Hlavní obsah

Potraviny, které chrání telomery a zpomalují stárnutí

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Foto: Yuri Shevtsov, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzelná hůlka, která by dokázala zastavit stárnutí, zatím neexistuje, ale celý proces můžete zpomalit. A zřejmě vás nepřekvapí, že důležité je to, co jíte. Jak se dožít vysokého věku?

Článek

Stárnutí je složitý a komplexní proces a ani sami vědci přesně nevědí, jak přesně probíhá. Svůj vliv má rozhodně dědičnost, zásoba kmenových buněk i ochrana proti proti takzvaným volným radikálům. V posledních letech pak vědci věnují zvýšenou pozornost výzkumu telomer. Co jsou a jak ovlivňují stárnutí? A co to může znamenat pro nás?

Co jsou telomery

Telomery vědci často popisují jako „konce tkaniček“ nebo čepičky na koncích každého chromozomu, které ho chrání. S každým dělením buňky se ale telomery lehce opotřebují a zkrátí. Ve chvíli, kdy je ochrana minimální, nemusí být jasné, kde chromozom začíná a kde končí, při dělení tak může nastat poškození. Chromozomy se mohou lámat nebo naopak splývat dohromady a to může vést například k nádorovému bujení. Kratší telomery jsou dále spojovány se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, cukrovky typu 2 a neurodegenerativních onemocnění, mezi které patří například demence nebo Alzheimerova choroba. Pokud se telomery zkrátí tak, že již nemohou vykonávat svou funkci, buňka se přestává dělit a po­sléze odumře. Jinými slovy: čím jsou telomery kratší, tím je váš biologický věk vyšší.

Špatná strava = křehké zdraví

Délka telomer a rychlost jejich zkracování je ovlivněna dědičností. Nedávné studie ovšem ukázaly, že telomery se zkracují nejenom věkem, ale také špatnou výživou, životním prostředím či stresem. Studie School of Public Health Michiganské univerzity zkoumala stravu vzorku téměř 5 000 zdravých dospělých Američanů. Nejlepší výsledky v porovnání délky telomer vědci získali u těch, kteří preferují stravu založenou na potravinách typu středomořské diety.

Foto: beats1, Shutterstock.com

Sladké nápoje a průmyslově zpracované potraviny rozhodně nepomáhají oddálit stárnutíFoto: beats1, Shutterstock.com

Přírodní spojenec telomer

Nová stude tak opět potvrzuje, že strava bohatá na ovoce, zeleninu a celozrnné výrobky, s nízkým obsahem cukru, soli a červeného masa výrazně ovlivňuje dobrý zdravotní stav člověka, a tím i šance na vysoký věk. „Dodržování zdravé výživy pomáhá vyhnout se určitým chronickým onemocněním,“ uvedla hlavní autorka studie Cindy Leung. „Důraz by ale měl být kladen na zlepšení celkové kvality vaší stravy a ne jen pouze na výběr určitých potravin nebo živin,“ dodala.

Středomořské jídlo místo doktora

Typ stravy bohaté na čerstvé ovoce a zeleninu, byliny, celozrnné cereálie, ryby a mořské plody, mléčné výrobky, luštěniny a olivový olej má podle vědců prokazatelné výsledky. Společným rysem tohoto typu výživy je, že jde o potravu bohatou na antioxidanty a protizánětlivé látky, jako jsou polyfenoly, které vytvářejí biochemické prostředí příznivé pro telomery. Mezi početné klady této diety patří také vysoký obsah zdravých tuků, hlavně typu omega-3, které najdete právě v rybách, ořeších a olivovém oleji – pilířích středomořské kuchyně. Mezi další její příjemné výhody patří navíc i doporučená sklenka červeného vína denně.

Proč muži stárnou rychleji?

Výzkum také ukázal, že muži konzumovali v porovnání s ženami méně kvalitní stravu s přemírou sladkých nápojů a zpracovaného masa. Ty jsou spojovány s krátkými telomerami. „To je pravděpodobně jeden z důvodů, proč se muži obecně dožívají kratšího věku,” domnívá se Cindy Leung.

Foto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

Ryby a zelenina jsou základními pilíři zdravé stravy Foto: Antonina Vlasova, Shutterstock.com

Velký úklid s vitaminy

Mezi nejdůležitější ochránce telomer patří vitaminy. Několik studií potvrdilo, že lidé se vyššími hladinami vitaminu D měli delší telomery a byli tedy biologicky mladší oproti svým vrstevníkům, kteří měli tohoto vitaminu nedostatek. Vitamin D také v některých studiích aktivoval enzym zvaný telomeráza, který umí telomery zase prodloužit. Vitaminy C a E zase mohou zpomalit zkracování telomer snížením oxidačního stresu. Důležitý je také vitamin B a rostlinné karotenoidy, jako je například lutein.

Proč nefunguje pilulka na prodloužení telomer?

Pouhé přidání enzymu telomerázy, který se nachází v některých léčivech, ale dlouhověkost nezaručí. Může to být dokonce nebezpečné, protože by to mohlo oslabit přirozený regenerační proces těla. Rozhodně se více vyplatí vsadit na vhodnou stravu, dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a zdravý životní styl. Několik společností nabízí testy délky telomer. Vždy je ale důležité spolupracovat s kvalifikovaným lékařem, který vám pomůže pochopit výsledky v kontextu vašeho zdravotního stavu a vašich rizikových faktorů.

Někdo stárne s grácií, jiný se s přibývajícími léty tak snadno nevyrovnává. Jak se s rostoucím věkem popasujete podle horoskopu?

Reklama

Související témata:

Načítám