterie, které se ve vlhkém tmavém prostředí ucha mohou přemnožit. Pokud si půjčíte cizí sluchátka, půjčujete si i cizí bakterie, které mohou v citlivém prostředí vnitřního ucha vyvolat infekci. A jestli si navíc taková sluchátka často hoví v kabelce spolu s mobilem, klíči a dalšími lapači nečistot, riziko narůstá.

Co byste nikdy nikomu nepůjčily vy?

Reklama

Načítám