Hlavní obsah

Jak si správně vyčistit uši? Loktem!

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslíte si, že bez řádného vyčištění ucha vatovou tyčinkou neděláte pro hygienu dost? Je to omyl, na který můžete velmi bolestivě doplatit. Raději si poslechněte, jak byste si měli čistit uši správně a zdravě.

Článek

Ušní maz není špína, které se je třeba co nejrychleji a nejdůkladněji zbavit. Tělo ho vytváří jako prostředek pro ochranu ušního bubínku před nečistotami a bakteriemi, které by k němu mohly doputovat zvenčí. Nadbytečný maz se, pokud vše funguje, jak má, vylučuje do zevního ucha při pohybu čelistí a vy ho můžete bezpečně odstranit, až když se ocitne na konci zvukovodu. Čím a jak?

Jak vyčistit uši?

Lékaři s nadsázkou říkají, že ideální na čištění ucha je loket, čímž naznačují, že do ucha se nemá nic strkat. Co riskujete, pokud toto doporučení pravidelně porušujete? Je-li to tenký předmět, můžete ho zavést moc hluboko a poškodit si bubínek nebo poškrábat zvukovod – to bolí a při hojení uši svědí. Větší předměty, nejčastěji „uchošťoury“, zase mohou maz natlačit hlouběji do zvukovodu a vytvořit z něj zátku. Kvůli ní může ucho bolet, může vám v něm hučet a pískat, a pokud se bakterie a viry z ušního mazu rozšíří, mohou způsobit velice nepříjemný zánět.

Správné metody čištění uší

Jak to tedy udělat správně a uši vyčistit, aniž hrozí riziko? Nezapomínejte, že uši čistí samy sebe každý den, každou minutu – právě díky ušnímu mazu. Jestliže je vše v pořádku a tohle samočištění funguje, tak na vás je jen to, abyste přebytky mazu, které se dostanou k ústí zvukovodu, odstranili.

Stačí, když po mytí hlavy nebo sprše opatrně vytřete uši ručníkem nebo jednou týdně odstraníte maz z ústí zvukovodu některým z následujících způsobů.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Neobejdete se bez vatových tyčinek? Nestrkejte je do ucha, jen jimi vytřete ústí zvukovoduFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

1. Vatové tyčinky

Lékaři je nevidí rádi, protože patří do kategorie pomůcek, které ušní maz zatlačují do ucha. Jestliže se bez nich opravdu nemůžete obejít, pořiďte si dětskou variantu se zúženou krátkou špičkou a silným koncem – právě ten zabrání zavádět tyčinku příliš hluboko. Jestliže máte klasické vatové tyčinky, rozhodně je nezasouvejte do ucha, ale pouze jemně očistěte směrem ven ústí zvukovodu.

2. Kapesník

Poskládejte látkový, papírový nebo vlhčený kapesníček do špičky a tou vyčistěte ústí zvukovodu. Kapesníkem můžete také ovinout malíček a vyčistit ucho jím. Je to zcela bezpečné.

3. Ušní svíčky

Není to metoda pro běžné čištění, ale spíš pro uvolnění v případě zalehlého ucha, dlouhotrvající rýmy a podobně. Je třeba postupovat podle návodu, abyste si ucho nepopálili. I výrobci uvádějí použití na vlastní nebezpečí a doporučují pro děti starší šesti let.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ušní svíčky Aurecon, 2 kusy v balení, v e-shopu Lékárna za 136 Kč. Ušní svíce s včelím voskem a kurkumou, v e-shopu Biooo za 74 Kč. Ručně dělané ušní svíčky Hoxi, 10 kusů v balení, v e-shopu Bombastus za 360 KčFoto: Archiv firem

4. Ušní sprej

Jde o speciální přípravky, které změkčí ušní maz. Ten se pak dostane přirozeně ven ze zvukovodu a snadno ho otřete. Hodí se k čištění uší neposedných dětí, které se pořád vrtí, a jakákoli manipulace s čímkoli kolem ucha je proto nebezpečná. Doporučený věk dětí, kterým s pomocí sprejů můžete uši čistit, uvádí výrobce.

Foto: Archiv firem

Zleva: Ušní sprej AurisClean s aktivním kyslíkem, v lékárnách Benu za 169 Kč (15 ml). 100% přírodní ušní sprej Humer, v e-shopu Apotek za 126 Kč (75 ml). Ušní sprej Olivocap s olivovým olejem a mátou, v e-shopu Pilulka za 139 Kč (15 ml)Foto: Archiv firem

5. Ušní kapky

Fungují v podstatě stejně jako sprej, jen je zapotřebí se položit na bok, kápnout do ucha a nechat asi pět minut působit – a to vyžaduje spolupráci, kterou u malých dětí asi nemůžete čekat. Proto existují i spreje, které jsou pohodlnější na aplikaci. Některé kapky slouží také jako léčba obtíží vnějšího zvukovodu – jako první pomoc při bolesti uší nebo svědění a vodě v uchu.

Foto: Archiv firem

Zleva: Přírodní ušní kapky Otosan, v e-shopu Avason za 220 Kč (10 ml). Ušní kapky Dolorgit Med s glycerinem a panthenolem, v lékárnách Benu za 159 Kč (10 ml). Ušní kapky Aurecon s peroxidem, v e-shopu Pro zdraví za 116 Kč (10 ml)Foto: Archiv firem

6. Odborné čištění

V ordinacích ORL vám mohou také vypláchnout a vyčistit uši odborně. Lze to spojit s preventivní kontrolou nebo s návštěvou v případě, že vás trápí svědění v uchu, hučení nebo máte pocit, že hůř slyšíte. Lékař vyplachuje uši vlažnou vodou.

Reklama

Načítám