Hlavní obsah

Zánět zvukovodu: Nesnesitelně bolí, ale většinou je neškodný

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Foto: Cookie Studio, Shutterstock.com

Reklama

Zánět zvukovodu je velmi bolestivé ušní onemocnění a často se mu říká nemoc plavců. Nepleťte si ho však se zánětem středního ucha, který obvykle vzniká jako následek rýmy a zánětů dýchacích cest.

Článek

Zánět zvukovodu je, zjednodušeně řečeno, zánět kůže ve vnější části ucha. Může být způsoben bakteriemi, viry či kvasinkami. Větší riziko zavlečení infekce je při plavání, při pobytu v prašném prostředí, při nešetrném čištění či „šťourání“ se v uších třeba špinavým prstem či nějakým předmětem. Někdy se může zánět rozvinout následkem přílišného čištění uší, zejména pomocí vatových tyčinek, kdy si člověk maz do zvukovodu napěchuje, což znemožní jeho přirozený odtok a vzniká tak živná půda pro bakterie.

Příznaky zánětu zvukovodu

Nemoc se projevuje náhlou a velkou bolestí ucha, přidává se svědění, pískání v uchu a pocit zalehnutí, případně i přechodné zhoršení sluchu. Ucho je velice citlivé na dotek a může z něj vytékat hnis. Na rozdíl od zánětu středního ucha zánět zvukovodu obvykle neprovází teplota, nepředchází mu rýmy ani kašel, někdy jsou oteklé uzliny v okolí, člověka může ho od ucha bolet celá hlava a dělat se mu nevolno.

Foto: Csaba Deli, Shutterstock.com

Potíže s ušima se podobají potížím se zuby a dásněmi: celkem malý problém dokáže vyvolat až nesnesitelnou bolestFoto: Csaba Deli, Shutterstock.com

Jak dlouho trvá zánět zvukovodu: léčba

Někdo na záněty zvukovodu trpí a už ví, jak si pomoci sám. Pokud vás ovšem přepadne taková bolest poprvé, rozhodně navštivte lékaře na ORL, který vás prohlédne a rozpozná, o jaký problém se jedná, zda nejde například o zánět středního ucha. Lékař bolavé ucho ošetří a předepíše vhodné kapky, výplachy či mastičku, případně i celkové léky. Potíže neustoupí hned, mohou trvat i týden, proto je někdy nutné užívat také léky na bolest. Během potíží je dobré držet hlavu ve zvýšené poloze i při spánku, bolesti jsou tak menší.

Prevence a komplikace zánětu zvukovodu

Zánět obvykle nemá komplikovaný průběh, několik dnů trvající bolest bývá ovšem velice nepříjemná. Někdy se infekce rozšiřuje a napadne i bubínek, léčba je stejná. Opakující se záněty mohou z dlouhodobého hlediska snížit kvalitu sluchu. Jako prevence je důležité nepřehánět to s čištěním uší, neporanit si zvukovod a chránit uši v prašném a špinavém prostředí a také v bazénu – na to existují plavecké ucpávky uší.

Zánět zvukovodu

  • Popis - Bolestivé onemocnění kůže ve zvukovodu, nejčastěji je způsobené bakteriální infekcí.
  • Příznaky - Silná bolest ucha, svědění, pocit zalehlého ucha, nedoslýchavost, někdy i výtok z ucha a oteklé blízké uzliny
  • Léčba - Lékař ucho prohlédne a ošetří, užívají se kapky či mastičky, případně i celková léčba (antibiotika).
  • Prevence - Uši si čistěte jemně, případně vůbec. Maz odchází z ucha sám a vnější část zvukovodu stačí jen vytřít ručníkem po koupání. Při plavání v bazénu či rybníku užívejte ucpávky.

Reklama

Načítám